GS ’16: Tien tips voor het komende festivalseizoen

Het beste advies door de artiesten van Gimme Shelter

Kilian Kayser en de Gimme Shelter artiesten ,

De dagen worden langer, de temperaturen worden hoger en de shirtjes worden korter. Terwijl de vogeltjes fluiten en de geur van gras de wereld omarmt denkt de doorgewinterde festivalbezoeker maar één ding: Het festivalseizoen komt eraan! Zaterdag zal Gimme Shelter, het leukste indoorfestival van de wereld, het officieuze startschot geven voor het Flevolandse festivalseizoen. Om de festivalbezoeker alvast klaar te stomen voor alweer een onvergetelijke zomer op de overvolle festivalweides geven de artiesten van Gimme Shelter tien tips voor het bezoeken, genieten en overleven van de festivals. Van de C.O.C.K.-methode tot je smartphone en van het verstoppen van je suiker tot het opdoen van deodorant, geen tip ontbreekt. Lees je dus goed in en kom voorbereid naar Gimme Shelter.

Essentieel in de C.O.C.K.-methode.

Essentieel in de C.O.C.K.-methode.

1. Houd je aan de C.O.C.K.-methode
De allerbeste tip is om strategisch en duurzaam boodschappen te doen voordat je naar het festival gaat. Hiervoor hebben we de C.O.C.K.-methode ontwikkeld. 1. Conserven. Ook met een kater zijn knakworsten prima te doen. 2. Oploskoffie. Dit scheelt lange wachtrijen voor een veel te duur kopje koffie, dat bij aankomst bij je tent alweer koud is. Bovendien zet je altijd teveel koffie, dus maak je de buren superblij. 3. Campinggaz. Gasstelletje voor bovenstaande conserven en oploskoffie. 4. Koop zoveel mogelijk blikken bier. Waarom? Omdat er nooit genoeg bier is. Koop zoveel je kan tillen en je portemonnee toelaat. Rug kapot? Geen probleem. Heb je een excuus de pijn te verdoven. Ga aan het eind van het festival in groepjes uit elkaar, houd 360-graden feedback en evalueer het voorbijgevlogen weekend. Superefficiënt weekend gehad? Dat dacht ik al. (Houd overigens ook de 4 P's in je achterhoofd: Pils, Peuken, Poepen, Plassen. Vaak plassen.)
Bas Visscher, Sweet Whites DJ-set, 20:30 – Foyay!

2. Ga nooit met het vliegtuig naar een festival
Naast dat vliegvelden de tegenovergestelde gezelligheid hebben van een festival is het ook nog eens heel erg duur om ruimbagage mee te nemen. Zo werd ik ooit geforceerd om met slechts één stuk handbagage samen met een vriendin een week te overleven op een festival in Engeland. Het mini-tentje dat ik mee had bood ruimte noch warmte aan ons tweeën en de eerste nacht werd ons al bijna fataal. Zonder de extra tent van de lieve mensen die wij op het festival ontmoetten waren wij hoogstwaarschijnlijk niet levend terug gekomen in Nederland. Tel daarbij op dat vliegvelden strikte tijden hanteren en festivals juist bedoeld zijn om je los te krijgen van deze tijd en de horror van het vliegen is compleet. Daarom ga ik zaterdag, als een echte festivalganger, gewoon op de fiets naar Gimme Shelter.
Kilian Kayser, Indiebingo, 20:30 – Campinglive.

Vergeet deze dus nooit.

Vergeet deze dus nooit.

3. Go with the flow en denk om je Deo
Ik heb voor mezelf gemerkt, door de jaren heen, dat plannen maken rondom een festival een tamelijk nutteloze bezigheid is en je de meest toffe dingen beleeft wanneer je het allemaal gewoon ondergaat. Vergeet hierbij niet dat je niet alleen op de wereld bent en becamoufleer die lichaamsodeur geregeld met een flinke deo-douche. Wel zo prettig.
Steven Gröniger, Je Moeder DJ-set, 21:45 – Foyay!  

4. Geef niet toe aan je vermoeide benen
Wanneer je lichaam zegt ‘stop met dansen’, neem dan nog een biertje en dans nog wat harder! Je gaat spijt hebben als je toegeeft aan je vermoeide benen.
Hard & Heady invites Flevoland All Stars, 21:55 – Campinglive.

Ontdek alles.

Ontdek alles.

5. Ga op ontdekking
Je gaat vol verwachting naar een festival, je hebt al bedacht wie je wilt gaan zien en wanneer je tussendoor kunt gaan eten. En de onbekende acts? Andere keer. Stop, niet doen! Vorig  jaar was ik naar het hiphopfestival Woo Hah!. Doel? Zoveel mogelijk zien, horen en ruiken. Gevolg? Ik heb gesprongen in de pit van Travis Scott, ontdekt wat een relaxte flow Freez heeft en is The Underachievers niet meer te missen op mijn iPod. Ga rennen, verlies je vrienden, vind je vrienden terug en ga op ontdekking.
Contrast, Flevoland allstar, 21:55 – Campinglive.

