15x15 met Leon Olmo van Kranen 15x15 met Leon Olmo van Kranen

"Ik bespeel geen enkel muziekinstrument, behalve mijn eigen fluit."

, Van de redactie

15x15 met Leon Olmo van Kranen

"Ik bespeel geen enkel muziekinstrument, behalve mijn eigen fluit."

Van de redactie ,

Na diverse muzikanten de vreemde eend in de bijt: radio-dj Leon Olmo van Kranen. Niet alleen hoorbaar over de ether bij Een Blok aan je Been; hij is regelmatig te zien als presentator op een podium. Daarmee staat hij midden in de Flevolandse muziekscene. Tijd om te onderzoeken hoe deze babbelaar in een 15x15 klinkt...

"Ik bespeel geen enkel muziekinstrument, behalve mijn eigen fluit."

1. Welke naam staat er in je paspoort en wat zijn je bijnamen?
Op mijn verblijfsvergunning staat Leon Olmo van Kranen, maar sinds een tijdje heb ik een ID kaart en daar staat een andere naam op. Dat is een lang verhaal, iets met junks en gesjoemel bij de Gemeente. Maar vanaf juli dit jaar, gaan alle bekeuringen die ik krijg naar de Sesamstraat 13 in Almere, op naam van Marcel de Boer. En om je volgende vraag te beantwoorden; tot op heden heb ik nog geen bijnaam, ik denk dat ik daar niet cool genoeg voor ben. *barst in tranen uit*

2. Wat bestel je op een terras?
Ik ben een persoon met verschillende gemoedstoestanden. Mijn stemming kan van een vrolijke happy camper in no time ontaarden in een onuitstaanbaar chagrijnig stuk vreten. Zal ook wel met de drank te maken hebben. Mijn voorkeur gaat uit naar een koud pilsje en bij voorkeur geen Heinie, maar in een iets wat sombere staat wil ik mijzelf nog wel eens verdrinken in een White Russian [vodka met Kaluha en Melk - red].

3. Kom jij op het strand tot je recht als muzikant (bij een kampvuur)?
Uhm, nee. Mijn muzikaal talent komt niet verder dan mijn playlist in iTunes. Ik bespeel geen enkel muziekinstrument, behalve mijn eigen fluit dan. En van zingen heb ik ook geen kaas gegeten. Dat lust ik trouwens niet eens: kaas. Henk-Jan Smits heeft mij ooit eens duidelijk gemaakt dat ik beter mijn werk achter de schermen kan zoeken. Vandaar mijn carrière als radio-dj.

4. Hoe kom je aan je geld en waar geef je dat weer aan uit?
Ik heb een leuke deal met de IB-Groep en op maandag en vrijdag leur ik langs de deuren met een onverkoopbare stofzuiger. Je weet wel: zo'n ding zonder zak en allemaal hypermoderne functies die niemand gebruikt om het huishouden mee te fatsoeneren. Daarnaast presenteer ik hier-en-daar een festival of optreden om het verlies op mijn stofzuigers goed te maken. Heeft iemand bij 3voor12/Flevoland geen interesse in een stofzuiger? Ik kom hem graag demonstreren!
En waar geef ik het aan uit? Tsjah, naast de basic huis-tuin-en-keuken-shit die ik nodig heb, koop ik belachelijk veel muziek. Ik weet het: niemand doet dat nog. Maar ik ben van mening dat als je een artiest (of zijn muziek) kan waarderen, je ook je props moet tonen in euro's.

5. Welk nummer wordt er sowieso op je begrafenis gedraaid?
Iets van de Arctic Monkeys, omdat mijn vrienden de Snuffelaar en Yos daar content mee zullen zijn. Ik wil dan ook opgebaard worden met een week oude Dirty Sanchez [dat is een snor gemaakt van poep -red]. Bijvoorkeur een mengsel van de Snuf en Yos. Maar goed, muziek dus. Mijn begrafenis moet gevierd worden in een kroeg. Het lijkt me dan te gek als er wat bands optreden, vooral lokale shit: denk aan Snake in the Mailbox, The Freaking Hotdox en Ghandi's. Maar het moet eigenlijk een orgie van bands worden, zodat iedereen kan kloten op het podium! Een soort Almere Gaat Vreemd - dat lijkt me het leukste.

