Popsport Flevoland uit de startblokken

Vijf bands op weg naar de top

Door Tijs de Boer ,

Popsport geeft jonge muzikanten – tussen de veertien en achttien jaar - de unieke kans om wegwijs te worden in de muziekindustrie. Inzet: over drie maanden twee eigen nummers op cd. Zaterdag was de aftrap voor vijf Flevolandse compleet verschillende kraamkamerbands.

Vijf bands op weg naar de top

Aan een statafel roeren de zangeres en bassist van het Emmeloordse trio Fur in hun koffie. In de hoek van de Lelystadse Underground wordt door Fellowtown uit Dronten nog even onversterkt gejamd. The Soulthings, de derde act, blijkt eveneens uit Dronten te zijn afgereisd. Achter de schermen hangt band nummer vier aan de telefoon: Dressed to Kill. De band komt, zij het uitgekleed want alleen de gitarist, even later toch opdagen. Band vijf, nog zonder naam, doet wel mee maar moet de eerste workshops laten schieten wegens ‘verplichtingen elders’.

Popsport geeft jonge muzikanten – tussen de veertien en achttien jaar – de unieke kans om wegwijs te worden in de muziekindustrie. Inzet: over drie maanden twee compleet eigen nummers op cd. Naast een kritische jury wordt er ook een blik mensen uit ‘de industrie’ opengetrokken. De workshops ter voorbereiding op de cd opname gaan over hoe je internetpromotie aanpakt met Web 2.0-sites zoals Hyves, Myspace en Twitter en wat iemand tot een goede bandmanager maakt? Wie doet wat binnen en buiten de band? Zo staan er de komende maanden nog veel meer bijeenkomsten op stapel.

Dan is het tijd om in te pluggen. Het duo The Soulthings koos twee covers, Ordinary people en Killing me softly, waarin hun liefde voor soul en R&B goed naar voren kwam. Josh Stone en Stevie Wonder krijgen concurrentie. Fellowtown, net twee weken bij elkaar, kon alvast het in de herfstvakantie gerepeteerde I love Rock and Roll laten horen. De studio werd al gauw te klein, maar of alle zeven neuzen dezelfde muzikale kant op staan moet nog blijken. Het rockt in elk geval wel! Fur lijkt, met ruim tien eigen nummers, een voorsprong te hebben. Het trio zou eerst niet spelen maar na enig jury aandringen geven ze toch alvast een voorproefje. Een jazzy popnummer dat ergens bekend voor komt, en na nog meer aandringen een stevig hakketak electronummer. Veelzijdigheid troef! Dressed to Kill beloofd de jury een volgende keer Metal en/of Punk voor te schotelen. Wij zijn benieuwd. 

Het is duidelijk dat 3voor12/Flevoland dit ontluikende talent op de voet gaat volgen. In elk geval tot en met de cd presentatie in eind januari 2010. Rock on!