Merge as One haalt twee Verse prijzen binnen Merge as One haalt twee Verse prijzen binnen

Keiharde metal loont

, Tekst: Nico Glas; foto’s: Callum Hunt

Merge as One haalt twee Verse prijzen binnen

Keiharde metal loont

Tekst: Nico Glas; foto’s: Callum Hunt ,

Afgelopen vrijdag was het slachten of smullen in de Kunstlinie te Almere. Vier bands (Nee!, Merge as One, Roadcrew en Gottlieb) streden dit jaar om de eer en om de The Shakedown 8 te vergezellen in het lijstje Vers-winaars. Als medeorganisator is 3voor12/Flevoland natuurlijk aanwezig. Lees hier hoe het eraan toe ging.

Keiharde metal loont

Het is vrijdagavond amper acht uur of de deuren openen voor Vers, de bandjeswedstrijd waarin vers podiumvlees zich laat keuren: wordt het smullen of slachten? In ieder geval hebben Nee!, Merge as One, Roadcrew en Gottlieb de voorrondes al overleefd, dus zijn ze klaar om te strijden om de titel “Meest Verse band van Flevoland”.

De aftrap van de avond is voor Nee!, een band die zichzelf niet serieus neemt. Daar houdt het wel op, ook. Aan het optreden beleeft de band amper lol, terwijl dat wel een vereiste is voor een pretpunkband. Het laatste nummer komt eindelijk over als een serieuze poging tot musiceren, in tegenstelling tot de totale willekeur van de eerdere nummers.

Met het optreden van het uit het vissersdorp Urk afkomstige Roadcrew gebeurt iets dat zich moeilijk laat uitleggen. De vunzige rock-‘n-roll (uit een categorie waar Elvis nog trots op zou zijn!) komt prima de zaaal in, maar lijkt toch langs het publiek te glippen. Men blijft ongeïnteresseerd in het optreden, de eigen following daargelaten. Ook de babbeltjes die de frontman met het publiek aanknoopt, komen niet voorbij het handjevol mensen vooraan. Vreemd genoeg blijkt ook uit het juryrapport niet helemaal helder waarom deze band slechts derde wordt.

Van de vierde en laatste band Gottlieb zijn zowel de jury als het publiek onder de indruk. En terecht ook. Het vakmanschap van deze band giert door hun beenmerg: metalcore in hart en nieren. Het publiek, waaronder de leden van concurrent Merge As One, gaat echt uit zijn dak. Gottlieb pakt je op en schuldt je wild door elkaar. Technisch een waar hoogstandje, al laat de beleving wat te wensen over. Toch is dit een band die nog veel kan bereiken!

En dat is natuurlijk waar Vers voor is: een kweekvijver voor nieuwe bands. Die krijgen een kans, een podium én een publiek, dus daarmee ook de ervaring.  Vorig jaar was The Shakedown 8 de verste band van Flevoland. Dit jaar overhandigen de presentatoren van de avond,  Leon Olmo van Kranen en Yorgos Mayenburg (bekend van het radioprogramma Een Blok aan je Been), de gewilde Gouden Worst aan Merge As One. Maar behalve deze juryprijs slepen de metaldudes ook de Zilveren Worst mee naar huis. Blijkbaar is ook het publiek content met de energieke metalcore (al zit daar nog een rauw randje aan) de moeite waard. Deze band heeft een goede formule gevonden, al kan het qua samenspel wat sterker. Dat blijkt onder andere uit het einde van het optreden: de band stopt er per direct mee, zonder gedag, dankwoord of enig ander afscheid.

Een mooi resultaat, voor een mooie avond. Merge as One krijgt diverse optredens cadeau, waaronder een akoestisch radio-optreden bij Een Blok Aan Je Been. Toch weer een mooi muzikaal begin van het jaar. En ook dit jaar zoekt de organisatie van dapper podiumvlees dat wil weten hoe Vers zij zijn!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland