Nieuw rockfestival Lust for Live vindt juiste balans

Zon, bier, lokaal talent, grote bands en een (heel) sexy frontvrouw

Tekst: Steven Gröniger, foto's: Wilco Steeneveld ,

Afgelopen zaterdag beleefde het Lust For Life festival haar eerste editie bij XL De Ateliers in Dronten. Liefhebbers van versterkte gitaarmuziek konden hun rockende hart ophalen aan bands als The Pheromones, Penelope, The Croakers, Roadcrew en Two Shakes of a Lamb's Tail. 3voor12 Flevoland was erbij op een van de laatste aangenaam zonnige dagen van dit festivalseizoen.

Dat de opkomst bij aanvang om 16:00 is nog wat magertjes is, lijkt met name te wijten aan het relatief vroege tijdstip en het prachtige weer. Maar er wordt wel drukte verwacht, verzekert een van de organisatoren Ab Zonneschijn: ´Er zijn aardig wat kaarten in de voorverkoop verkocht en met vijf bands op het affiche, hun aanhang en de losse deurverkoop verwachten we dat het volle bak gaat worden.´

Two Shakes of a Lamb's Tail komt er lekker in

Aan Two Shakes of a Lamb's Tail de eer om het festival te openen. De band uit Hoorn won eerder een bandcompetitie op het XL Festival en verdiende daarmee de openingsspot. Two Shakes of a Lamb’s Tail heeft een wat onwennige start, maar deze sixties psychrockers komen er gedurende hun set steeds lekkerder in. Drummer en gitarist weten elkaar goed te vinden, waar de bassist bij vlagen nog wel eens zijn eigen weg lijkt te zoeken. Ze kunnen na hun set in ieder geval rekenen op een stevig applaus.

Tijdens het afbouwen en opbouwen voor de volgende acts worden er op een groot scherm concertregistraties uitgezonden van onder andere het Wembley concert van de Foo Fighters uit 2008 en de legendarische show van Led Zeppelin uit 2007 die in de O2 Arena plaatsvond. Of deze beelden worden getoond om de bands te inspireren, het aanwezige publiek te entertainen of puur om een bijdrage te leveren aan de algemene sfeer, is niet helemaal duidelijk. Bij Roadcrew, de volgende band op het affiche, lijkt het eerste het geval te zijn: tijdens de line-check speelt Frontman Gert-Jan op eigen wijze spontaan mee met de Foo’s. Ze hebber er zin in.

Roadcrew smaakt (weer) naar meer

Evenals de week ervoor, tijdens de ‘re-launch’ van 3voor12 Flevoland in de Lelystadse Underground, weet de vijfmansformatie Roadcrew uit te blinken in een überstrakke, uitgebalanceerde set met een flinke dosis publieksparticipatie. De Urker bandleden zitten lekker in hun vel en willen dit graag delen met de toeschouwers. Zo is de frontman geregeld tussen het publiek te vinden, waar hij vol overgave de aandacht en waardering van bezoekers weet op te eisen. Een fijne show die zeker naar meer smaakte. 

Vervelende geruchten rond The Croakers

Het inmiddels iets meer toegestroomde publiek mag zich vervolgens opmaken voor The Croakers, die in Dronten een thuiswedstrijd spelen. Voor fans van de energieke rock van dit powertrio ligt een teleurstelling op de loer: in de wandelgangen gonst het gerucht dat door de stage van bassist Vincent van de Broek in Finland de toekomst van de band in zijn huidige samenstelling onzeker is geworden. Die teleurstelling is des te groter, omdat er met het charisma van de bassist, het vuige energieke spel van de zanger/gitarist Jeroen én het stevige drumwerk achter de ketels ideale ingrediënten aanwezig zijn waarop de band kan voortborduren. Uit het materiaal valt op te maken dat de Drontenaren nog veel in hun mars hebben. De toekomst zal moeten uitwijzen hoe het The Croakers zal vergaan.  

Sexy Penelope

Next up zijn de Amsterdamse powerrockers van Penelope. Een band die met frontvrouw Vicky van Zijl niet alleen voor het oog een hele aangename verschijning is. Stevige gitaarriffs en een keur aan zware, bijna stonerachtige grooves, die worden afgewisseld met aanstekelijke refreinen en overgegoten met screamy vocalen, die je – om het netjes te houden - tot in bepaalde gedeelten van je lichaam doen tintelen. Om van de behandeling van de microfoonstandaard nog maar te zwijgen. Kortom: dit is best wel sexy!

The Pheromones vliegt van links naar rechts

De spot voor de laatste band van de avond is vergeven aan The Pheromones. Deze Amsterdamse formatie was onder andere te vinden op de festivalweiden van Bospop en de Zwarte Cross, en vinden in 3FM-DJ Gerard Ekdom een groot fan en bewonderaar. Hun muziek vliegt van links naar rechts met een mix van ballads, punk en gitaarrock. The Pheromones kunnen hiermee rekenen op het enthousiasme en de waardering van het aanwezige publiek dat flink mee joelt, danst en springt. Wanneer de laatste noten gespeeld zijn, bevestigt de reactie van de toeschouwers in XL de Ateliers dat deze band een waardige afsluiter van het festival is. 

Grote troef

Wanneer het alweer ruim ‘s nachts na twaalven is, kan er worden teruggekeken op een zéér geslaagde eerste editie met een goede balans tussen beginnende bandjes, regionale bands en bands die al een tijdje op weg zijn. De organisatie heeft aangegeven dat het festival volgend jaar een vervolg krijgt. Daarvoor is zaterdag een buitengewoon goede basis gelegd. Het is een mooi gegeven dat initiatieven zoals Lust For Live, gedreven door enthousiasme en liefhebberij, worden mogelijk gemaakt en ruimte bieden aan lokaal talent. Hiermee heeft de organisatie met Lust For Live een grote troef in handen om muzikaal Flevoland een eigen karakter te geven. Op naar Lust for Live 2015!