6. Ben je nu wat je vroeger wilde worden?
Ik ben nu een tiendejaars met een kansloze bijbaan in de stofzuigers. Perspectief op een betere toekomst blijft uit terwijl mijn studieschuld zich in razendtempo omhoog werkt. Maar vroeger was dat anders: ik had dromen. Ik wilde president van de wereld worden, rijk en gerespecteerd. Uiteraard met meerdere vrouwen. Kortom, ik ben niets wat ik wilde worden.

7. Welk boek neem je mee op reis?
Sowieso iets van Herman Brusselmans, de koning van de Nederlandse letterkunde! Ik heb laatst de bundel Mijn Hoofd Loopt Om meegenomen naar Marokko: heerlijk boek. Het is niet uit te leggen, die moet je maar zelf eens kopen. Of huren - want ik leen mijn versie nooit uit!

8. Welke acteur mag jou spelen in jouw biografische film?
Sacha Baron Cohen! Hands down: het meest legendarische karikatuur vandaag de dag.

9. Wat voor badkleding draag je?
Haha! Meteen leuk om dat te koppelen aan de vorige vraag: mijn Borat-badpak (zie bijlage 1). Daar heb ik twee exemplaren van, alleen is er niemand die met mij naar het strand wil gaan als ik ze draag. Meestal is het dus mijn kijk-mij-eens-cool-zijn-met-mijn-baggy-surf-shorts-en-boxer-er-bovenuit.

10. Geloof je in God?
Wat is dat nou voor kutvraag? Nee, natuurlijk niet! Een geloof dat gebaseerd is op een mannetje dat van een hoop stront de wereld in elkaar heeft weten te kleien en van ribben mensen maakte, dat kan je toch na Sinterklaas en de Paashaas op je achtste al niet meer serieus nemen. Of ga ik nu door op het Christendom? Ach, wat fuckt het: ik heb niks met geloof. Doe gewoon wat je moet doen en val anderen daar niet teveel mee lastig. Als iedereen gewoon zijn shit op een rijtje heeft en het geloof iets minder fanatiek probeert op te leggen aan zijn medemens, dan zou de wereld een stuk leuker zijn.

11. Wat is coprofagie eigenlijk?
Vraag dat maar aan Ome Willem! [Een cryptisch correct antwoord voor het eten van een broodje poep, maar dan zonder broodje - red.]

12. Wat wil je worden als je later groot bent?
Een supercoole oom/opa die zijn kleinkind/neefjes meesterlijk verwend en altijd de patser uithangt in zijn riante villa in Italië of Portugal.

13. Welke muziek zit er momenteel in je cd-speler/mp3-speler?
Engelland! Dat is een moddervette hiphop-cd van Engel (Steven J. Engel). Een-en-veertig minuten Nederlandstalige hiphop die Engel deelt met onder andere: Def P, Jiggy Dje en Diggy Dex. Beukende beats afgewisseld met stevig kraswerk op de draaitafel. Als je down bent met wat old- en newschool hiphop, moet je die cd zeker checken op YouTube. Of gewoon even kopen.

14. Wat voor auto wil je rijden?
Een Audi RS6. Natuurlijk hoor je hier onbetaalbare merken te roepen, maar ik wil een stationwagon met een tyfusdikke motor. Comfort én sportief: een belachelijk keuze. Kan ik dat nog veranderen? Ja? Mooi! Dan neem ik een Koenigsegg CCXR SE. Totaal hopeloos op de openbare weg, maar wat een geluid! Een typisch geval van ik-heb-een-kleine-piemel-en-moet-dat-compenseren-met-een-boel-geld-en-een-sportauto. Typisch iets voor mij!

15. Waar was het publiek het leukst?
Oef, dat is een moeilijke. Ik heb veel memorabele dingen gepresenteerd. Bevrijdingsfestival was legendarisch, maar van de zomer met Yos op Gestrand was super relax. Iedereen biertjes en rosé bij de hand, vlees op de BBQ en lekker op het strand chillen met allemaal optredens. Daarnaast heb ik in De Meester ook wel wat optredens gepresenteerd die me zijn bijgebleven: Almere Gaat Vreemd, de eerste Club 3VOOR12/Flevoland en mijn eerste Kan van Almere - om wat dwarsstraten te noemen. Almere is in ieder geval wel mijn stadje...

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland