Hiphop op de kaart door Dope D.O.D in Almere

Met succesvolle bijdragen van MC DRT en hiphoplegende Def-P

Maarten Kuchen ,

Op vrijdagavond een bezoek brengen aan Almere, dat kan, naar horen zeggen, soms enkele risico’s met zich meebrengen. De sterkste overwinnaars van het avondje uit zijn niet bezwangerd, en hebben hun portemonnee nog netjes op zak. Poppodium De Meester brengt op dit soort zware avonden als afgelopen vrijdag gelukkig onderdak met een driedubbel hip-hop feest met MC DRT, Def-P en Dope D.O.D. Wij kunnen deze duistere Almeerse avond niet meer dan geslaagd noemen.

MC DRT belofte van de avond

De homegrown MC DRT heeft vrijdagavond de eer om de boel warm te krijgen en doet dat met verve. De setlist van DRT is speciaal voor de gelegenheid aangepast en dat pakt tijdens dit evenement goed uit. DRT komt samen met z'n hypeman strak over de rauwe beats en zorgt zo dat het podium goed gevuld blijft. Wanneer hij echter een uitstapje maakt en met een meer introvert nummer komt slaat dit minder goed aan. Het wordt zodoende meteen duidelijk dat het publiek alleen is gekomen om kapot te gaan.

Alles bij elkaar krijgt deze eerste artiest gelukkig alleen maar props voor zijn show. Op 9 april zal MC DRT zich nogmaals Poppodium de Meester meester maken bij de officiële albumrelease, waarbij hij een nog volledigere set zal brengen. De show die hij vanavond geeft belooft veel goeds voor zowel zijn aankomende plaat als de release.

DRT

DRT

De Meester knijpt een oogje dicht tijdens Def-P

Tijdens een hardcore rap avond met snijdende beats en rappe teksten mogen voor veel bezoekers de kalmerende kruiden niet ontbreken. Poppodium De Meester lijkt dit door te hebben en knijpt zodoende een oogje dicht vanavond.  De sfeer bleef hierdoor gemoedelijk, en iedereen kon ongestoord los gaan tijdens de optredens. ‘Wie is toch die kale oude vent op de poster naast Dope D.O.D?’ vraagt een jonge bezoeker tijdens het optreden van hiphoplegende Def-P. Dit moment is misschien voor sommigen een dieptepunt op de avond, maar ook representatief voor het optreden van de godfather van de Nederhop Def-P.

Def P

Def P

Sinds 'Moordenaar' van Osdorp Posse is hiphop alweer behoorlijk geëvolueerd en datzelfde kan gezegd worden van Def-P. Hij blijft een rapper wiens muziek je een paar keer geluisterd moet hebben voor je écht doorhebt wat hij zegt en dat zorgt ervoor dat hij soms de connectie met het publiek lijkt te verliezen. Op een avond als deze verwacht het publiek vooral hapklare hiphop. De tekstuele spitsvondigheden van Def-P treffen dan ook lang niet altijd doel.

Dope D.O.D. draaiende machine

Na de zoveelste stoomsessie is het tijd voor de hoofdact van de avond: Dope D.O.D. Tegen de tijd dat de mannen uit Groningen hun inktzwarte entree maken dringt zich één vraag vanuit de zaal op: 'Waar is die whiteboy?' Immers, tot voor kort waren er drie MC's actief bij Dope D.O.D., en nu zijn er nog maar twee.

Na van de verbijstering te zijn bijgekomen bleef het besef over dat dit misschien wel het beste is wat de mannen had kunnen overkomen. Dopey Rotten blijkt ineens de zwakste schakel in een machine die zonder hem draait als een tiet. Met zijn aanwezigheid was Dope D.O.D. al een van de hardste acts van eigen bodem en hadden ze reeds samenwerkingen met onder meer Redman, Onyx en de inmiddels overleden Sean Price op hun naam staan. In het geval van Dope D.O.D geldt ‘less is more’ en wat er overblijft na het vertrek van Dopey Rotten knalt nog harder dan een kopstoot op maandagmorgen.

Dope D.O.D.

Dope D.O.D.

Er valt natuurlijk altijd een kanttekening te plaatsen. Poppodium De Meester is een zaal waar acts niet makkelijk verbinding kunnen maken met het publiek omdat het podium te hoog is. Dat was prima geweest als de zaal ook voor een groot publiek gebouwd was, maar in dit geval sta je gewoon de hele avond naar de sneakers van de rappers te kijken.

Met de hoogte van het podium als probleem moet je als act inventief zijn en het publiek alsnog kunnen meekrijgen. Veel artiesten weigeren in zo’n geval te werken met sit-downs en ook uw verslaggever geeft toe dat er betere ideeën zijn. Dope D.O.D. heeft met dit principe echter helemaal geen probleem en voert het trucje in één nummer tot twee keer toe uit. Gelukkig doet dit helemaal niet onder aan de kwaliteit van het optreden, en zo blijft de avond een succes waarin Dope D.O.D zichzelf en het genre hiphop opnieuw op de kaart zet.