´t Oor viert derde Record Store Day ´t Oor viert derde Record Store Day

Yori Swart, Gem en The Wooden Saints kwamen op het feestje

, Door Jan-Melle Liscaljet

´t Oor viert derde Record Store Day

Yori Swart, Gem en The Wooden Saints kwamen op het feestje

Door Jan-Melle Liscaljet ,

Zaterdagmiddag werd in Almere voor de derde keer Record Store Day gevierd. De internationale feestdag voor platenwinkels, muziekliefhebbers en artiesten om de kunst van muziek, de schoonheid van vinyl en de charme van de platenzaak te vieren. Naast de exclusieve releases zijn er veel instore optredens en signeersessies. Platenhuis ‘t Oor, die dit jaar haar 25e verjaardag viert, was een van de negentig Nederlandse platenwinkels die hieraan meedeed.

Terwijl de regen buiten een herfstig gevoel geeft, verandert Platenhuis ‘t Oor in een van de prettigste huiskamers van Almere. De drummer van Wooden Saints zet zijn spullen klaar. Vandaag is hij alleen naar Almere gekomen zonder de negen andere leden van zijn band. Zij bevinden zich namelijk in andere platenzaken verspreid door Nederland. Om 12 uur zetten zij tegelijk hun single Platypus in, welke te horen is via de geluidsinstallatie. Een grappig en eigentijds idee dat doet denken aan een studio opname, maar veel meer dan dat is het ook niet. Het is namelijk een kort en krachtig optreden van één nummer en door het ontbreken van een beamerscherm blijft de visuele prikkel uit.

Ondertussen komt Maurits Westerik van Gem binnen gerend voor zijn debuut in Almere. Met een ontspannen sfeer en gezellig geroezemoes werken de bezoekers de cd en lp collectie door, die vandaag is aangevuld met veel speciale releases. Dit alles stopt zodra hij een eerste noot aanslaat op zijn gitaar. Naast de single Moving On van het vorig jaar uitgebrachte Hunters Go Hungry, wordt een nieuw nummer dat nog in ontwikkeling is getest op het publiek. Aan het einde van de set wordt de cover Guns of Brixton, origineel van The Clash, ingezet, een nummer van hun nieuwe EP Tension Tonight/Gem FM, die speciaal vandaag is gereleasd. Op dat moment breekt ook de zon door de wolken, als onze hoop in donkere dagen.

Ietwat verlaat keert Yori Swart weer terug in Almere, waar zij drie jaar geleden al te zien was op Popronde Almere. Ondertussen heeft zij flink wat uren op het podium gemaakt en dat is te merken ook. Het eerst zo verlegen meisje uit Bergen pakt nu gemakkelijk en vol zelfvertrouwen het publiek in. Niet geheel onverwachts als je bedenkt dat de 3FM Serious Talent het afgelopen jaar de Amsterdamse Popprijs, Sena Award en Grote Prijs van Nederland op haar naam heeft mogen schrijven. Bij het stemmen van haar gitaar voor het tweede nummer breekt er een snaar, waardoor zij, ogenschijnlijk zonder problemen, haar nummers Make Me Stay en I Say Nothing onbewogen afmaakt op een vijfsnarige gitaar.

Het platenhuis doet goede zaken op deze derde Record Store Day. Veel mensen weten de winkel weer te vinden en hebben moeite niet meer geld uit te geven, dan van te voren gepland. De nieuwste cd´s van de artiesten worden nog snel gekocht en uit het folie getrokken om gedecoreerd te worden met een krabbel, voordat zij verder trekken naar weer een volgende show.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland