Flavourland 2011 van start in de Underground!

Stereotypes en Je T’aime, Le Supermarché als eerste door naar de finale!

Tekst: Nico Glas; Foto's; Anne-Marieke Zaal ,

Het culturele seizoen is alweer een tijdje onderweg, dus het is weer tijd om te kijken wie de beste band van Flevoland is. Jazeker: Flavourland is weer begonnen. Gitaren uit de tas, thee met honing bereiden voor de stembanden en flink oefenen. In 20 minuten tijd proberen de bands de jury en het publiek te overtuigen van hun muzikale kunnen.

Stereotypes en Je T’aime, Le Supermarché als eerste door naar de finale!

Agelopen vrijdag maakt de Underground plaats voor Flavourland, dé muzikale competitie van Flevoland. Het is de aftrap van deze jaarlijkse wedstrijd om te laten zien wat bandjes en artiesten uit de hele provincie allemaal kunnen. Je T’aime, Le Supermarché , For Blood And Vengeance, Jericho Pie, Stereotypes, Five Broken Trees, The Up, Cherry Flavoured en Engraved strijden voor een fel begeerde plek in de finale.

Het Lelystadse Je T’aime, Le Supermarché bijt de spits af. Aangekondigd als een mengelmoes van blues,rock en country, weten zij alleen het laatste waar te maken. Een grote verassing komt van de zanger. Hij heeft met zijn jonge leeftijd toch een bijzonder rauwe stem die qua kleur en klank perfect is voor de stijl die zij spelen. Hun plaatje klopt en dat blijkt ook wel in de uitslagen van de publieksprijs. Met 63 stemmen veroveren zij sowieso een plek in de finale en maken dus kans op de hoofdprijs.

De hardere kant van muziek wordt altijd goed vertegenwoordigd bij Flavourland. Dit jaar doet For Blood And Vengeance ook een gooi naar de titel. Met hun hardcore weten ze de tweede plek van de publieksprijs te winnen, maar dat is niet te zien op de dansvloer. Waar normaliter kolkende moshpits zijn, gebeurt er niet veel voor het podium dat voornamelijk uit pop-publiek bestaat.

Het is een avond van behoorlijke verschillen. Aan de ene kant was er bijvoorbeeld The Up, hele vrolijke up-tempo rock geleidt door een jonge zangeres met een dijk van een stem. Daarnaast  de doorgewinterde herriemakers van Engraved, die met hun death metal binnen 20 minuten aardig wat trommelvliezen hebben verpest. Of de punkband Five Broken Trees, skatepunk van het kaliber dertien in een dozijn. De drummer is onomstotelijk de beste muzikant van het stel. Hij weet heerlijke grooves neer te zetten onder het wat generieke punkgeluid. Tegenstrijdigheid alom!

Het eigenaardige Cherry Flavoured brengt vrolijke muziek met bijzonder melancholische teksten. Maar het oogt allemaal een beetje alsof zij anders doen om het “anders” zijn. De hekkensluiter Jericho Pie daarentegen doet helemaal niets anders dan anderen. Elk nummer doet denken aan een nummer van een of andere bekende artiest/band en de frontman haalt bijna alle rockster-clichés uit de kast.

De grootste verassing komt van Stereotypes. Zij maken Nederlandstalige raprock en dat ligt heel goed in het gehoor. Het doet denken aan een wat ingetogen Limp Bizkit, met nadruk op een tweestemmige rap-geluid. Ook de jury is zwaar onder de indruk, waardoor zij als eerste jury-winnaar zeker zijn van een plek in de finale van Flavourland op vrijdag negen december.