Kurt Cobain herrijst in De Meester Kurt Cobain herrijst in De Meester

Twintig jaar 'Nevermind', een ware tribute-avond

, Door Heleen Wever

Kurt Cobain herrijst in De Meester

Twintig jaar 'Nevermind', een ware tribute-avond

Door Heleen Wever ,

Zaterdag 24 september 2011 was het exact 20 jaar geleden dat de legendarische grungeband Nirvana zijn tweede album Nevermind uitbracht. Dit album veranderde het hele muzikale 'landschap' in de jaren '90 en wordt ook nu nog aanbeden door miljoenen muziekliefhebbers wereldwijd. Geen beter album dus, en geen betere band, om een avond in De Meester aan te wijden.

Twintig jaar 'Nevermind', een ware tribute-avond

24 september 1991 brengt de band Nirvana haar tweede album uit, 'Nevermind'. Dit album wordt mede dankzij single 'Smells Like Teen Spirit' een onverwacht groot succes en weet zelfs Michael Jackson's 'Dangerous' van de eerste plaats in de Billboard charts te stoten. Het succes van dit album en bovenal van Nirvana als band luidt het tijdperk van de alternatieve rock en grunge in.

Nu precies 20 jaar na release vindt er in De Meester een tribute-avond plaats aan dit album met het memorabele naakte baby'tje op de hoes. Dat de helft van het, in grote getale aanwezige, publiek twintig jaar geleden nog slechts ei- en zaadcellen was geeft de grootse impact en populariteit van Nirvana goed weer. Lokale musici uit bands als Land of Airplanes, Better Left Forgotten, Ape Dirt, Right Next Door en For Blood and Vengeance betreden deze avond het podium om Nirvana eer aan te doen.

De opening is aan Softies frontman Daniël van der Zee, die slechts gewapend met gitaar een geheel eigen interpretatie aan de Nirvana-nummers geeft. 'Smells Like Teen Spirit' verwordt tot een prachtig bluesy nummer. De ultieme Nirvana-fans vinden dit heiligschennis, maar vast staat dat Daniël een geniale rasmuzikant is.
  
De drie bands die hierop volgen blijven een stuk dichter bij het originele materiaal en zeker het oude Land of Airplanes doet Nirvana weer even herrijzen in De Meester. Zanger Matthias van de band Ape Dirt lijkt wel het jongere broertje van Kurt Cobain en geeft de meisjes in de zaal iets om 's nachts over te dromen.

Om de avond in stijl af te sluiten komen alle muzikanten het podium op voor 'Smells Like Teen Spirit'. Een ware afsluiter van een mooie avond waarin alles weer even draaide om alternatieve rock en dat ultieme gevoel van rebellie en tergende gevoeligheden uit je puberteit.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland