3voor12FL voorspelt de Lowlands '15 line-up 3voor12FL voorspelt de Lowlands '15 line-up

Redactie wenst en gokt er op los

, Tekst: Daphne Borst, Kilian Kayser, Esmée Koeleman, Steven Gröniger en Lennart van der Burg

3voor12FL voorspelt de Lowlands '15 line-up

Redactie wenst en gokt er op los

Tekst: Daphne Borst, Kilian Kayser, Esmée Koeleman, Steven Gröniger en Lennart van der Burg ,

Nu zelfs Flevolands meest bekende weerman Erwin Krol de winter zo goed als over heeft verklaard, kan er worden uitgekeken naar Lowlands '15! Traditie bij het vooruitkijken naar Lowlands is het voorspellen van acts. Nu het programma nog zo goed als leeg is, is het een mooi moment voor 3voor12 Flevoland om een voorspeling te doen, zowel op basis van hoop als op basis van logica. Daphne, Kilian, Esmée, Steven en Lennart gokken er op los, voor slechts één prijs: wie wordt 3v12FL’s Lowlandsdeskundige van 2015?

Daphne wenst:
De beste bikinibody bouw je in de winter las ik laatst, maar dit geldt eigenlijk nog veel meer voor de beste festival line-up. Hoewel we niet echt mee mogen beslissen over wie er op Lowlands komen te staan dit jaar, maak ik toch een wensenlijstje maken. Ik hoop vooral dat de vrouwelijke koppies flink vertegenwoordigd gaan worden. Arthur Beatrice (in 2014 al te zien op London Calling), Florence and the Machine (met nieuwe release How Big, How Blue, How Beautiful) en Eefje de Visser hoop ik in het speciaal te zien op de lijst. Verder vraag ik niet om veel hoor, maar Mac DeMarco en John Frusciante (bij voorkeur met acid house act) willen jullie je even melden? Tot slot nog één bonus, lieve London Grammar, beloof nou nog één keer dat je komt en kom dan ook écht, alsjeblieft?

Daphne verwacht:
Hoewel de line-up vaak verrassend is, komen er ook acts die er gewoon altijd zijn. Skrillex, Imagine Dragons, Disclosure, niet heel verrassend, wel ‘classic Lowlands’ (en driemaal is scheepsrecht, of vijf maal, toch?). Daarbij verwacht ik ook Jett Rebel te zien, wie wil er ten slotte geen petit Prince zien optreden? Charli XCX, OK Go en John Coffey hebben allemaal nieuwe releases, en dus ook dikke kans op een line-up spot. Voor de X-Ray lijkt Giraffage (nieuwe release No Reason, 2014) mij een prima artiest. Verder verwacht ik het Londense Childhood, zij stonden in 2014 al op London Calling. Tot slot gaan we Banks zien deze Lowlands, een opkomend talent dat in lijn met FKA Twigs een moody R&B set neerzet van hoog niveau.
 
Lennart wenst:
Lowlands is de afgelopen jaren niet bepaald verwend qua hiphop-namen, dus zet ik Run the Jewels (die in mijn jaarlijstje hadden moeten staan – spijt!) bovenaan mijn wensenlijstje. Het zou daarnaast tof zijn als het festival eens inhaakt op de enorme lading goede garagerock-bands: hopelijk baant de boeking van Thee Oh Sees de weg vrij voor andere garagetoppers zoals Ty Segall en together PANGEA. In de Bravo zie ik dit jaar graag Toro Y Moi (nieuw album!) en Modeselektor (die dit jaar als SiriusModeslektor tourt) terug. Tot slot: is het nu tijd voor Radiohead? Argumenten als ‘dan wordt het te druk bij Alpha’ houden geen stand na eerdere zware overbevolking bij Snoop en Disclosure. Beste Mojo: voor Radiohead wil ik best wat dichter op mijn buurman/buurvrouw staan, geen enkel probleem.

Lennart verwacht:
Mits andere Nederlandse festivals Lowlands niet voor zijn, dan komen publieksfavorieten Tame Impala en Seasick Steve gegarandeerd naar de polder. Andere acts met een nieuw werk en flinke Lowlands-potentie: Modest Mouse, Patrick Watson, Belle & Sebastian en hypeband van het moment, Viet Cong. Na de boeking van The Chemical Brothers kan elektronische generatiegenoot Underworld daarnaast niet uitblijven. Kijkend naar de top van de Nederlandse muziekscene, dan zet ik mijn geld in op Afterpartees, Jungle By Night (met hun Nederpop-show van Noorderslag) en de Opgezwolle-reünie, die nu al te groot is voor de Nederlandse popzalen. 
 
