Sterrenstof doet (nog) weinig stof opwaaien

Undergrounds nieuwe dansfeest toont potentie, maar trekt vooralsnog weinig bezoekers

Sebastiaan Vente ,

Vol goede moed stapt recensent Sebastiaan Poppodium Underground binnen, voor het nieuwe deephouse-feest Sterrenstof. De muziek klinkt goed, maar dan ziet Sebastiaan de dansvloer...

Poppodium Underground ligt er half verlaten bij, vanachter de deuren is een doffe housebeat te horen. Ik zet mijn fiets weg en hoor een gesprek verderop.
‘Gaan jullie al weg?’
‘Ja, het is echt dood binnen’

Bij de ingang zit de sfeer best goed. Een groepje staat rokend vrolijk te zijn, en het personeel lijkt er ook zin in te hebben. Het oogt niet druk, maar met volle moed voor een leuk feestje stap ik naar binnen.

Overgooien met paardenkop

Het is inderdaad niet vol. Bij de bar staan er een handjevol mensen met elkaar te praten. Op de dansvloer een kleine meervoud die, helaas, ook in gesprek zijn. Alleen drie man en een paardenkop laten met meer dan alleen het heen en weer wiegen van de heupen zien dat er muziek gedraaid wordt.

Het lullige van de hele situatie is: buiten valt al te horen dat de muziek meer verdient dan dit kleine groepje. Fans van deep- en techhouse worden op hun wenken bediend. De liedjes die aan elkaar worden gemixt zijn stuk voor stuk uitstekende dansplaten. De dj's hadden ondanks de lage opkomst er duidelijk zin in. Dan doen we het voor de drie man die op een diepe bass een paardenkop aan het overgooien zijn, moeten ze gedacht hebben.

Verder is alles prima geregeld. Aan de lichtshow of het Underground personeel ligt het niet. De net nieuw aangeschafte pin-automaat heeft helaas net als half Lelystad geen zin vanavond, maar de deurwachters zijn bereid een oogje dicht te knijpen als je even buiten geld gaat pinnen.

Toch gezellig

Het is gezellig bij de Underground. Maar de muziek die gedraaid wordt vraag niet om gezelligheid - het vraagt om dansen, zo hard mogelijk als het even kan. En dat geeft een zure nasmaak. Een volle zaal van liefhebbers zou er een geweldig feest van kunnen maken, zoveel is duidelijk. Deephouse-fans laten zich zelfs in het bijna lege zaaltje makkelijk verleiden tot een dansje. Waren er vijftig meer van dit soort gasten aanwezig, dan was dit een compleet andere recensie geweest.

Het is bijna meelijwekkend voor de organisatie, want het is duidelijk dat ze hun best gedaan hebben. Voor een eventuele volgende editie hoeven ze niet veel te veranderen: er moet alleen een groter publiek getrokken worden. Dan kan Sterrenstof best uitgroeien tot de nieuwe Bassmental of (durf ik het te zeggen?) Basic Base.