Deltion-examenkandidaat Richie Pattynama over afstuderen als muzikant

‘Ik heb ook examenstress, maar op een ander level’

Kilian Kayser ,

Grote gymzalen, zwetende handen en een lamme arm van het schrijven. Het zijn de herkenbare ingrediënten voor alle scholieren en studenten die deze weken bezig zijn aan hun eindexamens. Herkenbaar voor iedereen, behalve voor de studenten van muziekopleidingen die deze weken hun afstudeerconcerten geven. Voor Flevolandse afstudeerders als Chris Bruijning (Gallowstreet), Maik Ijpelaar en Richie Pattynama (beide Hard & Heady) geen grote gymzalen, maar grote podia. Geen lamme arm van het schrijven, maar een lamme arm van het spelen. Wij spraken Deltion-examenkandidaat Richie Pattynama over zijn afstudeerconcert, dat woensdag 18 mei in de Underground zal plaatsvinden.

Misschien is het een rare vraag voor iemand die examen moet doen, maar heb je er een beetje zin in?

‘Ik heb er heel veel zin in, dit examen is toch wel echt mijn ding. Tuurlijk heb ik ook examenstress, net als andere mensen die nu examens moeten doen of afstuderen. Maar dat is stress op een ander level. Alles moet goed gaan en ik weet nu al dat er fouten gemaakt gaan worden. Ik probeer het te zien als een normaal optreden, maar het blijft toch een examen.’

Hoe ziet dat examen er dan uit?

Richie op het hoofdpodium van Bevrijdingsfestival Almere dit jaar met Hard & Heady.

Richie op het hoofdpodium van Bevrijdingsfestival Almere dit jaar met Hard & Heady.

‘Ik ga laten zien waar mijn muzikale hart ligt.  Natuurlijk gaan we met Hard & Heady een set doen, dat is de band waar ik in de toekomst graag mee door wil. Daarnaast zal ik met wat blazers een Latin set spelen. Ik ben door mijn drumleraar Dennis geïntroduceerd tot de Latin en ik heb het nooit meer los gelaten. Met Divertido, mijn vorige band, heb ik veel Latin gespeeld en het afgelopen jaar heb ik aan het Conservatorium van Rotterdam de vooropleiding op het Latin department gedaan. Daar wil ik graag gaan studeren volgend jaar. Die Latin opleiding is van een heel hoog niveau en ook erg internationaal, precies wat ik wil. Binnenkort is mijn auditie, dat is nog wel spannend.

Denk je dat je zonder Deltion ook zo ver had kunnen komen en naar het conservatorium had kunnen gaan?

‘Dat is lastig om te zeggen, maar ik denk het niet. Ten eerste omdat ik VMBO heb gedaan en dan mag je sowieso geen conservatorium doen. Daarnaast heb ik nu heel veel praktijkervaring opgedaan en dat is voor een muzikant heel belangrijk. Hard & Heady is ontstaan door het Deltion en zonder die school weet ik niet of wij elkaar ontmoet hadden. Qua praktijkervaring en mensen heeft het Deltion mij sowieso verder gebracht.

Is het belangrijk voor een muzikant om een opleiding in de muziek te hebben?

´Oeh, dat is ook lastig. Ik denk dat het in je moet zitten, je bent een muzikant of je bent het niet. Je kan heel veel leren uit theorie, maar op het podium is het je persoonlijkheid en niet je kennis die bepaalt of jij ervoor gemaakt ben. Een opleiding helpt daarin wel. Muzikant zijn is heel hard werken en de kennis die op een muziekopleiding opdoet kan je daar wel heel goed bij helpen. Het gaat voor een muzikant om de combinatie tussen je kennis en hoe je die kennis kan brengen op het podium.´

Heb je medelijden met alle examenkandidaten die in grote gymzalen schrijven tot ze erbij neer vallen, terwijl jij een optreden mag geven in de Underground?

´Ik heb geen medelijden hoor, ik heb het zelf ook moeten doen toen ik VMBO deed. Verder moet ik nog een soort scriptie schrijven over het optreden en moet ik een examen rekenen doen, dus het is niet alleen lekker spelen. Het is veel stress uiteindelijk. Ik ben daarnaast een van de weinige bassisten op school, dus ik speel in totaal mee met tien examens. Dat is naast mijn eigen examen behoorlijk zwaar. Gelukkig wordt ik alleen op mijn eigen beoordeeld, want ik heb nooit genoeg tijd om alles uit mijn hoofd te leren.

Hoe ziet ten slotte de toekomst van jou en Hard & Heady eruit nadat jullie allemaal zijn afgestudeerd?

‘Wij zijn in ieder geval niet van plan om te stoppen. Joey en Sonny willen naar Amsterdam, Allard en Maik willen in Zwolle blijven en ik wil naar Rotterdam, allemaal naar het conservatorium. Het wordt lastiger om afspraken te maken, maar als we het écht willen moet het lukken. Als muzikant is het sowieso hard werken om een baan te kunnen vinden, maar als je écht een passie ervoor hebt en er gelukkig van wordt moet je er gewoon voor gaan. Dat geldt voor alles, of je nou gelukkig wordt van wiskunde en natuurkunde of van muzikant zijn. En ik wordt gelukkig van het laatste.’

Richie Pattynama’s afstudeerconcert is op woensdag 18 mei in de Underground in Lelystad. De deuren gaan om 20:00 open en de kaartjes kosten 5 euro. Gouden tip van 3voor12 Flevoland; probeer zoveel mogelijk afstudeerconcerten te bezoeken. Het zijn vaak bijzondere shows van dé muzikanten van de toekomst.

De poster voor Richie's examen

De poster voor Richie's examen