Jacco Gardner breekt met het 'stille' van Stille Nacht

Festival-afsluiter toont met nieuw werk aan dat zijn debuut geen eenmalige hype was

Tekst: Kilian Kayser, foto's: Wilco Steeneveld ,

De afsluiter van Stille Nacht 2014 is Nederlands eigen sixtiespionier Jacco Gardner. In 2013 veroverde de nu 24-jarige Jacco Gardner Nederland met zijn psychedelisch barokpop debuut Cabinet of Curiosities met optredens die hem van De Klos in Emmeloord tot Lowlands brachten. Komend jaar brengt Jacco Gardner zijn tweede album uit. Aan Stille Nacht de eer voor de première van een goed aantal nummers van het aankomende album. Een verrassend niet stille afsluiter voor Stille Nacht.

DE ACT

Jacco Gardner wordt ook wel de Nederlandse Syd Barrett van deze eeuw genoemd. Al leeft hij in een digitaal tijdperk, alles aan Jacco Gardner is analoog. De instrumenten waarop hij zijn albums opgenomen heeft stammen uit de voor Jacco Gardner gouden jaren van de muziek, de psychedelische jaren zestig. Dit klinkt door in zijn muziek, dat overgoten is van galm, mystiek en tamboerijnen. Hij heeft goed geluisterd naar zijn voorbeelden waardoor de muziek van Jacco Gardner even oud als tijdloos klinkt.

DE SHOW

Op Stille Nacht verschijnt Jacco Gardner op het podium met een, op de bassist na, compleet nieuwe band. Drummer Jos van Tol en gitarist Keez Groenteman zijn vervangen en de toetsen zijn door Jacco Gardner uitbesteed aan een toetsenist. Hierdoor heeft Jacco Gardner meer ruimte en aandacht voor zijn zang en enkele toevoegende instrumenten als gitaar, tamboerijn en sambaballen. De band breekt vanaf de eerste toon met het ‘stille’ van Stille Nacht en zorgt zo als afsluiter voor een wat luider maar erg lekker geluid na al dat stille geweld van de singer-songwriters. Halverwege de show vertelt Jacco Gardner aan het publiek dat zij vanavond vier nieuwe nummers voor het eerst voor het publiek spelen, bij wijze van experiment. Deze nummers passen naadloos bij het oude materiaal dat Jacco Gardner vanavond laat horen.

Het lijkt alsof Jacco na een redelijk lange pauze voor een opkomende artiest weer de smaak van het optreden en muziek maken te pakken heeft. Waar hij voorheen nog wel eens verveeld over kon komen op het podium geniet Jacco samen met zijn nieuwe band duidelijk van het spelen. Het lijkt zelfs alsof hij anders uit zijn ogen kijkt. Dit enthousiasme doet de nummers ook ten goede, waar het ene nummer nog harder binnen komt dan het andere. Hoogtepunt is The Ballad of Little Jane, dat met een hoge dosis overtuiging gespeeld waardoor het nummer zoveel interessanter is dan het al was.
 

HET OORDEEL

Jacco Gardner was dan niet stil, hij gaf wel een van de beste optredens van de avond. De vervanging/uitbreiding van de band in combinatie met de sterke nieuwe nummers zorgde ervoor dat Jacco Gardner geen moment zichzelf of het publiek verveelde. Zo liet hij zien dat hij met zijn eerste album geen hype was en dat er veel te verwachten valt met het zich op zijn aankomende nieuwe album. Jacco Gardner was voor Stille Nacht een fijne afsluiter en gaf na een avond vol melancholische Singer-Songwriters het publiek datgene waar het bij muziek én kerst echt om draait: plezier.