In Memoriam: de Metropole 1986-2006

"Op deze plek stond men ooit in de rij voor de beste plaats"

Door Danitsja Koster ,

Met het verdwijnen van voormalig theater de metropole neemt Almere afscheid van een stukje culturele geschiedenis. Natuurlijk gebeurt dit in stijl, door vanaf aanstaande zaterdag kaarsjes neer te zetten en bloemen te leggen bij het oude theaterpand. Een waardig afscheid van een stukje Almeerse geschiedenis is toch het minste wat we kunnen doen.

"Op deze plek stond men ooit in de rij voor de beste plaats"

Sta er maar eens bij stil, al die herinneringen die verbonden zijn met de Metropole. In 1986 als evenementenhal geopend, was het theater jarenlang het culturele middelpunt van Almere waar talloze artiesten, cabaretiers en muzikanten acte de presence hebben gegeven. De vrolijke lampjes boven de ingang verwelkomden treinreizigers die laat op station Almere Centrum uitstapten, La Couronne zat steevast vol met mensen die een mooie voorstelling in het theater hadden gezien. Hoe vaak zijn er CKV-bonnen bijna noodgedwongen ingeleverd bij de Metropole om zo aan voldoende verslagen voor het vak te komen? Daarnaast heeft zo'n beetje elk Almeers meisje dat op ballet heeft gezeten minimaal een keer op het podium gestaan in de Metropole en zaten broertjes tot vervelens aan toe in de zaal als support voor al deze Almeerse meisjes.

Nu is het einde toch echt in zicht. Na jaren van gewijzigde en onduidelijke plannen is de tijd daar: de Metropole verdwijnt. De sloopkogel gaat erin om plaats te maken voor de Primark, het zoveelste winkelgebouw. Sta er heel even bij stil en wanneer je door de stad loopt neem dan even een moment om afscheid te nemen van dit stukje geschiedenis.