Geen bier meer in Urkse supermarkten Geen bier meer in Urkse supermarkten

Gerrit Bakker over bier in de Urkse rockscene

, Door: Bart Rouw

Geen bier meer in Urkse supermarkten

Gerrit Bakker over bier in de Urkse rockscene

Door: Bart Rouw ,

Nieuwsblad De Pers melde dinsdagmiddag dat de burgemeester ‘op Urk’ Jaap Kroon voortaan het bier wil weren uit de supermarkten. Dit omdat er onvoldoende controle is in de supermarkten en dat in een gespecialiseerde slijterij wel mogelijk is.

Gerrit Bakker over bier in de Urkse rockscene

3voor12/Flevoland heeft met Gerrit Bakker gesproken. Gerrit is de bassist van Wallnoize, maar vooral een Urker.

Wat vindt hij van het besluit?
“Ach, ik denk dat het een roep om aandacht is. Aandacht voor het ‘drankprobleem’ dat er zou zijn. Ik denk zelf dat het probleem op Urk niet groter is dan elders. Deze actie haalt wel de aandacht weg van het drugsprobleem en dat kan denk ik niet de bedoeling zijn. De nieuwe horecawet geeft trouwens duidelijke richtlijnen voor supermarkten met betrekking tot controles. Het idee van Kroon is dan ook als mosterd na de maaltijd.”

Gaat het de burgervader lukken?
“Nee,  ik denk dat het idee te grootschalig is. Supermarkten zullen protesteren, de slijters in de regio zullen megavestigingen op moeten zetten om aan de vraag te kunnen voldoen en het zal dan ook gelijk landelijk ingevoerd moeten worden, anders rijden de consumenten voor een kratje wel even naar de Appie in Emmeloord. Trouwens, van mij mogen ze Amstel wel uit de supermarkten weren, maar dan ook bij de slijters.”

Mocht dit doorgaan, wat is dan de impact op de Urker rockscene?
“Laten we eerlijk zijn, sigaretten werden duurder en er werd niet minder om gerookt. Als bier duurder wordt, dan wordt het evengoed wel gekocht en gedronken. Het zal wat jeugd afschrikken, maar die zijn wel creatief om aan geld te komen. Trouwens, echte rockers zitten niet stiekem op een kamertje te zuipen met goedkoop bier uit de supermarkt. Dat zijn alcoholisten. In het café zal het bier nog net zo makkelijk te krijgen zijn, en anders gaan we aan de whisky.”

Als rocker zit je er midden in; zeg eens eerlijk, wordt er zo veel gedronken in Urk?

“Nee joh, meer gesnoven. Tuurlijk heb je hier groepen die makkelijk een halve supermarkt wegwerken, maar die heb je overal toch? Het probleem zit in het feit dat er veel groepen zijn die gewoon openbaar (strand, dijk) zitten te zuipen en er dan een klerezooi van maken. Ik denk dat Kroon probeert dát probleem aan te pakken, maar dat doe je niet door alle consumenten te “straffen”. Het inzuipen in illegale bars wordt al jaren door de vingers gezien, dus kan ik me niet voorstellen dat het nu wel ineens een probleem is.”

Zijn er genoeg slijterijen in Urk om aan de, kennelijk grote, biervraag te voldoen?

“Weet je wat het leuke is? Het meeste bier wordt hier op Urk al bij de slijter gekocht. Al die ‘probleemgroepen’ gaan echt niet naar de supermarkt! De slijterij levert de kratten gewoon voor de deur af. Dat zie ik via een supermarkt nog niet gebeuren. Ik denk dat de Urker slijters heel inventief worden als ze deze omzetverhoging mogen verwachten. Het antwoord is dan ook: JA.”

Hoe kijkt de gemiddelde Urker, die niet in de rockscene zit, tegen dit mogelijke besluit aan?
“Ik denk dat er de komende dagen heel wat wordt afgelachen en ik verwacht dat Kroon hier niet populairder mee wordt.”

Nog even een kans voor wat zelfverheerlijking. Er zijn onlangs een hoop goede dingen gebeurd voor Gerrits band. Zo staan ze bij 3FM in de Hall of Fame bij 3voor12; zijn ze bezig met een cd; lopen de optredens maar door en door en ze scoren constant hoog in bandwedstrijden. 

Hoe gaat het met Wallnoize en de mannen die dat grootmaken?
“Het gaat lekker met Wallnoize. Onze nieuwe promo zorgt voor publiciteit (waar het 3FMverhaal onderdeel van is) en we doen momenteel heel leuke optredens. Zo hebben we net het Oord Festival gehad, komt binnenkort de club3voor12 en zijn we de support van Face Tomorrow in Hoogeveen eind dit jaar. Verder zijn er nog een paar leuke toezeggingen qua podia, maar die worden waarschijnlijk na de zomer beklonken. Dit zijn toch optredens die je niet krijgt als je in de schaduw blijft hangen.
We hebben een mooi plan uitgestippeld naar meer bekendheid en tot nu toe werkt dit plan prima. Natuurlijk moet het wel leiden tot bijvoorbeeld een platen- of distributiedeal. Dat kost alleen tijd. Er is wel sjans met wat maatschappijen, maar de wilde seks ontbreekt nog… 

Sinds de komst van onze nieuwe drummer zijn we echt een hele hechte band en dat komt ook op het podium naar voren. We zijn energieker, harder en vooral strakker. Zelf zijn we er van overtuigd dat dit een keer op gaat vallen. Wij doen er dan ook alles aan om ‘in the picture’ te komen, want de tijd van afwachten tot je ontdekt wordt is voorbij.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland