3v12FL jaarlijstjes '14: de keuzes van Kilian Kayser

Van beste albums en songs tot aanstormend talent

Tekst: Kilian Kayser ,

De kaarten zijn geschud, de dagen geteld: 2014 zit er bijna op. Om dit mooie jaar - waarin 3voor12 Flevoland zijn herstart maakte - in stijl af te sluiten zullen de redacteuren hun klassieke jaarlijstjes presenteren. Nog één keer zullen ze hun ongezouten meningen over de afgelopen 365 dagen de wereld in te slingeren, en kiezen ze hun beste albums, beste nummer, beste optreden én het aanstormend talent voor 2015. Vandaag is redacteur Kilian Kayser aan de beurt om zijn muzikale hoogtepunten van 2014 te delen

Album van het jaar #1: Jack White - Lazaretto
Jack White bracht in 2014 Lazaretto uit, op het eerste gezicht een plaat bedoelt om zijn technische hoogstandjes op het gebied van vinyl te laten zien. Maar wie gaat luisteren naar Lazaretto komt erachter dat het een album van pure klasse is. Lazaretto vliegt aan alle kanten uit de bocht maar crasht op geen enkel moment. De plaat is hard maar heeft ook rustige momenten. Jack White bezingt met scheurende stem zijn eigen falen en blinkt zo uit als ultiem lijdend artiest, op een album vol spijt en frustratie.

Album van het jaar #2: Sissyphus – Sissyphus
Deze samenwerking tussen Sufjan Stevens, Son Lux en Serengeti debuteerde in 2014 met het beste hip-hop-indiefolk-elektro-pop-dance album dat je ooit zal horen. Denk aan de composities van Sufjan Stevens in combinatie met de beats van Son Lux met daarover heen de slimme rapteksten van Serengeti en je hebt puur goud in handen. Elk nummer van deze plaat, geïnspireerd op de kunst van Jim Hodges, is in dit genre dan ook een instant klassieker.

 

Album van het jaar #3: Mac Demarco – Salad Days
Eigenlijk is alles wat Mac Demarco doet geweldig, zo ook zijn derde album Salad Days. Op een wat lomere, maar nog steeds uitermate vermakelijke, manier bracht de Canadees een verzameling van de fijnste liedjes van 2014 uit. Deze nummers komen trouwens het best live tot hun recht, waar de ware, knotsgekke, aard van Mac Demarco en zijn muziek naar boven komt. 

Song van het jaar: Mutual Benefit – Advanced Falconry
Verreweg het mooiste liedje van het jaar is afkomstig van het bijna net zo mooie album Love's Crushing Diamond van Mutual Benefit, dat in Europa in januari uitkwam. Eigenlijk alles aan dit liedje is perfect, de tekst, de opbouw, de prachtige fragiele balans, een ultieme soundtrack voor lange zomers en grote veranderingen.

Concert van het jaar: Arcade Fire op Pinkpop
Tijdens het zwaarste moment van de Pinkpop storm speelde Arcade Fire de sterren van de hemel en de confetti tijdens Here Comes The Night Time deed de zwarte lucht veranderen in een gekleurde oceaan. Tijdens No Cars Go braken de gitzwarte wolken en werd het publiek niet alleen overwelmd door de band, maar ook door de natuur. Een verkort uur van pure magie.

Opkomende Flevolandse band: Hippie Caught Dancing
Om eerlijk te zijn heb ik nog geen noot van deze nieuwe Flevolandse band gehoord, maar de bandbio laat ons duidelijk weten dat deze band zich niet stil zal gaan houden in 2015. Naast goede muziek zal deze band het publiek vooral bijbrengen ‘hoe ze een hoer hun een pijpbeurt konden laten geven zonder dat ze er achteraf voor hoefden te betalen.’