Esmée wenst:
Onder het kopje ‘ik wil graag zien’ noem ik als eerst Balthazar, want hoe vaak je deze band al hebt gezien: het verveelt nooit. En aangezien er eind maart een nieuw album uitkomt, ben ik erg benieuwd hoe dat live gaat klinken. Daarnaast staat Unknown Mortal Orchestra ook hoog in mijn lijstje. De bandleden staan niet bekend als enorme podiumbeesten, in tegendeel, de mannen zijn introverte, geheimzinnige mannen waardoor hun show extra interessant wordt. De volgende twee namen komen uit dezelfde categorie, namelijk uit de line-up van het IJslandse festival Air Waves: Ásgeir en Adult Jazz. IJsland is net wat te ver, dus ik hoop dat Lowlands ze naar Biddinghuizen willen trekken dit jaar. Als laatste staat Mumford and Sons op mijn lijstje, gewoon omdat iedereen daar elk jaar om zeurt en ik van binnen stiekem ook.
 
Esmée verwacht:
De volgende bands verwacht ik op Lowlands omdat ze én dit jaar een nieuw album uitbrengen én omdat ze al eerder op Lowlands stonden: Mister & Mississippi, Belle and Sebastian, Kendrick Lamar, Oscar and the Wolf, Florence + the Machine en Hot Chip. Dan wil ik ook nog drie namen voorspellen voor het nachtprogramma: De Sluwe Vos, Feel My Bicep en Octave One. Allen grote namen voor 5 Days Off 2015, wellichte kanshebbers voor Lowlands. En als laatste Dotan, want de winnaar van 3voor12 Song van het Jaar wil Lowlands écht wel op hun affiche hebben staan.
 
Kilian wenst:
Bovenaan mijn verlanglijstje staat Sufjan Stevens. Dit jaar brengt hij zijn eerste studio album in vijf jaar tijd. De kans is echter klein dat Sufjan Stevens op Lowlands staat: er zijn geen speeldata voor augustus bekend. Precies hetzelfde geldt eigenlijk voor Belle & Sebastian en dat is jammer, want live is Belle & Sebastian minstens zo vermakelijk als op plaat. Een act die beter bij Lowlands past is Mac DeMarco, die de Charlie op zijn kop zou kunnen zetten. De kans is alleen niet groot dat Mac DeMarco deze zomer na Primaverasound (eind mei, Barcelona) nog festivals aan gaat doen. Twee acts die zowel hoog op mijn verlanglijstje staan zijn Foxygen en Ariel Pink. Beide acts hebben afgelopen half jaar een meer dan gestoord dubbelalbum uitgebracht en touren deze zomer in Europa.

Kilian verwacht:
Indiebandjes Catfish and the Bottleman en Wolf Alice zijn al bijna een zekerheid: de bands zijn het weekend van Lowlands in de buurt met optredens op Reading en Leeds in Engeland en passen goed bij Lowlands. Voor het echte Lowlands feest zullen zowel Leningrad als Gogol Bordello kunnen zorgen door vanuit Sziget naar de polder afreizen. Qua hiphop zal Lowlands hoge ogen gaan gooien door Tyler, The Creator vanuit Sziget en Run The Jewels vanuit Reading en Leeds naar Biddinghuizen te lokken. Verder komt Unknown Mortal Orchestra binnenkort met een nieuw album en de band zal een herkansing op hun ietwat mindere optreden op Lowlands 2013 niet afslaan. Ten slotte debuteert Tobias Jesso Jr. in maart met een album waar iedereen verliefd op zal worden, een plekje op Lowlands zal geen verrassing zijn. 
 
Steven wenst:
Hoe onmogelijk het ook mogen zijn om te voorspellen: graag zie ik The Prodigy op het Lowlands-affiche verschijnen. De Britse electropunkers komen binnenkort met een nieuw album en staan live garant voor een dikke show. In dezelfde lijn van ‘dikke show’ zou Faithless ook passen, die zijn immers ter eren van het twintigjarig jubileum weer bij elkaar. The Gaslight Anthem zit in die periode ook in Europa, dus het zou voor mij goed uitkomen wanneer ze ook naar Biddinghuizen komen, dan hoef ik niet zo ver te reizen. Verder hoorde ik nieuw werk van Florence & The Machine en dat klonk nogal indrukwekkend. Om het feestje compleet te maken zou John Coffey bijzonder welkom zijn, alleen dan dit keer wel in een grotere tent dan de X-Ray: India of Alpha? Eigenlijk maakt het niet uit waar ze spelen, als ze er maar spelen.

Steven verwacht:
Mijn verwachting dan: voor het gemak baseer ik mij dan op de omliggende festivals in die periode (Reading & Leads, Sziget, Pukkelpop, Highlands) en de geruchten. Te beginnen met The Wombats en hun irritant aanstekelijke bagger. Over bagger gesproken, alleen dan van het zeer fijne punk soort en daarnaast zeer tof: Pissed Jeans! De geruchtenstroom bracht ook al Linkin Park aan de oppervlakte. Verder lijken logische namen Jamie T, Wolf Alice en DEADMAU5,  daarnaast zijn The Menzingers, Truckfighters en Dropkick Murphys ook serieuze kandidaten. Als laatste dan natuurlijk nog PAUW, want die spelen overal, dus dan ook maar op Lowlands. 

N.b. Aangezien Lowlands na het verstrijken van 3v12FL's deadline voor dit artikel onverwachts extra namen bekend maakten, tellen deze 'gokjes' gewoon mee bij 3v12FL's Lowlands-voorspel-competitie!

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland