Bulgaren redden Underground Jazz

Cd presentatie Aangenaam Jazz in Lelystad

Tekst: Rodion Jense Foto's: Marcella Doppenberg ,

Jazz in poppodium Underground, kan dat? Zeker wel! Op zondagmiddag was de cd presentatie van Aangenaam Jazz en de aftrap van een nieuwe serie jazzconcerten, die op elke laatste zondagmiddag van de maand zullen worden georganiseerd op het poppodium van Underground in Lelystad.

Cd presentatie Aangenaam Jazz in Lelystad

Na de opening door een zenuwachtige Bas van Breenen ging de jazzmiddag van start met het Bulgaars/Duitse Bodurov Trio. Dimitar Bodurov startte ingetogen op piano. Hierna werden drums en bas rustig ingezet. Het tempo ging steeds verder omhoog om uiteindelijk uit te komen bij een opzwepend ritme dat doet denken aan de Balkan. Het trio speelt een boeiende mix van jazz, klassiek en Bulgaarse folk.

Hierna kwam Margriet Sjoerdsma het podium op. Zij werd begeleid door het Bodurov Trio. Margriet zingt liedjes die geschreven zijn door haar en Dimitar Bodurov. Margriet wordt door veel jazz liefhebbers gezien als een veelbelovende nieuwe vocaliste. Halverwege haar optreden in Lelystad vraagt zij het publiek om te dansen, maar dat is in Lelystad altijd een beetje vragen naar de bekende weg. Op een enkele voorzichtige heupbeweging na bleef het publiek erg statisch. Wel reageerden de mensen in de zaal en ook Margriet enthousiast op een improvisatie door de bassist. Er klonk een luid applaus.

Ter afsluiting een optreden van Magda Mendes, begeleid op gitaar door Maurice Rugebregt. Magda vond het belangrijk om haar aankondiging te corrigeren met de opmerking dat Magda en Maurice elkaar begeleiden. Hoe dan ook, het publiek kon genieten van een warme stem en subtiel gitaarspel. Het resultaat was een exotische combinatie van fado en Braziliaanse jazz.

Uiteindelijk was het een geslaagde jazzmiddag in poppodium Underground. Het had overigens niet veel gescheeld of de middag was totaal mislukt. De organisatie kreeg namelijk op het allerlaatste moment te maken met afzeggingen. Hierdoor zou er niet alleen een optreden, maar ook de begeleiding van Margiet Sjoersma wegvallen. Gelukkig wist organisator Bas van Breenen, eigenaar van JMB, dat het Bodurov Trio enkele dagen daarvoor nog in Nederland was voor een CD presentatie. Bas nam contact met ze op en hierdoor kon op de laatste dag voor de jazzmiddag nog een internationale act toegevoegd worden aan de line up. Met het Bodurov Trio was ook meteen de begeleiding van Margriet Sjoerdsma gered.

Deze middag was de eerste van een nieuwe serie jazzconcerten, die op elke laatste zondagmiddag van de maand zullen worden georganiseerd op het poppodium van Underground in Lelystad. Het is een voortzetting van de eerdere series in het Natuurpark en Batavia Haven.

Deze middag werd ook de nieuwe CD in de reeks van Aangenaam Jazz gepresenteerd. Iedere bezoeker kreeg deze CD na afloop mee.

Voor de nieuwe serie concerten is bewust voor poppodium Underground gekozen, omdat onder andere gemikt wordt op het publiek dat daar ook al naar popconcerten gaat. Liefhebbers van live muziek houden vaak van improvisatie op het podium. Jazz is als muziekstijl gebaseerd op improvisatie en is daarmee de ultieme vorm van levende muziek. Jazz leeft in ieder geval in Lelystad. Het Seabottom Jazzfestival en deze nieuwe serie jazzconcerten zijn hiervan het levende bewijs.

Voor de komende serie zijn namen vastgelegd als: Margriet Sjoerdsma, Sensual (genomineerd voor de Edison Jazzism Award), Eric Vloeimans (viervoudig Edisonwinnaar), Deborah J. Carter, lokale trots Willem Hellbreker en Ken Ard & the Incredibles.