LelySTART '14: Jett Rebel is op

Niet de rockgod die je op tv ziet

Tekst: Sebastiaan Vente, foto's: Wilco Steeneveld ,

Met het driedaagse gratis festival LelySTART werd dit weekend de start van het nieuwe culturele seizoen gevierd. Wonderkind Jett Rebel verpletterde met zijn energieke shows deze zomer zowel Pinkpop als Lowlands. Heeft het wonderkind nog wel een beetje puf over voor Lelystad?

DE ACT

Een half uurtje later dan afgesproken komt Jett Rebel met zonnebril en een moderne interpretatie van een nonnenjurk aan het podium opgelopen. Het is dit jaar ongelofelijk hard gegaan met de jonge zanger: na ongekend veel media-aandacht bij De Wereld Draait Door en op 3FM wond hij met gemak Lowlands en Pinkpop om zijn vinger. Hij glimlacht even koeltjes naar het publiek, alvorens hij op LelySTART met zijn eerste liedje begint.

DE SHOW

De koele glimlach is een voorbode voor een teleurstellend optreden. Rebel’s eerste drie nummers overtuigen niet. Misschien dat Jett met een behoorlijk slaaptekort naar Lelystad afgereisd is, want hij staat erg in zichzelf gekeerd en energieloos zijn repertoire op te voeren.

Aan het publiek en de sfeer kan het toch niet liggen. Toegegeven: zo druk als in de Grolsch-tent op Lowlands is het op LelySTART niet, maar de mensen die er wel zijn ademen een gezellige sfeer uit. Het festival is voor Lelystadse begrippen geweldig geregeld, waarbij valt op te merken dat de organisatie goed naar de grotere festivals, zoals Lowlands, gekeken heeft.

Maar Jett heeft hier geen boodschap aan. Na een flauwe gimmick met een sloophamer en later het uitrekken van zijn jurk, staat er een iets enthousiastere muzikant op het podium. Nu gekleed in een normaal, wit shirt en een spijkerbroek, lijkt het alsof de zonnebril en de nonnenjurk zijn optreden meer belemmerden, dan dat ze er iets aan toevoegden.

Er lijkt iets raars aan de hand te zijn met Jett Rebel. Zijn optreden in Lelystad liet niet de Jett Rebel zien die we kennen van Lowlands, Pinkop en zijn interview bij De Wereld Draait Door. Als je hem zo ziet, lijken er maar twee dingen mogelijk: Jett Rebel is, na zijn vele optredens, er even helemaal klaar mee, of hij is onder invloed van alcohol het podium opgekomen. Een combinatie van de twee lijkt het meest waarschijnlijk.

Toch laat juist dat zien dat Jett Rebel een artiest van grote kwaliteit is. Ondanks dit alles blijven de nummers die hij speelt nog steeds overeind staan. Hij zingt helder en allesbehalve vals. Aan het einde van zijn optreden lijkt hij er zelfs iets meer in te geloven en doet lichtjes aan de improvisaties, die bij grotere optredens zo tekenend zijn voor hem. Erg leuk, maar te weinig en een beetje te laat.

HET OORDEEL

De echte fan zal zich niet door dit optreden uit het veld laten slaan en nog steeds van het goede repertoire dat Jett heeft genieten. Toch is het juist voor hen jammer dat Jett Rebel hier laat zien dat hij niet de pop- en rockgod is die je op de tv ziet, maar een gewone jongen die er soms ook even geen zin in heeft.

DE FOTO