Dave Hause vergeet band in de Lima

En lost het op door meisjes te laten meeklappen

Esmée Koeleman ,

Tijdens Lowlands is de vaak exotische Lima-tent een beetje het ondergeschoven kindje in in de festivalverslaggeving. 3voor12 Flevoland-redacteur Esmée is echter een Lima-fan en wil tegen alle trends in dagelijks toch een Lima-concert recenseren. Met vandaag: Dave Hause, die meisjes verliefd maakt door ze pijn te doen.

 Het is misschien niet Lowlands’ populairste podium, maar ergens tussen de schommels en de KendieKrush bevindt zich de Lima. En in de Lima staan artiesten op de planken die over wellicht een jaar volle zalen plat kunnen spelen. Neem Ben Howard, in 2011 stond hij nog voor een knus publiek in de Lima, en in 2012 stond hij al voor een volle Grolsch. Of Will And The People, zij stonden evenzo in 2011 in de Lima en een jaar later in een stampvolle India. De Lima geeft je de mogelijkheid om jonge artiesten te kunnen ontdekken en om ze van dichtbij te kunnen zien, zonder dat je jezelf tussen hordes mensen hoeft te wringen.

Vrijdag gaf ik de kans aan Dave Hause, voormalig frontman van punkband The Loved Ones en sinds 2011 folk rock/ Americanasoloartiest. De Lima was nog niet eens halfvol wanneer de eerste tonen van Dave Hause’s gitaar over het veld voor de Lima gespeeld werden, maar al snel begon de Lima vol te stromen.  En daar stond hij dan, alleen op het podium met zijn gitaar, ‘I forgot the band, I’m sorry.’ Dat Dave Hause een goed gevoel voor humor heeft, wordt al snel duidelijk.  En hij is niet alleen erg grappig, maar kan ook nog eens een enorm goede teksten schrijven. Muziektijdschrift Oor noemde hem al ‘de meest poëtische punkrocker-gone-singer-songwriter van allemaal’ en dat is eigenlijk de beste omschrijving die je kunt geven.

Halverwege de show geeft hij iemand de kans om het podium op te komen om het publiek mee te laten klappen. Er zijn niet veel gegadigden, alleen Floor wil graag het podium op. In haar jurkje en met haar uilenrugtasje komt ze ongegeneerd op het podium staan. Ritme heeft ze absoluut niet en enig idee bij welk optreden ze is weet ze eveneens niet. ‘Yeah!’, roept Floor, ‘Give it up for…’, Floor draait zich om, om te zien welke naam er op de achtergrond staat, ‘Dave Hause’.
 
Hoewel er niks mis is met de zang en het gitaarspel van Dave Hause, moet het optreden het wel hebben van de mooie teksten van zijn nummers en de manier waarop hij het publiek betrekt met zijn optreden. Met zijn gitaar en stem zou hij niet een groot publiek kunnen bespelen, maar met zinnen als ‘I think she fell in love because it made her sad’ maakt hij al veel goed. Hij laat het publiek goed meezingen en maakt nog een aantal grapjes tussendoor, en dan is hij alweer bij zijn laatste nummer. Hij speelde het laatste nummer onversterkt op een akoestische gitaar, en daar krijgt een groot deel van het publiek kippenvel van.
 

Het optreden was vermakelijk, maar of hij volgend jaar weer op Lowlands zal staan en dan ook nog eens in een grotere tent, lijkt mij niet voor de hand liggend. Komende woensdag speelt hij in ieder geval nog in Bitterzoet, dus als je hem nog wilt zien, is dat je kans!