Door de ogen van Lowlanders - Dag 3

Rapportcijfers, powernaps en dromen die (bijna) uitkomen

Lennart van der Burg, foto's: Larissa Frankot ,

De komende dagen staat het internet vol Lowlandsrecensies van de wijze muziekexperts en –deskundigen. 3voor12 Flevoland bekijkt het festival daarom door de ogen van de Lowlanders zelf. Zonder blad voor de mond en ongecensureerd kijken zij terug op hun Lowlands-avonturen, en blikken ze vooruit naar wat er nog komen gaat.

Singer-songwriter Tineke ‘Tenfold’ Hussaarts is vrij van haar Lowlands-werk en mag daarom lekker feesten. Toen we haar gisteren vroegen hoe ze zich voelde na een half Lowlandsweekend, gaf ze zichzelf een 8,2.

Hey Tineke, hoe voel je je vandaag?
‘Nou, ik zou mezelf geen 8,2 meer geven. Ik ben gisteren met mijn kleren aan in de tent van een huisgenoot in slaap gevallen. Toen zij vanmorgen zelf thuis kwam ben ik maar naar mijn tent gezombied. Nu wil ik liever slapen, ook al drink ik cola. Heel dom eigenlijk.’

Wat heb je gisteren allemaal gezien?
‘Ik vond Jett Rebel heel goed. Een soort mix van Lenny Krevitz en Prince, met de solo’s van Slash. Zijn muziek gaat alle kanten op en die gast trouwens zelf ook. Verder ben ik ook naar Larry Gus geweest, die ik eerder in een bezweet en beschonken Simplon zag staan, wat heel vet was. Maar om half drie ’s middags sta je eigenlijk gewoon naar een springende lijpo te kijken.
James Holden vond ik ook heel goed, maar ik stond middenin de tent en dacht op een gegeven moment: ‘Ik kom hier niet makkelijk weg’. Dat vond ik geen fijn idee, dus toen móest ik ook direct weg. Stromae heb ik gemist door een tussentijdse powernap, maar dat vind ik niet zo erg, ik luister toch nooit naar die gozer. Ik vond het idee dat ik iets groots miste eigenlijk vervelender dan het idee dat ik Stromae niet zag.’

Wil je vandaag nog iets zien?
‘Ik wilde naar Fink gaan, maar dat was al om half twaalf, dus daar ben ik nu al in gefaald. Ik stel maar geen hoge verwachtingen van mezelf, ik wil vandaag verder alleen maar eten, chillen en feesten. En misschien nog een powernapje, want dat heeft mij gisteren goed gedaan.’

Wil je nog iets of iemand een rapportcijfer geven?
‘Mijn superlieve buren! Zij hebben een grote partytent, inclusief extra zeil langs de rand en een brievenbus. Gisteren had ik voor mijn powernap even een inkakmoment, maar toen ik langs de buren liep nodigde ze me gelijk uit om binnen te komen, en gaven ze me wodka-dubbelfris. Daarom geef ik mijn buren een 10.

 

Jazzy Pattynama, drummer van de Lelystadse rockband Jazzy & de Pattynama’s, voelt zich nog altijd 'fucking geweldig'. Zijn grote droom is om ooit zelf als artiest op Lowlands te staan.

Jazzy, ik hoorde dat je gisteren bíjna op Lowlands hebt gespeeld. Vertel!
Klopt. Ik liep de Lelystadse band R!fe tegen het lijf bij het bluescafé naast de Tïtty Twïster, waar je een open podium hebt. We zouden daar Gravity van John Mayer spelen, en terwijl we stonden te wachten werd het opeens heel druk in het bluescafé. Ons was verteld dat we om tien uur mochten spelen, maar om half twaalf was de huisband nog aan het jammen. Toen had de zanger van R!fe er geen zin meer in. Fokking kut. Ik vond het op zich niet erg dat we niet mochten spelen, maar als ze het je beloofd hebben vind ik het wel balen.

Jammer man. Verder nog iets gezien?
Ja, ik vond Birth of Joy fucking gruwelijk. Hoffmaestro in de Grolsch had ook een vette show: elf mafkezen op het podium die reggae, ska en punk maakten. Ze vroegen of het publiek tijdens het laatste nummer van links naar rechts wilde rennen en tot achterin de Grolsch deed iedereen mee. Sleaford Mods vond ik wel de lijpste act die ik heb gezien. Een rapper waar ik geen klap van verstond en een dj die bij het begin van een nummer op play drukte, en de rest van het optreden met een hand in zijn zak biertjes stond te drinken. Ik vraag me echt af hoe zij op Lowlands zijn beland.

Ga je nog ergens heen vandaag?
Sowieso naar Queens of the Stone Age. Verder zit ik nog een beetje in een dilemma of ik nou Red Fang of Gogol Bordello wil zien. En straks ga ik nog naar Snoop Dogg, dat begint zo.

Wil je Lowlands nog een cijfer geven?

Dan geef ik het een acht. Ik vond het schoner dan voorgaande jaren en ook de nieuwe indeling van het terrein is wel goed. Het weer valt een beetje tegen, maar ik ben blij dat het droog blijft. Ook de bandjes die ik van te voren nog niet kende vond ik erg goed. Ik ben dit jaar niet voor de line-up naar Lowlands gegaan, maar het is me enorm bevallen. 

Choukri was op donderdag zo dronken dat hij zijn tent verkeerd op zette. Toen we hem gisteren zochten voor een vervolginterview, was hij nergens te bekennen.

Choukri, jou konden we gisteren niet meer vinden. Praat ons even bij.
‘Ik heb niets te vertellen, je had me tijdens eerdere Lowlands-edities moeten interviewen. Waarom ik nu niets te vertellen heb? Omdat ik nog niets heb gedaan wat niet mag. Dat maakt het sowieso leuker, dat versterkt het euforie-gevoel. Ooit werd ik op Lowlands wakker in andermans tent en ben ik zonder mijn schoenen vertrokken, en heb ik heel Lowlands moeten doorbrengen op slippers die ik weer van iemand anders had gejat. Maar dat soort dingen zullen vandaag wel gebeuren, na vanavond heb ik weer iets te vertellen.’

Heb je nog wel toffe bands of artiesten gezien tijdens dit Lowlands?
‘Ja... Maar wat precies weet ik niet meer. Techno, sowieso. En gisteren Selah Sue, dat was ook fucking goed. Verder heb ik alleen maar dj’s gezien, geen bands. Oh ja, The Astroid Galaxy Tour op vrijdag, daar heb ik een lekker dutje gedaan in het gras.’

Wat vind je verder van Lowlands?
‘De pizzapunten zijn kleiner gemaakt en de loempia’s zijn duurder geworden. Zelfs het water is qua prijs een half of heel muntje gestegen. Zo veroorzaak je nou een crisis, want ik heb dit jaar veel minder loempia’s gekocht dan voorheen. Maar als ik toch een cijfer moet geven krijgt het festival een 10. Lowlands is gewoon perfect.’