Zigeunermuziek met een zachte g in de Underground Zigeunermuziek met een zachte g in de Underground

Antwerp Gipsy-Ska Orkestra’s nieuwe album

, Tekst: Rose de Rond; Foto´s: Pieter van den Elshout

Zigeunermuziek met een zachte g in de Underground

Antwerp Gipsy-Ska Orkestra’s nieuwe album

Tekst: Rose de Rond; Foto´s: Pieter van den Elshout ,

Zaterdagavond werd het in de Underground een groot feest. De aanwezige artiesten Antwerp Gipsy-Ska Orkestra en Amariszi gaven een unieke draai aan een mix van balkanmuziek, ska en punk.

Antwerp Gipsy-Ska Orkestra’s nieuwe album

Het voorprogramma wordt verzorgd door Amariszi. Deze achtkoppige band van Hollandse bodem mengt Oost-Europese balkanmuziek met hun eigen excentrieke stijl. De nummers wisselen van zwaarmoedig naar vrolijk en worden met gevoel gebracht door zangeres Merel Simons. Af en toe overheersen de drums waardoor bepaalde nummers niet goed tot hun recht komen.

De hoofdact, Antwerp Gipsy-Ska Orkestra, brengt naast de Oost-Europese geluiden veel uiteenlopende genres. Balkanritmes smelten perfect samen met de ska, wat goed te horen is in het nummer 'Buzuki'. In enkele nummers klinken zelfs invloeden uit Arabië, India en Griekse feestmuziek door. Gitarist Mukti Gabriels en zanger Gregor speelden in de jaren negentig in een punkbandje. Dit hoor je dan ook terug in ruigere guitar riffs of de quotes uit bekende punknummers die Gregor gebruikt. Toetsenist Suki is de enige echte Roma muzikant in de groep en zorgt op het keyboard voor de balkan beats. 

De naam van AGSO's tweede album is 'I Lumia Mo Kher', Servisch Romani voor 'De wereld is mijn huis'. Voor hun debuutalbum 'Tuttilegal' (2007) hadden ze minder tijd en is alles live in the studio opgenomen. Dit album was minder representatief voor hoe de band op het podium is. Voor 'I Lumia Mo Kher' heeft de groep met verschillende vooraanstaande zigeunermuzikanten samengewerkt, waaronder Marko Markovic. Een opvallend nummer op de plaat is de smartlap Te Laat. Met 'Kerta Mange' brengt de band een ode aan de beroemde zigeunermuzikant Saban Bajramovic.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland