Door de ogen van de Lowlanders - Dag 1

Nieuwe romances, Lowlands-ambities en een beetje wodka-energy

Lennart van der Burg, foto's: Larissa Frankot ,

De komende dagen staat het internet vol Lowlandsrecensies van de wijze muziekexperts en –deskundigen. Maar hoe zit het met het publiek? Wat willen ze zien en welke avonturen hebben ze beleefd? 3voor12 Flevoland bekijkt hét festival van de polder door de ogen van de Lowlanders zelf.

Tineke ‘Tenfold’ Hussaarts. Ze brengt zelf op 4 september haar eerste EP uit en controleert tijdens Lowlands voor poppodium Atak festivalbandjes bij de Lowlandsingang. De Emmeloordse singer-songwriter staat op camping 1.

Hoe was je eerste avond?
Ik heb een beetje gematigd. Mijn grootste valkuil op Lowlands is dat ik op donderdag helemaal naar de tering ga en dan de rest van Lowlands te moe ben om iets van het nachtprogramma mee te krijgen. Omdat ik vandaag ook moet werken heb ik het dus maar expres rustig aan gedaan.

Wat is rustig?
Hoe bedoel je, in flessen? Een halve fles wijn en twee wodka-energy. En zet er voor mijn moeder maar in dat ik ook heel veel water drink.

Wat wil je allemaal zien op Lowlands?
Ik ga sowieso naar St. Vincent. Voor de rest heb ik een reeks bekende, maar voor mij onbekende artiesten waar ik van mijn vrienden heen moet, zoals The National en Fink. In de nacht maakt het me niet echt uit wat ik zie, dan wil ik vooral met mensen zijn die ik leuk vind.

Wat zou je er voor overhebben om zelf op Lowlands te mogen spelen?
Seks. Nee, even serieus: ik ben het afgelopen jaar geselecteerd voor de Popronde en dat had ik ook niet durven dromen. Ik plan liever voor het korte termijn, zodat iedere volgende stap haalbaar is. Ik zou wel ’s ochtends in de Lima willen staan, of in de India. Daar heb ik Lucky Fonz III ook ooit ’s ochtends vroeg gezien en dat was supervet.

Jeroen, student media en marketing aan de Hogeschool van Amsterdam en parttime model. Jeroen bivakkeert op camping 2.

 Met wie ben je hier op Lowlands?
‘De bedoeling was dat ik met mijn vriendin zou gaan, we zouden veel festivals bezoeken deze zomer. We hadden wel een kaartje gekocht, maar nu is het mijn vriendin niet meer. Ik heb ook bijna geen festivals meer bezocht, dus ik had heel veel zin om los te gaan op Lowlands.’

Wie is dit meisje naast je dan?
‘Anouk. We kennen elkaar nu een dag en het klikt heel goed. Maar ik ben niet opzoek naar een nieuwe vriendin of zo.’

Heb je gisteren verder nog iets gedaan?
‘Haha! Ik ben gisteren... aardig los gegaan. Hoe ik me nu voel? Ik zit weer bier te drinken, dus ik voel me geweldig. We pakken door.
 
Welke artiesten wil je allemaal zien vandaag?
‘Sam Smith, de koning van dit moment. Ik wil weten of zijn kapsel in het echt ook zo slecht zit. Triggerfinger wil ik ook wel zien, maar verder wil ik overdag een beetje biertjes drinken en chillen, en ’s avonds lekker de techno in stappen. Ik heb het programma sowieso niet zo goed bekeken, maar dat maakt niet uit. Vorig jaar belande ik toevallig bij een oude Amerikaan die blues speelde en eruit zag als een schipper (Seasick Steve – LvdB). Ik kende het niet, maar dat was wel mijn hoogtepunt. Je kunt op Lowlands overal wel neerploffen en iets vets zien.

Jazzy Pattynama, drummer van de Lelystadse rockband Jazzy & de Pattynama’s. Hij staat samen met zijn broertje en wat vrienden op camping 4.

Hoe gaat ‘ie?
Ik voel me fucking geweldig. Waarom? Omdat ik op Lowlands ben, natuurlijk.

Wat ga je doen vandaag?
Triggerfinger, anders wordt het de derde keer dat ik ze mis. In 2010 en 2011 ging ik al naar andere bands, maar ik heb gehoord dat Triggerfinger een gruwelijke show heeft, dus dat wil ik nu wel zien. Daarnaast heeft de drummer een paupergrote bassdrum van 38 inch. Vanavond wil ik lekker feesten op drum ’n bass en dubstep, dus ga ik waarschijnlijk naar de Bravo.

Zou je hier zelf ook wel eens willen spelen?
‘Sowieso, dat is al heel lang mijn doel. In welke tent maakt me geen flikker uit, als ik er maar sta. Dat betekent wel dat ik me een beetje moet gedragen, anders wil de organisatie ons niet meer. Misdragen mag, maar wel met mate.

Jasper (links) en Choukri (rechts) uit Lelystad gaan sinds 2008 ‘uit automatisme’ naar Lowlands. Ze ‘slapen’ op camping 2.

Hoe was jullie donderdagavond hier?
Choukri: ‘Ik was zó dronken toen ik aankwam dat toen ik mijn tent ging opzetten, er helemaal niets van klopte. Toen ik later ging slapen kwam er allemaal water in mijn tent. Dat heb ik nu goed gemaakt, maar misschien gebruik ik het vanavond als smoes om bij een meisje in de tent te belanden.’

Waarom gaan jullie naar Lowlands?
Choukri: 'Ik ga al sinds 2008 uit automatisme. Het is ook maar dertig kilometer bij mijn huis vandaan hè. Ik heb hier ooit voor driehonderd euro aan bekertjes geraapt en als een rijk man geleefd. Fucking lelijk dat je dit jaar geen geld meer krijgt voor bekertjes rapen.'
Jasper: ‘Once you go to Lowlands... eh, wil je nooit meer wat anders. Je kan en mag hier álles. Hey, weet je trouwens wat we moeten doen? Als jij nou mij je persbandje geeft en bij de balie doet alsof je hem verloren bent, kan ik ook backstage als een VIP.’
 
Hiermee mag je helaas helemaal niet backstage.
Jasper: ‘Oh, laat dan maar zitten.’
Choukri: ‘Weet je wel een goede plek waar je muntjes kan jatten? Nee? Kijk effe rond voor me, oké?