Metal Battle Flevoland 2013 Metal Battle Flevoland 2013

Prevent the Fall grote winnaar

, Door Nico Glas

Metal Battle Flevoland 2013

Prevent the Fall grote winnaar

Door Nico Glas ,

De winter is begonnen. Het is bitter koud buiten en we hebben hard een beetje beweging nodig om het bloed weer wat te laten stollen. Gelukkig is daar de Metal Battle 2013 voor het nodige headbangen, slam-dancen en moshen. Zaterdag 12 januari zitten we met Gloria Victis, Engraved, Amongst the Unbroken en Prevent the Fall zeker goed. Hier wordt de volgende generatie van Flevolandse metal bekend gemaakt. ROCK ON!

De Metal Battle, een wedstrijd van de Enschedese Headbangers Organisatie (EHBO), bestaat sinds 2001 en is bedoeld om opkomende metal bands een podium te bieden. De uiteindelijke hoofdprijs is dan ook bandcoaching en optredens bij diverse festivals. De Underground zelf geeft ook een publieksprijs weg. De winnaar hiervan komt later in het seizoen terug in het voorprogramma van een landelijk bekende act. Traditie getrouw vind de finale plaats in de Atak in Enschede, maar voor het zover is, is het eerst tijd voor de eerste voorronde in poppodium Underground te Lelystad.

Heavy metalband Gloria Victis is geen onbekende in het Flevolandse metalscene. Het kenmerkend scheurwerk van de gitaren en de theatrale stijl laten een duidelijke indruk achter, maar heel bijzonder is het niet. Het steekt zeker af tussen de rest van de artiesten, maar het voelt wat generiek aan. Voor lekkere Heavy Metal is er niets mis mee, maar het is wel een verworven smaak.

Na Gloria Victis, is het tijd voor het brul en stampwerk. De aftrap hiervan zijn de jonge honden van Amongst The Unbroken. Het is hier wel te merken dat deze metalcoreband wellicht de minste ervaring heeft van alle aanwezige bands. Ze weten hoe ze moeten knallen, maar toch is het aan alle kanten rommelig. Geef deze band een jaartje of twee drie in dezelfde formatie en ze zullen dan waarschijnlijk een eind kunnen komen.

De echte wedstrijd is tussen het Almeerse Prevent The Fall en de Emmeloorders van Engraved. Muziek technisch is deathmetalband Engraved beter. Ze zijn strakker, beter op elkaar ingespeeld en voelt aan als een geoliede machine. De nadruk ligt hier dan ook op machinaal. Het plaatje klopt wel, maar het komt niet over. Daarmee wordt gezegd dat het net zo goed van een CD'tje af gespeeld kan worden, er zit niet echt een vibe in hun optreden.

Prevent the fall is het net andersom. Ze zitten in vergelijking met Engraved muzikaal een aantal treden lager. Het is hier en daar wat slordig en ook de zang is hier en daar vals, maar de passie en overgave die in de muziek geuit wordt is magistraal. Dit gevoel weet zowel de jury en het publiek te overtuigen van hun winst, en zo gaat de jonge Almeerse metalcoreband met twee prijzen naar huis.

Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland