Bas van Breenen: “Eigenlijk ben ik een soort zendeling”

Jazzgoeroe levert een bijdrage aan de muziekcultuur

Tekst: Rodion Jense Foto's: Marcella Doppenberg ,

Bas van Breenen weet goede artiesten al in een vroeg stadium te ontdekken. Hij heeft er een neusje voor. Of in dit geval eigenlijk een verstopte neus, want 3VOOR12/Flevoland sprak met een verkouden Bas van Breenen over Underground Jazz en zijn andere activiteiten.

Jazzgoeroe levert een bijdrage aan de muziekcultuur

Bas van Breenen weet goede artiesten al in een vroeg stadium te ontdekken. Hij heeft er een neusje voor. Of in dit geval eigenlijk een verstopte neus, want 3VOOR12/Flevoland sprak met een verkouden Bas van Breenen over Underground Jazz en zijn andere activiteiten.

Muziekliefhebbers in Lelystad kennen Bas beter als de eigenaar van JMB Masterworks. In zijn muziekspeciaalzaak in het Lelycentre kun je onder andere terecht voor muziek die niet de hoogste prioriteit heeft bij de platenmaatschappijen.

Als muziekliefhebber is Bas ook de initiator geweest van diverse jazzconcerten. Daarnaast adviseert hij bij de programmering van het jaarlijkse Seabottom Jazzfestival. Dit jaar is Bas de organisator van Underground Jazz, een nieuwe serie jazzconcerten in poppodium Underground.

Bas stelt ook jaarlijks de cd "Aangenaam Jazz" samen. Van deze cd gaan er ieder jaar zo'n 40.000 stuks over de toonbank. Platenmaatschappijen zijn voor deze cd bereid om naast onbekend talent ook de muziek van hun populaire artiesten ter beschikking te stellen. “Dit product maakt het mogelijk om mensen op een makkelijk manier te laten kennismaken met jazz”. Bas is duidelijk een liefhebber. Maar: “Eigenlijk houd ik gewoon van zwoele zwijmelmuziek”.

Verder helpt hij artiesten af en toe een stapje verder. “Voor de muzikanten waarin ik vertrouwen heb, ben ik een soort etalage. Mijn winkel, mijn website MusicUpdate.nl, Aangenaam Jazz, mijn contacten bij diverse platenmaatschappijen en de podia waar ik direct of indirect iets te vertellen heb. Daarnaast word ik regelmatig benaderd voor de muzikale invulling van een symposium, opening of ander evenement”.

Bas tipt graag onbekend werk. “Ik vind het leuk om iets vroeg op te pikken. Amos Lee bijvoorbeeld, die volg ik al heel lang.” Hij wil niet wachten tot een artiest succesvol wordt. “Je moet zelf, in een vroeg stadium, bepalen of iets de kracht, uitstraling en kwaliteit heeft om het te maken bij de serieuze muziekliefhebber”.

Met deze instelling is Bas ook betrokken bij de concerten. Bij het selecteren van artiesten is hij namelijk liever een trendsetter, dan een trendvolger. Bas vindt het belangrijk om vooruit lopen op de massa. “Eigenlijk ben ik een soort zendeling”. Bas zegt dit zonder een vrome blik in zijn ogen, maar wel met een daadkrachtige toon in zijn stem.

Bas vindt het jammer dat mensen zich vaak beperken tot één uitgaansgelegenheid. In Lelystad heb je een zogenaamde culturele driehoek: de Kubus, de Agora en de Underground, met elk hun eigen publiek. Bezoekers maken zo nauwelijks kennis met de mogelijkheden die er zijn. Hierdoor lijkt het alsof er in Lelystad niets te doen is. “Met de juiste promotie en samenwerking moet het mogelijk zijn om meer bezoekers te trekken naar de verschillende evenementen”, vindt Bas. “De opkomst bij muziek evenementen kan veel beter in de hoofdstad van Flevoland.”

Tijdens eerdere concerten waar Bas van Breenen bij betrokken was, traden namen op als Wouter Hamel en Room Eleven. Talenten die toen nog niet bekend waren. Voor de huidige reeks van Underground Jazz heeft Bas de band Sensuàl gevraagd om op te treden. Een goede zet, want vorige week werd bekend dat Sensuàl de winnaar is van de Edison Jazzism Publieksprijs 2008. Zij nemen deze felbegeerde Edison op 28 november in ontvangst. Slechts twee dagen later, op zondagmiddag 30 november, treedt Sensuàl op bij Underground Jazz in Lelystad.

Met al zijn activiteiten levert Bas van Breenen een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de muziekcultuur in Flevoland. Wij zijn benieuwd naar wat Bas nog meer in petto heeft voor muziekliefhebbers. 3VOOR12/Flevoland houdt je op de hoogte!