6. Laat je smartphone eens thuis
Zeker als we aan het touren zijn, ben ik zelf ook voortdurend met dat ding in de weer. Als muzikant moet je tegenwoordig namelijk zorgen voor content op allerlei social mediakanalen om het contact met fans op te zoeken en te behouden. Eigenlijk vind ik dat heel erg leuk. Het geeft een extra dimensie aan het vak. Een smartphone is voor mij ook onmisbaar geworden voor die lange uren in de tourbus; met mijn hele muziek- en boekencollectie in mijn binnenzak hoef ik me nooit meer te vervelen. Maar als bezoeker van een festival heb je die afleiding helemaal niet nodig. Op de meeste muziekevenementen valt zo ontzettend veel te beleven dat je je aandacht beter kunt richten op al die mooie muziek, toffe kunstuitingen en natuurlijk je vrienden. Daarnaast zit niemand te wachten op die groezelige foto's en filmpjes die je over het internet smeert. Aangezien je iedere vier uur weer op zoek moet naar een oplaadpunt, bespaar je jezelf een hoop stress als je die elektronische metgezel gewoon eens voor drie dagen thuislaat. Ik ben absoluut geen conservatieve anti-techneut, maar ik denk wel dat een smartphone loos weekend een hele nieuwe wereld voor je kan openen.
Mala Vita’s Mickael, 22:30 – Main Shelter.

Laat dat handen wassen maar zitten.

Laat dat handen wassen maar zitten.

7. Bekommer je niet om hygiëne
Zie het festival als een gelegenheid bij uitstek om eens flink wat weerstand voor het komende najaar op te bouwen én om je te ontdoen van die hardnekkige smetvrees die heden ten dage zo meedogenloos om zich heen grijpt in onze decadente, postindustriële samenleving. Je hebt van die festivalgangers die het nodig vinden om hélemaal naar huis te rijden om een douche te nemen, of zelfs om te overnachten! Dat zijn geen hardcore festivalgangers. Je hebt ook van die lui die op een festival uren voor een douche in de rij gaan staan. Zonde! Die wachttijd gaat af van kostbare festivaltijd (lees: zuip-, vreet-, feest-, seks-, drugs- en rock-’n’-roll-tijd). Ook deze mensen zijn dus niet festivalwaardig. De echte festivalganger bekommert zich namelijk niet om hygiëne. Meer dan één paar sokken en een onderbroek, die je dus al draagt, heb je niet nodig. Ook één condoom is afdoende: na gebruik kun je zo’n ding makkelijk in de zon laten drogen om hem weer gebruiksklaar te maken. Wel zo milieubewust.
Thomas Gerla, Disco of Death, 23:15 – Foyay!

8. Ga naar het ADM festival
Het ADM festival móet je een keer meemaken. Op dit jaarlijks terugkerend evenement stellen de 120 bewoners van het achttien jaar geleden gekraakte ADM de vrijplaats open aan iedereen die de tocht door de industriële woestijn van de Amsterdamse havens maakt. Van post-punk tot politiek, van theater tot een kinderprogramma, van vegetarische hapjes tot vuurshows, robots, technologie en nog veel meer lijpe shit. Nu de vrijplaats bedreigt wordt door ontruiming moet je er zeker snel bijzijn. Voor je het weet is het te laat om deze unieke plaats nog een keer te bezoeken. Ga dus naar het ADM festival.
The Bucket Boyz, 23:25 – Campinglive.

Verstop je suiker dus op tijd.

Verstop je suiker dus op tijd.

9. Verstop je suiker al op de camping
Stel je voor je bent op Lowlands en je bent bang dat je zoete trek krijgt als je op het festivalterrein bent. Daarom besluit je om suiker mee te nemen zodat je eventueel een taart kunt bakken als je daar bent. Omdat de security het weleens kan verwarren met iets anders, besluit je het in je ondergoed te stoppen, better safe than sorry. Wees je er dan van bewust dat er camera’s voor de ingang hangen, waarop er wordt gecheckt wie er in z’n onderbroek zit te rommelen. Ook staan er altijd 50 á 100 meter ná de ingang undercover security (te herkennen aan weinig haar, een oortje, en festivalkleding die 10 jaar geleden hip was), die iedereen eruit pikken die z’n vers meegesmokkelde zoetigheden weer tevoorschijn haalt. De ultieme tip is dus: verstop je waren alvast op de camping, en haal ze er pas weer uit als je linksvoor in de bravo staat te springen.
Chris Bruining, Gallowstreet, 00:00 – Main Shelter.

10. Vergeet de tijd en wees nooit bang om iets te missen
Toen ik afgelopen Lowlands op de laatste dag met een pannenkoek in m’n hand bij Tame Impala aan kwam lopen, was ik best teleurgesteld: de hele tent stond vol, waardoor ik op geen enkele manier met m’n pannenkoek mij tussen ’t publiek kon wringen. Daarnaast klonk Tame Impala gewoon best wel pussy en trok ik het slecht dat de zanger, die een aantal jaar geleden al hardrockend z’n haren losgooide in Tivoli, nu met een sjaaltje om en een hoog stemmetje meer leek op een huilende hipster in een te koude discotheek. Samen met mijn goede en tevens tamelijk beschonken vrienden Jens en Hester besloot ik door te lopen, weg van Tame Impala. Zo kwamen we al gauw uit bij een boksring, midden op het festivalterrein, waar de bel net klonk voor ’t begin van de wedstrijd. Binnen no-time stonden wij bloedfanatiek de longen uit ons lijf te schreeuwen voor bokser Kleine Mo: ‘Sla ‘m kapot!’ Het werd één van mijn meest memorabele ‘festivaloptredens’ ooit. Terwijl Tame Impala ergens op de achtergrond ongetwijfeld hun ‘Song van het Jaar’ Let It Happen speelde, maakten wij deze wijze les waar: vergeet de tijd en wees nooit bang om iets te missen.
Lennart van der Burg, Organisator én Dj Lennart a.k.a. Dj Lenny B., 01:00 – Foyay!
 

Om 20:30 zal Gimme Shelter openen met de indiebingo, waarna vervolgens o.a. Iguana Death Cult, Mala Vita en Gallowstreet op het podium zullen staan. Om 02:00 is het feestje pas weer afgelopen. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar.