Snoerloos ontketend met: a balladeer Snoerloos ontketend met: a balladeer

“Het is leuk dat mensen wat beter luisteren naar wat je te vertellen hebt.”

, Door: Rodion Jense

Snoerloos ontketend met: a balladeer

“Het is leuk dat mensen wat beter luisteren naar wat je te vertellen hebt.”

Door: Rodion Jense ,

In aanloop van het akoestische festival Snoerloos spreken we met Marinus de Goederen, zanger en liedjesschrijver van a balladeer. De teksten zijn essentieel in de muziek van a balladeer, maar Marinus vind het vooral belangrijk dat mensen een bepaald gevoel hebben bij een nummer.

“Het is leuk dat mensen wat beter luisteren naar wat je te vertellen hebt.”

De Verenigde Staten en haar inwoners vormen het decor voor het nieuwe a balladeer album Where Are You, Bambi Woods? Marinus heeft een jaar in Amerika gewoond. Hij heeft zich altijd aangetrokken gevoeld tot 'the land of the free and the home of the brave'. “Ik had een soort ideaalbeeld in mijn hoofd, maar ik heb een jaar in de buurt van Dallas geleefd en dan maak je zo'n land toch op een andere manier mee. Texas is één van de meest gelovige en conservatieve staten van Amerika. De mensen riepen daar vaak dat ze in Amerika zo vrij zijn en dat ze daar zo blij mee zijn, maar dan dacht ik: volgens mij zijn we in Nederland veel vrijer.”

Where Are You, Bambi Woods? is een luisteralbum met songs waarbij de teksten essentieel zijn. Toch vind Marinus het niet erg als mensen niet specifiek naar de tekst van een liedje luisteren. “Je kunt op zoveel verschillende manieren naar muziek luisteren: sommige mensen zijn er bijvoorbeeld enorm op gespitst hoe iets geproduceerd of gemixt is. Zelf luister ik ook steeds vaker op die manier naar muziek, maar ik vind het vooral belangrijk dat mensen een bepaald gevoel hebben bij een nummer. Iedereen beleeft muziek op zijn eigen manier en het is leuk als mensen iets ontdekt hebben in een bepaald nummer en ze je daar later over aanspreken.”

A balladeer heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de Nederlandse muziek. De band is hier dan ook meerdere malen voor beloond met diverse muziekprijzen. In 2003 won a balladeer onder meer de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland en in 2007 won de band een Zilveren Harp. Op de vraag of deze prijzen de band wat hebben opgeleverd, antwoord Marinus dat het winnen van een publieksprijs je kan helpen om iets te vertellen over je band. Dat is vooral belangrijk als je net met een band begint, want om geboekt te worden hebben zaaleigenaren een verhaal nodig. Het leuke aan een Zilveren Harp is dat je ineens je naam in allerlei kranten ziet staan en dat je mag optreden in goed bekeken tv-programma's.”

Marinus heeft nu vooral veel zin in om akoestisch te gaan spelen op Snoerloos. “Akoestisch spelen is echt een ding” Je kunt twee kanten op, aldus Marinus “Je kunt net doen alsof je gewoon elektrisch speelt, a la Golden Earring met The Naked Truth. Dat werkt best, maar je kunt een liedje ook verder uitkleden om helemaal terug te gaan tot de essentie. Eind 2007, voordat we de nieuwe plaat gingen opnemen, hebben we een aantal keer akoestisch gespeeld om te kijken hoe een liedje wordt opgepakt. Het is leuk als mensen wat beter luisteren naar wat je te vertellen hebt. Ook vind ik het leuk om als inleiding van een liedje even kort uit te leggen wat mij gedreven heeft om een bepaald nummer te schrijven.

De songteksten van Marinus zijn eigenlijk korte verhalen. Dus als je deze verhalen uit Marinus zijn eigen mond wilt horen, kom dan naar het nieuwe akoestische festival Snoerloos.

Theater de Roestbak
Zondag 8 februari
12:30 uur t/m 17:00 uur
€5,-

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland