Als schrijvende roadie mee met Hard & Heady

Eerste keer bevrijdingsfestival smaakt naar meer

Jessy Pattynama ,

Sinds 1945 is 5 mei de mooiste dag van het jaar. Op die dag vieren wij namelijk dat vanaf toen de vrijheid in Nederland vanzelfsprekend is geworden. Het hele land viert deze vrijheid met grote bevrijdingsfestivals. Het grootste Flevolandse festival vindt ook dit jaar plaats op de Esplanade van Almere en presenteert acts als Ronnie Flex, Di-rect en Kenny B. Naast deze bekende namen is er ook ruimte op het grote podium voor Flevolands’ finest Hard & Heady. Fan van het eerste uur, roadie en 3voor12 Flevoland redacteur Jazzy Pattynama ging met de band mee voor een on the road verslag van Hard & Heady’s eerste bevrijdingsfestival.

Met Martijn in de auto.

Met Martijn in de auto.

Ik word vroeg wakker, net iets voor 8 uur. De lucht is blauw en de zon staat al lekker te branden; het is een hele mooie dag voor het bevrijdingsfestival in Almere. Richie, mijn broertje en bassist van Hard & Heady, en ik halen Martijn Huijskes (Mc Ten6) op van het station voor de reis naar Almere.Martijn doet namelijk, net als op Gimme Shelter, een nummer mee met Hard & Heady. Ook Contrast en Bolivar zijn vanmiddag weer van de partij. In de auto hebben we het erover dat Ronnie Flex een tijdje geleden met bier is bekogeld. We zijn benieuwd of dat vandaag weer zou gaan gebeuren. Martijn: ‘Ik zou dat wel heel lelijk vinden. Zijn muziek ben ik geen fan van, maar hij doet gewoon zijn eigen ding en dat is mooi.’ De sfeer in de auto is in ieder geval al goed.

Het enorme podium in Almere.

Het enorme podium in Almere.

Eenmaal aangekomen bij het hoofdpodium van het festival komen we de rest van de band tegen. Iedereen zegt elkaar gedag en de spullen worden backstage gezet. Vervolgens loopt de band naar het enorme podium waar zij vanmiddag op mogen spelen. Iedereen is behoorlijk onder de indruk. Ik vraag aan Maik of bevrijdingsfestival Almere op zijn bucket list staat. ‘Ja, het staat zeker op mijn bucket list. Dit is toch super vet, om op zo’n groot hoofdpodium te mogen spelen.’

Martijn, Bolivar en Contrast staan klaar voor het optreden.

Martijn, Bolivar en Contrast staan klaar voor het optreden.

Na de uitgebreide soundcheck is er een probleem. Niemand heeft Bolivar gezien. Hij wordt gebeld, maar geeft geen gehoor. De band blijft rustig en bedenkt een plan B voor als Bolivar het helemaal niet meer redt om te komen. Maar twee minuten voordat Hard & Heady van start gaat is Bolivar er toch. Hard & Heady haalt opgelucht adem, de set die ze hadden geoefend en afgesproken kan gewoon gespeeld worden.

Dan is het showtime. In het begin is er nog niet zoveel publiek, maar het Almeerse publiek dat er al wel is heeft duidelijk zin in een feestje zo vroeg in de middag. Hard & Heady speelt energiek en de gastartiesten maken de set nog succesvoller. Ondertussen stroomt de Esplanade goed vol en krijgt Hard & Heady het gedroomde uitzicht van een veld vol met mensen. Het is een geslaagd optreden en de band heeft nu al zin om weer op een Bevrijdingsfestival te spelen. Misschien volgend jaar?

Het uitzicht vanaf het podium.

Het uitzicht vanaf het podium.

Nadat het podium is leeggemaakt is er alle tijd voor de band om te relaxen en van het weer te genieten. Behalve voor de achtergrond zangeressen, die moeten weg om om 15:00 weer te werken, voor hun dus geen vrije Bevrijdingsdag. De rest van de band zit langs het water enthousiast na te praten over de show. Daarna verplaatst iedereen zich weer terug naar het festivalterrein om te kijken naar de show van Ronnie Flex.

Met Ronnie Flex.

Met Ronnie Flex.

Je kan duidelijk merken dat heel Almere fan is van Ronnie Flex. Het is heel erg druk, maar het Almeerse publiek laat zien dat ze zich goed kunnen gedragen. Ronnie Flex wordt niet bekogelt met bier en alle tieners zingen Drank en Drugs luidkeels mee. Na de show laat ik de kans om backstage te chillen met Ronnie Flex niet schieten. Ik geef Ronnie een hand, vertel hem dat zijn optreden erg dope was en ga met hem op de foto.

De rest van de dag blijven Martijn, Maik (Hard & Heady’s frontman) en ik bij het hoofdpodium om biertjes te drinken, in het gras te zitten en om Kenny B, Nielson en een klein stukje van Van Velzen te zien. Het valt ons op dat Nielson en Van Velzen per helikopter aankomen, dat is best wel in style aankomen. Misschien iets voor Hard & Heady volgend jaar? Na een mislukte poging om met Spike van Di-Rect na te praten over ons avontuur vorig jaar op de Zwarte Cross ga ik, net als de rest van de band al eerder deed, naar huis. Op naar bevrijdingsfestival 2017 met Hard & Heady.

Hier kan Hard & Heady wel aan wennen.

Hier kan Hard & Heady wel aan wennen.