Tussen stoere rockers en goede vrienden in Nirwana

Kickin' Back en Cross+eyed and Banished verenigen Flevoscene

Tekst: Maaike Broekhuijsen, foto's: Ruben Lijzenga ,

Verstopt tussen de sportschool en de korfbalvelden heeft Nirwana vorig jaar in Dronten zijn nieuwe pand geopend. Vergeet wat je over Nirwana hebt gehoord, want alhoewel de sfeer er nog steeds alternatief en open is, zijn ze daar nu hard op weg om een serieuzere richting als poppodium in te slaan. Vanavond staan het Lelystadse Cross+Eyed & Banished samen met Kickin’ Back uit Harderwijk op het podium.

Het is gezellig druk in de zaal, vanuit de gehele regio zijn er mensen op komen dagen. Wat opvalt is hoe goed het tegenwoordig zit met het groepsgevoel binnen de Flevolandse muziekscene: zo staan onder andere de drummers van Roadcrew en the Croakers in het publiek, wat deze avond overwegend uit eind twintigers en begin dertigers bestaat.

Cross+Eyed & Banished mag de avond aftrappen. Het plezier wat deze mannen onderling op het podium hebben is opvallend en slaat op het publiek over. Het geluid is deze avond iets minder, maar de stonerrockers zijn goed op elkaar ingespeeld en weten hier prima mee om te gaan. Wanneer de set over is gooit de gitarist zijn gitaar op het podium - het lijkt haast een statement.

Kickin’ Back sluit de avond af. Deze jonge jongens uit Harderwijk spelen sinds 2011 samen. Tijdens de soundcheck lijkt het even of ze helemaal niks met het geluid in de zaal kunnen, maar zodra ze beginnen met spelen valt het allemaal mee. Tussen de bandleden onderling is er weinig interactie, ze spelen alsof ze in hun eigen wereld zitten – misschien wordt het ‘stoner’ gedeelte uit de stoner-rock iets te serieus genomen. Het past bij het genre, het past bij de band en het publiek vermaakt zich.

Rond half een zijn de bands afgelopen. De sfeer kan niet relaxter zijn, de bands nemen hun tijd met het inruimen van de spullen, iedereen staat nog gezellig met elkaar te drinken en te kletsen. Dit is waar muziek over hoort te gaan, wordt er nog gezegd; een groep vrienden die samen op het podium staat en die samen in het publiek staat. Met bands als dit, in een zaal als deze, kan dat ook.