3v12FL jaarlijstjes '14: de keuzes van Esmée Koeleman

Van beste albums en songs tot aanstormend talent

Tekst: Esmée Koeleman ,

De kaarten zijn geschud, de dagen geteld: 2014 zit er bijna op. Om dit mooie jaar - waarin 3voor12 Flevoland zijn herstart maakte - in stijl af te sluiten zullen de redacteuren hun klassieke jaarlijstjes presenteren. Nog één keer zullen ze hun ongezouten meningen over de afgelopen 365 dagen de wereld in te slingeren, en kiezen ze hun beste albums, beste nummer, beste optreden én het aanstormend talent voor 2015. Vandaag is redacteur Esmée Koeleman aan de beurt om haar muzikale hoogtepunten van 2014 te delen

Album van het jaar #1: Courtney Barnett – The Double EP: A Sea of Split Peas
Door de grootse fantasie van singer-songwriter Courtney Barnett zijn op haar (pre)-debuut vermakelijke, weldoordachte teksten ontstaan. Omhuld in indie rock-/shoegazemuziek van haar band The Courtney Barnetts komen de teksten perfect tot hun recht, en zo is het dubbel genieten van Split Peas.
 
 

 

Album van het jaar #2: Real Estate – Atlas
Met de dromerige gitaarpartijen en zang zo zoet als honing is het Real Estate gelukt om een album te maken die de vorige twee overtroffen heeft. Het is een album dat iedere keer nog beter wordt als je ernaar luistert. Atlas laat je verlangen naar zwoele zomeravonden zoals geen ander album dat kan.

Album van het jaar #3: Syth Arthur – Sound Mirror
Het tweede album van Syth Arthur mengt jazz met psychedelische gitaarrifjes en idyllische orkestgeluiden. Door met ongebruikelijke maten te spelen, wordt op een briljante wijze je aandacht getrokken om te luisteren naar de muziek. Syd Arthur valt niet te vergelijken met andere bands en valt met zijn album op als een glinsterende diamant in een doffe hooiberg.
 

Song van het jaar: Cut_ - Papaoutai (Translated Stromae Cover)
De Engels vertaalde cover van Papaoutai was een opdracht van het Conservatorium van Amsterdam. De cover bleek al snel een groot succes, want binnen no-time hadden ze meer dan een half miljoen views op YouTube. De electronische versie maakt het nummer interessant en geeft een eigen draai aan de originele wereldhit.

Optreden van het jaar: The Black Keys – Down The Rabbit Hole
De grootste festivaltent van Down The Rabbit Hole was voor The Black Keys nog te klein. Het publiek werd tegenelkaar aan gedrukt, er werd gestouwd en non-stop op tenen getrapt om naar het befaamde duo te kunnen kijken. Maar het was het waard, want wát een spectaculaire show gaven The Black Keys weg tijdens dit optreden van hun Turn Blue-tour.


Aanstormend Flevoland's talent: Sweet Whites
Met hun unieke ‘new-wave-dance-punk’ sound en krachtige nummers zullen we komend jaar wel meer gaan horen van de brons winnaars van de Flavourland-finale.