Psicho schudt op zijn eigen Grondvesten Psicho schudt op zijn eigen Grondvesten

“Een rapper moet genoeg woorden hebben om niet te hoeven schelden”

, Door Bart Rouw

Psicho schudt op zijn eigen Grondvesten

“Een rapper moet genoeg woorden hebben om niet te hoeven schelden”

Door Bart Rouw ,

Onlangs bracht Psicho, na twee stille jaren, zijn promoplaat Grondvesten uit. Een plaat over liefde, vriendschap en nadenken over jezelf. 3v12/F sprak met de Almeerse rapper over muziek, dromen en de toekomst.

“Een rapper moet genoeg woorden hebben om niet te hoeven schelden”

“Ik wil een huis in Afrika, zodat ik daar kan meebouwen aan ziekenhuizen en scholen, om zo mensen te helpen. Ik kan niet tegen onrecht en daar strijd ik dan ook tegen. Nu op kleinere schaal, maar dat wil ik later graag groter aanpakken.”
Het klinkt als een “later als ik groot ben...”-verhaal, en ergens is dat het ook. Maar als je rapper/producer Moreno “Psicho” Daans het hoort vertellen, weet je dat hij het meent. De drijfveer om mensen te helpen en zelf zijn beste been voor te zetten ligt als fundament onder alles wat hij doet.

Zo ook bij zijn onlangs gereleasde ep, Grondvesten. De boodschap die Psicho deze veertien nummers tellende promotieplaat wilde meegeven is liefde. Liefde voor je naaste, liefde voor jezelf en liefde voor je omgeving. Als er geluisterd wordt naar nummers als Achter Je en Vandaag de Dag wordt ook duidelijk dat dit is gelukt.
Toch heeft deze plaat lang op zich laten wachten. Na een zeer succesvol 2008 viel het stil rondom de Almeerse rapper. “Één van de redenen dat ik muziek maak, is omdat ik er mensen mee wil raken. Ergens halverwege 2009 kreeg ik de kans om workshops te gaan geven aan jonge, aspirerende rappers. Hierdoor kon ik heel direct met mijn droom aan de gang en viel de focus wat weg van het daadwerkelijke maken en uitbrengen.” verklaard Daans. “Daarnaast merkte ik dat alles wat ik de jongeren wilde leren, ik eerst mijzelf eigen moest maken. Mijn artiestennaam, Psicho, slaat op psycholoog: ik probeer mensen een spiegel voor te houden, zodat ze van zichzelf kunnen leren. Ik merkte heel sterk dat ik zelf eens in de spiegel van Psicho moest gaan turen.” Onder andere hierdoor heeft hij besloten niet meer onnodig te schelden. “Schelden is een zwakte. Ik vind dat je als rapper genoeg woorden moet hebben om het niet te hoeven doen. Daarnaast wil ik dat mijn moeder deze plaat aan haar buurvrouw kan laten horen zonder het gevoel te hebben zich te moeten excuseren voor mijn gescheld.” Ook het zijn van een voorbeeld voor jongeren speelde een rol in deze keuze.

Qua muziek heeft Grondvesten veel weg van de mid-negentigerjaren West Coast hiphop, met name van Tupac. Onbewust, volgens Psicho: “Wat grappig, daar heb ik helemaal niet bij stil gestaan. Het is geloof ik al vier jaar geleden dat ik echt Tupac heb geluisterd, maar ik denk dat ik nog steeds zestig procent van zijn repertoire kan meerappen. Ik sta niet achter zijn negatieve kant, hoewel ik wel kan begrijpen dat iemand met zijn achtergrond zo door het leven ging. Wat mij wel inspireert, is dat hij, in een wereld waar het je kop kan kosten, wel zijn gevoel volgde en dat liet zien. Wist je trouwens dat hij aan ballet gedaan heeft? Dat weten maar weinig mensen.”

Psicho´s demoplaat Grondvesten is hier gratis te downloaden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland