Flavourlandfinale feestje met een stopwatch

En de winnaar is… Marock and Roll

Door: Femke van den Akker en Nico Glas ,

“Niet zeuren, maar spelen!”. Dat gold afgelopen zaterdagavond voor Stating The Obviouz, Neighbours Nightmare en Black Roses uit Lelystad. Marock and Roll, No Can Do en Tribal Spirits uit Almere. Mind Riot uit Dronten, Wallnoize uit Urk. Deze acht bands streden om felbegeerde optredens en studiotijd tijdens de Flevolandse popprijs Flavourland. Ondanks de rigide 15 minutengrens, werd de finale een waar succes!

En de winnaar is… Marock and Roll

Het startsein werd gegeven door Spreekstalmeester Bazz van VanKatoen. Elke band kreeg vijftien minuten om zichzelf te bewijzen. Speelden zij langer door, dan had de gehele band pech: ‘Of nu kappen, of gediskwalificeerd worden’. Wel balen dat de laatste trein naar Almere het tijdschema van de Flavourland finale regeerde.

De winnaars van de wildcard; Black Roses gingen meteen van start. Een valse start zo bleek, want de ladders uit de panty van de zangeres waren hoger dan degene die zij daadwerkelijk kon halen met het bereik van haar stem, maar hoe dan ook zat de sfeer er meteen in!

Mind Riot – genoemd naar een nummer van Soundgarden - was de volgende. Deze band had de "te grote prijs van Dronten" gewonnen dus de verwachtingen waren hoog. Zenuwen en een gebrek aan geluid op de monitor lieten de zanger helaas compleet dichtklappen. De stevige grunge riffs van bas en gitaar konden het optreden niet redden. Pas in het laatste nummer leefde de stem weer op. Te laat.

Lisanne en Jony van No Can Do stonden te popelen om te mogen spelen. Ondanks dat de stemmen in het begin niet echt mooi op elkaar aansloten, en beter apart konden gaan dan samen, bleek na een tijdje dat dit alleen met zenuwen te maken had. Een leuk optreden, maar met een hoog “Treble- gehalte”. Ze zijn ook pas een paar maanden bezig.

Na zo’n rustig optreden als dat van No Can Do, is een optreden als dat van Neighbours Nightmare van harte welkom. Het optreden werd gekenmerkt door de mooie stem van de zanger. Zélfs tijdens het grunten.

Na de voorgaande optredens zat de sfeer er al echt in! Dat er nóg meer sfeer mogelijk was bleek tijdens het optreden van Marock And Roll. Deze vrolijke funkrockers speelde echt het dak van de Underground! De energie van zanger Illias was niet te pijlen. Jammer was toch wel dat de prachtige, zuivere stem van zangeres Lotte niet mogelijkheden tot uiting had. Zanger en zangeres leken elkaar wat in de weg te zitten.

De volgende band was Tribal Spirits. Het was een optreden alsof het hun laatste ooit was! De heren moeten na afloop van het optreden vast een week aan de zuurstofflessen door hun ontlading op het podium. En het wierp zijn vruchten af want het publiek reageerde grandioos op het optreden. Ondanks dat de boxen knisperden van de decibellen. Bazz’ horloge maakte er een einde aan. Er werd na afloop zelfs gefluisterd dat Tribal Spirits ook daadwerkelijk was gediskwalificeerd vanwege te lang doorspelen.

En hoe flikken zij het toch? Wallnoize staat al in de finale van de Grote Prijs. En dan ook nog in de finale van Flavourland. En dat met bijna dezelfde set als elk ander optreden! De band stond quasi-nonchalant op het podium. Cool, degelijk en, tussen al dat snelle metal geweld, traag. Maar ach, het was ook geen originaliteit prijs.

Stating the ObviouZ sloot de avond af met een optreden vol diepgang en energie. De zanger heeft echt een dijk van een stem en leek qua uiterlijk wel wat op de jongere uitgave van Bazz, de onverbiddelijke spreekstalmeester van VanKatoen. Net als bij Tribal Spirits en Marock and Roll moest hij het feestje bruut afklokken.

De jury bestond uit Rianne van der Molen (o.a. OOR & LiveXS), Fake Freedom (winnaar Battle of the sCoolbands 2007) en onze eigen Danielle Petter & Robby Warring. Er werden nagels gebeten en het toilet was overbezet maar de uiteindelijke winnaars waren de bandleden van Marock And Roll! Zij spelen volgend jaar dus op het Bevrijdingsfestival. Onze Robby zaaide even verwarring door de tweede plaats aan te kondigen met ‘En de winnaar is… Wallnoize’. De derde plaats ging naar Stating the ObviouZ..

Het is uiteindelijk een geweldige avond geworden, met geweldige bands. Mogen we hopen dat we nog veel vaker van ze gaan horen. Wij van 3voor12/FLEVOLAND gaan ze uiteraard met elke stap volgen!