Swingend De Staat komt ‘gewoon stoer doen’ in Aviodrome Swingend De Staat komt ‘gewoon stoer doen’ in Aviodrome

Vrouwelijke vliegtuigen doen jongensharten van Nijmeegse rockers sneller kloppen

, Tekst: Kilian Kayser, foto's: Wilco Steeneveld

Swingend De Staat komt ‘gewoon stoer doen’ in Aviodrome

Vrouwelijke vliegtuigen doen jongensharten van Nijmeegse rockers sneller kloppen

Tekst: Kilian Kayser, foto's: Wilco Steeneveld ,

Op vrijdagavond door de sneeuw naar het vliegtuigenmuseum Aviodrome rijden voor een concert is natuurlijk al bijzonder. Laat het maar De Staat om daar met een speciale Vinticious Versions-show definitief iets onvergetelijks van te maken. Omgeven door oude vliegtuigen zetten de Nijmeegse rockers in de Aviodrome-hangar een hele vermakelijke show neer waarbij humor en plezier centraal staan. En hoewel zo’n bijzondere locatie weinig extra moeite behoeft, kunnen ze het niet laten om ‘gewoon even stoer’ te doen.

De Staat bracht eind vorig jaar de EP Vinticious Versions uit, met daarop eigen nummers in een ander, vaak wat luchtiger jasje. Het idee was om iets bijzonders te doen met de manier waarop de band hun nummers soms akoestisch moest spelen. Het optreden in het Aviodrome is onderdeel van de Vinticious Versions Tour, waarbij De Staat deze ‘nieuwe’ nummers speelt. Er is dan ook een wat rustigere sfeer dan bij een normale De Staat-show. Nee, vanavond geen gespring, geschreeuw of een Torre met appelrode wangetjes en een bezwete rug. Vanavond is er een Torre met een lach op zijn gezicht en droge praatjes tussendoor, gesteund door een nonchalante band.
 

Lager dan een vliegtuigmotor

Als de show begint staan zanger Torre, toetsenist Rocco en bassist Jop in dezelfde Beastie Boys-achtige houding als in de bij 3FM gespeelde versie van Input Source Select. De dj dropt vervolgens de beat op commando van Torre waarna Input Source Select gespeeld wordt. Het zet de toon voor de rest van de avond: minder luid en soms vrij droog, maar dankzij de swingende aanpak zeker niet saai.

Omdat de acht ‘vinticious’-nummers van de EP volgens Torre niet genoeg zijn voor een hele show, worden er enkele andere nummers speciaal voor de tour op een ‘vinticious’-manier aangepakt. De meeste van de herschreven liedjes komen van De Staats’ eerste album Wait For Evolution, waarbij vooral het nieuwe surfgeluid van My Blind Baby erg tof is. Toetsenist Rocco bewijst intussen een nog lager stembereik te hebben dan de gemiddelde vliegtuigmotor, wat bij de giechelende dames in de hangar de oren doet klapperen.
 

Piet en Conny

Voorafgaand aan de show heeft de band een rondleiding in het Aviodrome gehad van Piet en dit heeft duidelijk indruk gemaakt. Torre zegt meerdere malen hoe blij hij is met de toffe locatie en schudt achteloos enkele vliegtuigweetjes uit zijn mouw. Dat achter de band Conny staat - een van de weinige vliegtuigen die dankzij haar ronde vormen een vrouwelijke bijnaam heeft gekregen - laat de jongetjesharten van de bandleden sneller kloppen. ‘Je hoeft nog weinig extra moeite te doen in zo’n setting, toch?’, lacht Torre wijzend naar de vliegtuigen.

Aan het eind van de toegift springen Torre, Rocco en Jop het publiek in om nog een keer Input Source Select te spelen, volgens Rocco om ‘gewoon nog even stoer te doen, toch?’ Misschien is het iets té om twee keer hetzelfde ietwat flauwe nummer te spelen, maar eigenlijk past het wel goed bij de show van vanavond. De Staat is namelijk gekomen om een vermakelijke show in een bijzondere setting te geven en dat is, zo tussen de vliegtuigen van Piet, absoluut gelukt. 
 
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland