Flavourland 2009 is een feit Flavourland 2009 is een feit

De eerste band staat al met één been in de Melkweg

, Tekst: Bart Rouw

Flavourland 2009 is een feit

De eerste band staat al met één been in de Melkweg

Tekst: Bart Rouw ,

Het hek is van de dam, de spits is er af, de eerste steen is gelegd. Ofwel, Flavourland 2009 is een feit. Afgelopen zaterdag is het startschot gegeven en hebben de eerste vier bands zich van hun beste kant laten zien in poppodium De Klos in Emmeloord.

De eerste band staat al met één been in de Melkweg

Afgelopen zaterdag streden de vier eerste bands om een felbegeerde finaleplaats voor Flavourland 2009. Die finale zal twaalf december plaatsvinden in de Meester, Almere. Slechts één band mocht naar huis met de zekerheid van een plekje – de rest zit nog in spanning. Bij iedere voorronde kan het publiek zijn stem laten gelden. De twee bands die na alle voorrondes de meeste stemmen hebben krijgen een wildcard. De achtste finaleplaats zal worden bepaald door 3voor12/Flevoland.

Op deze eerste avond in de Klos was de Emmeloordse band Tèssera met tweeënveertig stemmen overduidelijk publiekslieveling. Niet vreemd ook: de band speelde strak, duidelijk en toonde vrouwelijk schoon op het podium. Wel mag er nog even achter het oor gekrabbeld worden over het genre. Waar de band zelf zegt net geen powerpop te zijn, klinkt het toch bijna als metal in de oren.

De uiteindelijke winnaar van de avond was Tranquil. Met een juryrapport dat er niet om loog gingen de jongemannen naar huis met een finaleplaats. De Urkers wisten vol overtuiging een misfits-achtige punkrockset neer te zetten – ongeacht de hoeveelheid drank die er toen al in zat. Ook de Creedence-cover Proud Mary deed het erg goed bij het publiek.

Een andere tak van de rockmuziek werd vertegenwoordigd door Road Crew. Met een geluid dat doet denken aan Guns N’ Roses rockten zij de Klos bij elkaar. Vooral de stem van zanger GJ verraste. Een keel met grind die een hoop weg had van een jonge Hetfield en het verbazend goed deed tussen de hardrockklanken. Wel zaten er in de ritmische ondersteuning nogal wat schoonheidsfouten.
Verder moet gezegd dat de massale opkomst van de Urker-fans niet onopgemerkt bleef. In drommen kwam men van Urk om Tranquil en Road Crew naar de finale te schreeuwen. En dat deden ze. Dat het maar een halve winst was deed niets af aan het fanatisme.

Voor de band Fur was het een thuiswedstrijd. De Emmeloorders trapten de avond af en mochten zich daarmee de hekkenbreker van Flavourland 2009 noemen. Vanaf de eerste secondes dat Fur het podium betrad, ging de vraag door het publiek: heeft de naam te maken met het hoge aaibaarheidsgehalte van de band? We weten het niet, maar hebben wel een vermoeden. De strakke set eigen nummers was niet voldoende voor een finale plaats. Er werd terecht gewezen op de originaliteit. Want kwam Daily Bread niet ook uit die contreien?

Met Tranquil naar de finale en Tèssera op voor de publieksprijs en wildcard was het een geslaagde eerste avond Flavourland. Nu de andere tweeëntwintig bands nog.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland