a balladeer past op de kleintjes

Opener 2F7 Festival onbedoeld hilarisch

Tijs de Boer ,

Voor de tweede editie van het SITE 2F7 festival was dit keer voor een muzikale omlijsting gekozen. De Amsterdamse singer-songwriter band a balladeer mocht aftrappen met een intiem concert in Museum De Paviljoens. De ronddartelende kinderen kregen een onbedoelde hoofdrol.

Opener 2F7 Festival onbedoeld hilarisch

De muzikale noot voor het SITE 2F7 festival was dit jaar weggelegd voor a balladeer met Lee Mason als folky voorprogramma. Plaats van handeling: Museum De Paviljoens. Eenmaal binnen bleek ondergetekende een van de weinigen te zijn die niet op de immense gastenlijst van uitgenodigde kunstenaars en familieleden stond, terwijl de drank toch gratis bleek (!?)

Geen punt voor Lee Mason. Een goedgemutst trio dat aanstekelijke blues, folk, singer-songwriter dingetjes aan elkaar reeg. De Amsterdammers zitten al in de halve finale van de Grote Prijs van Nederland. Overigens samen met onze eigen Evy for the Kill – Gitta de Ridder uit Almere. De heren knetterden hun optreden uit met een merg-en-been trompetsolo die de lastige akoestiek van het museum goed aanvoelde. 

Terwijl het publiek binnendruppelde – de teller stokte bij vijftig liefhebbers – begon a balladeer’s frontman Marinus de Goederen alvast op gitaar. Artistiek ogende dames van de organisatie liepen ondertussen nog af en aan. Er werden biologische hapjes aangeboden waarbij de smaakmakende tuinkers uit een pruik van de aanbieder kan worden geplukt. Een hilarisch gezicht, maar de grootste afleiding kwam uit andere hoek.

Pal voor de neus van de band genoten een vijftal kinderen van ver onder de tien breeduit van hun anti-autoritaire opvoeding, al rennend en stampend met ballonnen over de vloer. Een scherper contrast met de gevoelige, bij vlagen dramatische teksten van de band is nauwelijks denkbaar. a balladeer speelde vooral de ‘Where are you Bamby Woods?’ nummers: hun laatste album.

Onbedoeld grappig wordt het wanneer de zanger Nightmare on Elmstreet aankondigt: Terwijl de kinderen tussen band en publiek met hun ballonnen rond stampen, vertelt Marinus over Jacky Kennedy in de aanloop van de moord op John F. Kennedy; een teer moment in het optreden gaat de mist in. De concentratie dwingt respect af, maar kraakt even later toch. Uitgerekend bij het nummer ´Siren´ laat Marinus zich afleiden en stopt: ‘Mensen, kunnen we afspreken dat de kinderen even gaan zitten?’ Alvorens zijn odyssee te hervatten en het publiek voor zich te winnen.

Wanneer de kids weg zijn, herwint Marinus het vertrouwen door hun plaats voor het podium in te nemen en tussen het publiek te dansen. Met goed gevoel voor theaterinteractie liet hij het publiek een koortje meezingen. Voor de tweede keer dit jaar gaf Almere zich gewonnen. Check!