WTWTA ’16: Bowlen met Canshaker Pi

Wie wint het felbegeerde t-shirt van de ander?

Daphne Borst ,

Op zaterdagavond vindt in de Action Factory de belangrijkste bowlingsessie plaats van heel Where The Wild Things Are. Een zeer beoefend team bowlers van 3voor12 Flevoland neemt het op tegen garagerockers Canshaker Pi in een bloedstollende wedstrijd bowlen. De winnaars krijgen een t-shirt met logo van het verliezende team. Dragen de getrainde bowlers van 3voor12 Flevoland straks een t-shirt van Canshaker Pi, of eindigt de wedstrijd in een deceptie en draagt de band straks de sportshirts van de redactie?

Gelukspasjes

Dat de wedstrijd eerlijk gespeeld gaat worden, staat voor 3voor12 Flevoland in elk geval vast. Onze fotograaf met vijftien jaar bowling-ervaring blijft netjes achter de camera en laat het zware werk over aan de overige (onervaren) redacteuren. Het warmlopen van het thuisteam verloopt gesmeerd, maar Canshaker Pi pakt het iets anders aan. Een beetje later dan gepland loopt de band de bowlingbaan op en om tien over acht kan de wedstrijd echt beginnen.

De eerste worp is voor zanger/gitarist Willem, die niet alleen met zijn punten een goede eerste indruk achterlaat, maar ook met zijn gelukspasjes vooraf. ‘We zien waarom je het doet, echt Willem!’ roept drummer Nick vanaf de kant. Ook zanger/gitsrist Boris maakt een goede start, maar als bassist Ruben aan de beurt is, belandt de bal twee keer in de goot. Daarentegen gooit Nick op één kegel na alles om. Daarna vliegt team 3voor12 Flevoland uit de startblokken. Nier erg voortvarend, maar de toon voor vanavond is in ieder geval gezet.

Hoedjes met glitter

Canshaker Pi in gesprek met 3voor12 Flevoland.

Canshaker Pi in gesprek met 3voor12 Flevoland.

Zowel Willem als Ruben zat oorspronkelijk in de band Palio Superspeed Donkey voordat ze in Canshaker Pi terecht kwamen. ‘Palio was alleen wat minder actief, en toen zijn we met wat vrienden een nieuw projectje gestart. We gaan waarschijnlijk een beetje stoppen met optreden met Palio, omdat we toch wat serieuzer zijn met Canshaker Pi nu,’ vertelt Willem. Ambities voor de band? ‘Dat is Pinkpop,’ zegt Willem. ‘Ja, zo’n heel veld vol met roze hoedjes, of hoedjes met glitter,’ zegt Nick enthousiast. Op de vraag of de band liever een hele week opneemt of zo’n weekend in een bungalowpark doorbrengt, is het antwoord zo makkelijk nog niet. ‘We nemen liever de hele week op denk ik,’ zegt Nick. ‘Nee joh, beide is toch goed,’ zegt Boris. De conclusie komt van Willem: ‘een beetje afwisseling is altijd wel fijn.’

Schorre stemmen

Willem wordt onder luid gejuich ontvangen na een goede score.

Willem wordt onder luid gejuich ontvangen na een goede score.

Ondertussen gooit team team 3voor12 Flevoland nog een paar prachtscores, maar ook team Canshaker Pi pakt het op dit moment strak aan. De teams, met hun betere en mindere spelers, gaan redelijk gelijk op. De spanning in de Action Factory blijft stijgen.

De band, die hier al sinds vrijdag is, vertelt ondertussen over de plannen voor vanavond. ‘Vanavond gaan we misschien wel Gallowstreet zien, ze vallen in voor Fat White Family en dat is helemaal niet erg’ vertelt Nick. De band blijft niet het hele weekend, maar duikt zondag alweer de studio in. ‘We gaan niet opnemen hoor, mijn stem is helemaal naar de klote. We gaan vooral mixen met onze co-producer Stephen Malkmus(!), dus dit is de laatste avond en we mogen best een beetje brak zijn,’ vertelt Willem. Of de band dan nog wel kan feesten? ‘Joah, wel hoor, we kunnen hier juist vanavond wel goed los gaan,’ zegt Boris, die misschien wel net zo schor is als Willem.  

