LelySTART '14: The Opposites bouwen een feestje

Van armen zwaaien tot wall of death: Lelystad eet uit de handen van rapduo

Tekst: Sebastiaan Vente, foto's: Wilco Steeneveld ,

Met het driedaagse gratis festival LelySTART werd dit weekend de start van het nieuwe culturele seizoen gevierd. The Opposites is na hun zegetocht langs onder andere Lowlands en Pinkpop de grote publiekstrekker van LelySTART. Hebben zij na tientallen feestjes en festival nog genoeg kruit over om Lelystad omver te blazen?

DE ACT

The Opposites draaien al een tijdje mee met wisselend succes. De eerste grote hit Slaap stamt alweer uit begin 2006. Toch staan ze acht jaar later - en vele hoogtepunten verder - nog steeds even enthousiast op het podium.

DE SHOW

Willy en Big2 (Willem en Twan) komen het podium opgerend en opgesprongen. Ze vragen het publiek of het zin heeft in een feestje. Het publiek ademt al de hele dag uit dat het daar zin in heeft. Zelfs een paar zuurpruimen die zich onder het publiek bevonden, kunnen niet om de energie heen die de twee artiesten naar Lelystad hebben meegenomen. Het is overduidelijk: Willy en Big2 hebben er zin in vanavond.

Samen met een dj en een gitarist doen ze een aantal opzwepende nummers. Als voor het nummer Licht uit alle lichten uitgaan, zindert het publiek van extase. Niet langer zien we de vier performers, maar horen we hen alleen nog.

Dan lijkt het plots een beetje dood te bloeden. The Opposites starten met het nummer Sukkel voor de Liefde, dat aanvoelt als een ballad op een housefeestje. Zelf lijken ze dit ook door te hebben. Snel zijn ze er klaar mee en breken vervolgens de bekoelde sfeer met de vraag of er misschien wat mensen zijn die zin hebben om te stagediven. Het spreekwoordelijke dak gaat er vervolgens af. Nummers als Thunder laten het publiek weer volop dansen, springen en stampen. De muziek lijkt een tandje harder te gaan en de twee rappers orkestreren een wall of death en een circle pit. De aanwijzingen worden gewillig gevolgd door de uitzinnige fans (in wording) vooraan.

Tegen het einde krijgt iedereen, van voor- tot helemaal achteraan, van links tot rechts, de aanwijzing om met een serieuze kop de armpjes in de lucht te gooien en deze als een idioot heen en weer te slingeren. De energie die Big2 en Willy de afgelopen veertig minuten hebben gegeven, zorgt ervoor dat je zonder twijfel meedoet aan dit absurde spektakel.

HET OORDEEL

Het woord ‘gezellig’ bestaat in geen enkele taal, behalve in het Nederlands. De betekenis ervan valt niet direct te vertalen naar een andere taal. Het verbaast dan ook niet dat een Nederlandse rapgroep perfect door heeft hoe ze een gezellig feest moeten bouwen.

DE FOTO