Wie is Rick Amiabel? Wie is Rick Amiabel?

"Dit gaat vast zoetsappig klinken"

, Door Bart Rouw

Wie is Rick Amiabel?

"Dit gaat vast zoetsappig klinken"

Door Bart Rouw ,

Uiteraard bestaat de Flevolandse muziekscene uit duizend-en-een gezichten. Natuurlijk zitten daar veel muzikanten tussen, maar ook liefhebbers, vaste bezoekers, ambtenaren, journalisten, organisatoren, scouts en vele anderen. Het ene gelaat ken je al jaren, de andere bakkus komt net om de hoek kijken. Met de vaste rubriek ‘Wie is het?’ brengt 3voor12/Flevoland in kaart wie nou eigenlijk wie is. Deze week aandacht voor: Rick Amiabel.

"Dit gaat vast zoetsappig klinken"

Rick Amiabel (1985) heeft naar eigen zeggen een rustige jeugd gehad. Hij woonde rond zijn tiende in de Bloemenbuurt in Almere Buiten. School nam nog een hoop van zijn belevingswereld in beslag; hij kwam er toen achter dat hij taal, kunst en cultuur veel leuker vond dan rekenen. Ook hierna is hij nooit het boegbeeld voor de rocksterren-samenleving geworden. Via een vriend kwam hij in aanraking met het bandje Novocaine, wat een vervangende drummer zocht. Tot zijn eigen verbazing werd hij toegelaten en is hij zijn bandjes carrière in Almere begonnen. Toch heeft het even geduurd voor hij zichzelf drummer durfde te noemen.
Ook qua hobby´s is Rick een rustige vent: hij houd van fotografie, grafisch ontwerpen, lezen en, natuurlijk, muziek. Het laatste misschien nog wel het meeste. Één andere hobby wordt helaas wat verwaarloost, maar dat is met een goed doel. Zijn liefde voor reizen heeft hij vervangen met de liefde voor zijn zoontje, Milan.
Twee jaar geleden is Rick verhuist naar Bergen op Zoom. Zijn exodus uit Flevoland beschrijft hij zelf als “de liefde achterna gaan.” Hij woont daar nu met zijn vrouw, Carolien, zoon Milan en hun twee katten in een net rijtjeshuis. Wel reist hij nog iedere week op en neer om te spelen met zijn huidige band, Right Next Door.
Het levende bewijs dat netjes niet synoniem is aan saai, is voor 3voor12/Flevoland reden genoeg om deze week de vraag te stellen: Wie is Rick Amiabel?


Wat is jouw favoriete plek in Flevoland?
Dit gaat vast zoetsappig klinken. Ik moet zeggen dat ik me elke keer een klein beetje trots voel wanneer ik naar de oefenruimte in Almere Haven rijd en langs het Oor kom. Dan zie ik de alsmaar groeiende skyline van Almere aan de overkant van het Weerwater, en dan denk ik: het is in die korte tijd toch van helemaal niets een indrukwekkende stad geworden! Op een zomerse dag is het uitzicht daar trouwens nog mooier vanaf de vuurtoren op het eilandje Utopia.

Welke kroeg noem jij je stamkroeg?
Ik ben meer van de grand café’s: in Buiten is Café 70’s 80’s zo ongeveer het enige stukje gezelligheid tussen de bouwputten! In Stad word ik erg blij van Café Jordaaan: lekker eten met mooi zicht op het Stadshart. Een recente nieuwe favoriet is de BG-22-24, na het ontzettend vette optreden dat we daar in februari gaven! Die tent verdient wel wat support.

Wat is op muzikaal gebied momenteel dé Flevolandse parel?
Antwoordt niet iedereen hier stiekem met de naam van z’n eigen band? Ik verdiep me veel te weinig in nieuwe, opkomende bands, maar ik moet zeggen dat een optreden dat ik laatst van Evant Garden zag, toch wel erg indrukwekkend was. Die band heeft een allure en een virtuositeit die je in Flevoland maar weinig ziet.

Wie of wat wordt enorm onderschat in de Flevolandse muziekscene?
Ik denk dat Flevolandse bands überhaupt onderschat worden! Ik schreef net zelf al over Evant Garden dat hun virtuositeit verbazingwekkend is voor Flevolandse begrippen. Eigenlijk een heel foute houding, want waarom zou een Flevolandse band amateuristisch moeten zijn? Ik denk dat maar heel weinig Flevolandse bands succes boeken buiten de provincie, maar dat het heel weinig te maken heeft met kwaliteit. We hebben genoeg vette muziek in huis die een landelijke exposure verdient.