Rockstok overdragen van vader op zoon

De vader van Willem is de zanger Scram C Baby, de band die onder andere op Lowlands speelde en het hele Nederlandse clubcircuit onveilig maakte. ‘Hij heeft het stokje niet echt overgedragen hoor, mijn vader maakt nog wel muziek maar op een lager pitje,’ vertelt Willem. ‘Hij komt wel vaak bij mij kijken, maar ik heb nooit advies gekregen over gitaarspel of podiumuitstraling. Ik kreeg wel advies over met wie ik wel en niet moet werken,’ vult hij aan.

En zo kwam de band dus bij Stephen Malkmus, geen kleine naam. Stephen Malkmus laat de jonge band gelukkig wel in hun waarde. ‘Hij is helemaal niet bepalend voor onze nummers ofzo, maar we krijgen veel adviezen over hoe we het best kunnen spelen,’ vertelt Nick. ‘Het zijn wel echt onze nummers,’ vult Willem aan.

Jonge jongens

Lennart is niet slecht bezig.

Lennart is niet slecht bezig.

De bowling wedstrijd gaat nog steeds onverminderd spannend door. Willem gooit de ene spare na de andere, maar ook 3voor12 Flevoland redacteur Lennart is niet slecht bezig. Canshaker Pi staat een kegel of drie voor, en dat voor zo’n jonge band. Nick en Willem hebben allebei nu een tussenjaar, maar Boris en Ruben moeten nog hun eindexamen doen. ‘Ik ben zeventien maar ik voel me niet heel jong hier hoor,’ zegt Boris. Vanaf volgend jaar hebben Boris en Ruben ook een tussenjaar en dan gaan de vier jongens zich volledig storten op Canshaker Pi. De bloedstollende bowlingwedstrijd is voor de band het eerste échte interview. ‘Hiervoor zijn alleen Willem en Boris eigenlijk geïnterviewd, en dan ook nog over de telefoon. Dit bevalt wel zo hoor, een beetje bowlen en af en toe een beetje praten,’ vertelt Nick.

Balgevoel

Nick en zijn gevoel voor bowlen.

Nick en zijn gevoel voor bowlen.

Op Where The Wild Things Are heeft de band het prima naar zijn zin. ‘Het optreden had wel een heel vette sfeer, vooral vooraan,’ vertelt Willem, ‘we hebben weleens zo’n show gedaan, maar dat het zo druk was en dat het publiek zo groot was, is nog niet eerder gebeurd.’

De band stond natuurlijk ook nog op Noorderslag, maar dat was wel anders qua sfeer. ‘Noorderslag was iets braver,’ vertelt Nick. ‘De hele stad was er wel bij betrokken en zat daardoor ook helemaal in zo’n sfeer, dus dat gaf wel wat mee.’

Verder heeft de band een prima bungalow tot zijn beschikking. ‘We hebben een sauna,’ vertelt Nick. ‘Vandaag konden we dan ook tegelijk douchen, in bad en in de sauna, dat hebben we twee keer gedaan.’ Nick gaat nog een worp wagen. ‘Oh shit, precies in het midden!’ roept hij. ‘Hij ziet dat ook meteen he,’ zegt Willem trots. ‘Hij heeft er écht gevoel voor,’ voegt hij nog toe.

De overwinnaars en de verliezers na hun zware wedstrijd.

De overwinnaars en de verliezers na hun zware wedstrijd.

Vijf minuten voor de eindtijd vindt de bowlingmachine dat de zware wedstrijd voorbij is. Beide teams hebben inmiddels alles gegeven wat ze hadden, en zijn klaar om te horen wie de felbegeerde t-shirts heeft gewonnen. De score wordt erbij gehaald en uiteindelijk blijkt Canshaker Pi de grandioze winnaar van de grote bowlingwedstrijd. 3voor12 Flevoland zal dus t-shirts aan de band geven als grote hoofdprijs en zo gaat vooral Canshaker Pi met een blij en tevreden gevoel naar huis.