Nirwana viert verjaardag in stijl met stampend jaarfeest

En de Wat-Doe-Je-Patrouille was erbij

Kilian Kayser & Jassy Pattynama ,

Een keer per jaar kunnen de échte Drontse feestbeesten hun hart op. Dan viert namelijk Nirwana haar verjaardag en is het hele dorp uitgenodigd om bier te drinken, bands te kijken en helemaal los te gaan op het jaarfeest. Twee avonden lang, inclusief overnachting op een camping, viert de harde kern van Nirwana het feit dat er weer een jaartje voorbij is. En hoe. 3voor12 Flevoland was erbij en stelde een paar bezoekers die ene belangrijke vraag: Wat-Doe Je?

Mercy & Malice

Volgens de organisatie is het nooit leuk om op te treden voor een lege zaal. Gelukkig is het een verjaardag zonder strak tijdschema en wordt er geduldig gewacht tot er genoeg mensen zijn om het half-Lelystads, half-Groningse, Mercy & Malice te zien. Eenmaal begonnen klinken de stemmen van het folky-duo verrassend fijn bij elkaar en het publiek, nog een beetje tam van de kater van gisteren, vindt het allemaal best. Hoogtepuntje is de cover van Nick Cave’s Where The Wild Roses Grow, met de ogen dicht klinkt het bijna alsof Nick Cave en Kylie Minogue zelf de dood aan het bezingen zijn.

Lars en zijn klompen

Lars en zijn klompen

Ondertussen staat buiten Lars (22) te genieten van de avondzon, zijn biertje en zijn klompen. Lars en zijn schoeisel vallen op en wij stellen hem de vraag.

Wat Doe Je?
Lars: ‘Bier drinken en dom lullen.’

Oh. Mag ik vragen waarom je klompen aan hebt?
Lars: ‘Ik loop niks anders, ik ben gewoon een echte Groninger. Nu woon ik Dronten en dat is ook prima, maar ik blijf wel altijd op klompen lopen.’

Dus vanavond ga je ook dansen op deze klompen?
Lars: ‘Ik doe alles op mijn klompen. Zelfs voetballen. Een keer schopte ik zo hard tegen een bal dat mijn klomp brak, maar met wat lijm was dat zo weer gerepareerd. Dus feesten op klompen moet geen probleem zijn.’

Reptilians

De zon is vertrokken en het eerste kampvuur laait op. Dikke pallets en grote stukken hout worden in een oud olievat gedumpt en de vrijkomende hitte schroeit de laatste haartjes van de armen. Ondertussen gaat de barbecue aan en is de campingsfeer compleet. Binnen neemt Reptilians, met ex-Vineyard Lelystedeling Timmy op de bas, de tijd voor de soundcheck. Als de band begint verplaatsen de hamburgereters zich snel naar binnen om ‘SPELEN!’ te kunnen roepen tussen de nummers door. Reptilians doet dat zonder twijfel en weet een uur lang de energie van een band als FIDLAR te combineren met de nummers van Blink-182. Het is net zo catchy en als punky, als de vloer niet zo glad was van al het bier was Lars’ klomp sowieso gebroken in de moshpit die er dan was gekomen.  

Martijn

Martijn

Na het optreden staat buiten Martijn (31) met zijn broers, van wie de middelste de zanger van Mercy & Malice is, bij te komen van alle gebeurtenissen.

Wat doe je?
Martijn: ‘Nu? Gewoon lekker pilsen.’

Heb je het een beetje naar je zin?
Martijn: ‘Jazeker! Reptilians was echt super strak, vooral die drummer. Hij was heel goed. Ik ben ook best jaloers dat jij een shirt van ze heb mogen vangen, hoewel ik het, als ik het zo zie, waarschijnlijk toch niet had gepast.’

Als je iets vanavond een cijfer zou moeten geven, welk cijfer zou je aan wat of wie geven?
Martijn: ‘Ik zou de barvrouwen een 8 en een 7 geven. Die zijn wel een hoogtepunt, en niet alleen omdat ze pils geven. Je mag zelf trouwens kiezen welke een 8 en welke een 7 is. Ik ga er verder niets mee doen hoor, ik ben getrouwd. Helaas.’

The Shenanigans

The Shenanigans

The Shenanigans

Dan, rond een uur of 1 ’s nachts, is het aan The Shenanigans om de verjaardag van Nirwana in stijl af te sluiten. De ska band kan tijdens de soundcheck al op veel bijval van het inmiddels behoorlijk vrolijke publiek rekenen en als ze eenmaal beginnen met de set is dat niet veel anders. De angst voor de gladde vloer wordt overwonnen en de enorme hoeveelheid grote mannen stampen in al hun lompheid alle kanten van de loods tot een grote natte bende. Met ‘klompen’ Lars vooraan eet het publiek moeiteloos uit de swingende handen van The Shenanigans. De band noemt op hun beurt Dronten de hoofdstad van Flevoland en maakt van No One Knows van QOTSA een prima ska versie. Het concert eindigt in een watergevecht vanachter de bar waarbij niemand in het publiek veilig is. Al met al bewijst Nirwana dat je voor de betere verjaardagsfeestjes in de polder het beste kan afreizen naar het altijd wilde Dronten, de feesthoofdstad van Flevoland.