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
Kwaad spreken over de eigen scene is sowieso uit den boze, vind ik. Laatst zag ik een stukje van een TV-uitzending met daarin de Britse zangeres Lilly Allen (kennen jullie haar nog?). Zij had het lef om de muziek van Radiohead “nothing special” te noemen. Kijk, dat je kazige popliedjes maakt is nog tot daaraan toe, maar lever alsjeblieft geen kritiek op zo’n legendarische band… Dan kun je inderdaad beter je mond houden. Verder mag de uitvinder van de auto-tune een zware straf krijgen en zou het programmaatje aan alle nieuwe artiesten ontzegd moeten worden. Durf toch eens op het randje van vals te zingen!

Wat is voor jou een bron van inspiratie?
Drummers die blijk geven van techniek en beheersing, maar die geen “kijk mij eens”-houding aannemen. Ik vind het erg gaaf wanneer je je pas bewust wordt van de kwaliteiten van een muzikant wanneer je écht goed luistert, dat het er niet te dik bovenop ligt. Een voorbeeld? Gavin Harrison, de drummer van Porcupine Tree. En natuurlijk de grote Danny Carey van Tool, die qua creativiteit op een astronomisch hoog niveau zit, maar toch opgaat in het grote geheel. O ja, qua podiumpresentatie en qua benadering van het drummen is Dave Grohl natuurlijk een enorme inspirator. Wat een vette sound met zo’n spaarzaam opgezet drumstel! Mike Pornoy is indrukwekkend, hoor, maar wie heeft er nu werkelijk 35 bekkens nodig?

Heb je een motto of quote die jou ten voeten uit weergeeft?
Dat is een lastige… Michel Foucault schreef ooit: “The main interest in life and work is to become someone else that you were not in the beginning”. Ik denk inderdaad dat je bezigheden je veranderen. In muziek kun je bijvoorbeeld zo opgaan dat je na afloop een ander mens bent geworden. Ik denk ook dat werkelijke creativiteit, of op z’n minst plezier, voortkomt uit het lef om je open te stellen voor nieuwe ervaringen die de ideeën die je vroeger had misschien wel eens radicaal omver zouden kunnen werpen.

Wat doe je in het dagelijkse leven?
Naast het spelen bij Right Next Door werk ik in de weekenden bij een electronicazaak in Bergen op Zoom (mijn huidige woonplaats), in afwachting van het eind van mijn studie.

Wat voeg jij toe aan de Flevolandse muziekscene?
Right Next Door voegt, wat mij betreft, een lekkere dosis no-nonsense rockmuziek toe. Geen al te ingewikkeld gedoe, gewoon een leuke avond vol pakkende, stevige nummers. En meestal krijg ik te horen dat we ook verantwoordelijk zijn voor de live-drummer die tijdens het spelen de gekste gezichten trekt! Een recensent op de 3voor12 site schreef laatst: “drummer Rick doet de op zijn shirt afgebeelde muppet Animal eer aan.” Sorry mensen, ik ga gewoon enorm op in de muziek…

Iedereen koestert wel muziek die, gezien de rest van de voorkeur, beschamend of dubieus is. Wat is jouw muzikale afwijking?
De eerste die me te binnen schiet, is Drs. P. Die muziek is ontzettend oubollig en suf, maar ik kan er niks aan doen: de satirische dichtkunst in een nummer als “De Griekse Tango” is gewoon erg gaaf! Zoek het nummer maar eens op. En ik mag dan wel een hekel hebben aan auto-tune, maar ik geef eerlijk toe dat de “Bed Intruder Song” van Autotune the News een klassieker is… Is dat fout of juist cult?

En, hoe is het verder?
Druk, druk, druk! Na een paar succesvolle optredens zijn we met de band van alles aan het regelen: een nieuwe EP, videoclips, nieuwe nummers, noem maar op. Maar ik blijf gewoon vrolijk heen en weer pendelen tussen Brabant en Flevoland; dat is de muziek dubbel en dwars waard.

Wat wil je verder nog kwijt?
Misschien een klein stukje schaamteloze zelfpromotie: houd Right Next Door in de gaten! Word onze Facebookvriend, check onze Myspace, enzovoort, enzovoort. Maar kom ons vooral live zien. Het speelt echt een stuk leuker als er meer mensen in de zaal staan dan op het podium…

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland