Mitss & Kapthijn van duo naar twee solo´s Mitss & Kapthijn van duo naar twee solo´s

“Totaal geen vriendschappelijke relationele problemen, of zo!”

, Door Bart Rouw

Mitss & Kapthijn van duo naar twee solo´s

“Totaal geen vriendschappelijke relationele problemen, of zo!”

Door Bart Rouw ,

Een week geleden kwam naar buiten dat het hiphop-duo Mitss & Kapthijn verder gaat als twee solo´s. De heren willen wel heel stellig laten weten dat er absoluut geen geschillen zijn, de break-up is puur muzikaal van aard. 3voor12/Flevoland sprak met het nu nog duo over een druk anderhalf jaar, de toekomst en volwassen worden.

“Totaal geen vriendschappelijke relationele problemen, of zo!”

Ruim een jaar geleden besloten Mitchell Geleijnse en Thijn Vega hun rappende alterego´s om te vormen tot het gelijknamige duo Mitss & Kapthijn. Vol goede moed en wilde plannen ging het kersverse duo de wijde wereld in.
Een jaar en ongeveer zeventig shows later realiseerde het tweetal dat de samenwerking niet meer de beste oplossing is voor de toekomst. Om hier het fijne van te weten ging 3voor12/Flevoland het gesprek aan met de heren.

Om maar met de deur in huis te vallen, waarom hebben jullie besloten te stoppen als duo?
Kapthijn: Muzikale verschillen. Mitss heeft zijn draai gevonden in de meer poppy kant van de hiphop, maar ik wil echte hiphop blijven maken.
Mitss: Als je de nieuwe mixtape beluistert is dat verschil ook al te horen.
K: Daarnaast heb ik er een set prioriteiten bijgekregen waardoor het functioneren in een duo lastig werd. Ik heb mijn opleiding weer opgepakt en wil ook weer meer gaan werken. Muziek betaalt de rekening niet.

Dat staat haaks op jullie eerdere plan van aanpak, wat “vol ervoor gaan” was. Hoe dat zo?
K: We zijn er zeker vol voor gegaan het afgelopen anderhalf jaar.
M: Vergeet niet dat we in korte tijd veel hebben meegemaakt. In anderhalf jaar hebben we twee mixtapes gedropt en zeker zeventig shows gedaan, misschien wel meer.
K: Ja, soms waren we zo arm dat we de trein naar de gig niet eens konden betalen.
M: Ook het avontuur in Noorwegen en Frankrijk is er allemaal tussendoor gekomen. Ze zeggen toch “Stoppen op je hoogtepunt”? Vind je het gek dat we nu klaar zijn dan?
K: We werden er ons ook bewust van dat we aan een back-up moesten gaan werken. Iets om op terug te vallen als we het niet gaan redden. Eigenlijk gingen we ervan uit dat we dat niet nodig hadden.
M: We waren ook niet helemaal met twee voetjes op de aarde, toendertijd. Trouwens, het afgelopen jaar ook niet. We hebben zoveel gezopen en gerookt, je weet toch?

Dit klinkt haast alsof jullie opgegroeid zijn en een stukje volwassener.
M: Ja, dat is het ook wel een beetje. Zo zien wij het ook.
K: We gaan wel door. En het gerucht dat we met ruzie of zo uit elkaar gaan is onzin.
M: We zullen elkaar ook nog wel eens zien in de studio, alleen niet meer op vaste basis.
K: Totaal geen ruzie of vriendschappelijke relationele problemen, of zo.

Wat was het moment dat jullie wisten, “nu gaan we wat anders doen”?
M: Dat kwam toen we merkten dat we geen muziek meer aan het maken waren. De inspiratie was er niet meer.
K: Het liep allemaal erg stroef, het afgelopen half jaar.
M: We hebben op het laatst ook nog geprobeerd te spelen met een bandje, wat ook niet de oplossing gaf die we zochten. Achteraf gezien, liep dat al helemaal niet.
K: Het ene optreden dat we zo gedaan hebben, is de enige keer geweest dat ik me ongemakkelijk voelde op een podium.

Wat staat er nu te gebeuren?
M: Nu gaan we wel wat nieuws doen. Kappie gaat met zijn hiphop verder en ik, ik ga verder met mijn... ja, wat is het eigenlijk?
K: Beetje hiphop met pop invloeden, toch?
M: Ja, maar ook funk en soul... Hipsoulfunk? Ja, Hipsolfunk, zeg maar! De afgelopen twee jaar heb ik van alles gemaakt, de ene keer een funky nummer, dan een keiharde hiphop kneiter, maar nu heb ik echt mijn ding gevonden.

En als jullie naar de verdere toekomst kijken, hoe vullen jullie die in?
K: Ik heb een deal gesloten met The Cratez, dat zijn een stel Duitse beatmakers. Ik wil aan een nieuwe EP gaan werken en hoop die midden 2012 af te hebben. Daarnaast heb ik mijn werk en mijn school nog en ga ik het managementdeel van Realiteitpad Muziek een handje helpen.
M: Het hele werk en school gebeuren heb ik ook natuurlijk en ik ga een paar nummers meedoen met Freecoolinsky. Lijkt me heel leuk. Maar veel belangrijker vindt ik dat ik zo snel mogelijk een leuke producer vind. Ik zoek met spoed een producer die met mijn hipsolfunk aan de slag kan en voor langere tijd wil en kan samenwerken. Kunnen we daar niet een oproepje van maken?

Aankomende vrijdag (7 oktober) geven Mitss & Kapthijn een afscheidsoptreden in de BG-22-24. Hier wordt tevens de mixtape Bevrijd gereleased. Hierop staan opnames van het afgelopen jaar die nog niet eerder zijn uitgebracht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland