Ineens was de Bijlmer heel vertederend Ineens was de Bijlmer heel vertederend

Explosieve muziek op Plaats Delict indoor

, Tekst: Yorgos Maijenburg; Foto’s: Mariska Sinnige

Ineens was de Bijlmer heel vertederend

Explosieve muziek op Plaats Delict indoor

Tekst: Yorgos Maijenburg; Foto’s: Mariska Sinnige ,

Is een plaats delict perse buitenshuis? Nee! Tenminste, niet als het aan de BG ligt. Na het zonnige festival van september vorig jaar, was het tijd voor een kleine herhaling. ‘s Winters, dus binnen. Maar warm was het gelukkig wel. Lees hier hoe een obscuur uurtje eindigde bij explosieve hiphop.

Explosieve muziek op Plaats Delict indoor

Afgelopen vrijdag was de BG-22-24 omgedoopt tot Plaats Delict. Een indoor-versie van het festival dat afgelopen zomer in Almere-Haven werd gehouden. Destijds sneeuwde het festival onder vanwege diverse andere festivals in de regio. Maar vrijdag was het lekker druk in het kunstenaarshol.

Vanuit de gloednieuwe dj-booth werd het publiek verwelkomd door de bezielende tonen van Friekie Gee’s obscure uurtje. Het recept was vrij duidelijk: hier werd de smaak van de dj geserveerd. Uitsluitend in kleine 45-toerenplaatjes. Het leeuwendeel van de set bestond uit rauwe funk die zich misschien het beste laat omschrijven als Tarantino-achtig: een fijne afwisseling tussen de gebruikelijke dj’s.
Na een ruim uurtje kondigde de MC (Professor Funkovski, van Robotix) de volgende rijder van de stalen wielen aan: DJ Serum.
‘Hij komt uit Swifterband en is heel swift op de draaitafels!’
En daarmee begon de hiphop.

Maar uiteindelijk gaat het in de BG om het podium. Uit liefde daarvoor heeft de organisatie de handen uit de mouwen gestoken en het podium vergroot. De eerste die daar op Plaats Delict gebruik van maakte, was Skinto. Volgens de MC gaf de jonge rapper recentelijk een indrukwekkend optreden op State TV. In de BG bracht de Bijlmerrapper zeer energieke hiphop die sterk doet denken aan Dizzee Rascal.
Energieke hiphop dus, maar voor een niet-liefhebber enigszins energievretend. Dat Skinto aan het begin van zijn carrière staat, moge duidelijk zijn. Na vijf, zes tracks was het optreden afgelopen. De vraag om een toegift werd beantwoord met de mededeling dat hij graag zou willen, maar geen materiaal meer had. Maar Skinto genoot zo van het optreden dat hij besloot één nummer nogmaals te doen. Euforisch, nóg energieker.
Ineens was de Bijlmer heel vertederend.

Daarna was de beurt aan Plutonium; de naam schept explosieve verwachtingen. De band is de uitvinder van NederMetalPunkFunkHop. Een mengelmoes, kortom, die wordt aangevoerd door Casto de Communicator. Laatstgenoemde brak in de jaren ’90 door met de Underdog-formatie Onderhonden, waaraan ook Def P. deelnam. Niet verrassend dat ook Plutonium uitkomt op Ramp-records.
‘Ik kom net van een optreden met Def P. en Jerome XL,’ begint Casto zijn optreden, ‘Die kennen jullie wel in Almere. Maar ik moest nu hierheen, natuurlijk. Ouwe schnabbelaar…’
De band is ooit ontstaan door een jam-sessie van Casto met de metalband Centurion. Het is daarmee een soort hiphop die doet denken aan Bodycount (Ice-T). Na het eerdere optreden van Skinto zet dat aan het denken: vermoedelijk zijn deze jongens al langer met hiphop bezig dan de vorige rapper oud is.
Belangrijker is dat het allemaal wel klopt binnen Plutonium. Puike muzikanten en Casto is een goede rapper. Punt. Leuk om een keer te zien dus.

Al met al kan gesteld worden dat Plaats Delict indoor een leuke avond bracht. Dat alles in de vernieuwde BG: benieuwd wat er verder gaat komen dit jaar…

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland