Vies hard en gigantisch rauw!

Basic Base bewijst zich weer als een bijzonder Drum ’n Bass feest.

Tekst: Robby Warring Fotografie: Ronald Schelling, Pieter van den Elshout ,

Ook afgelopen zaterdagavond was de Flevolandse hoofdstad weer in de ban van Drum ’n Bass. Al weken gonst het door de straten van de stad, Basic Base komt weer en dan nu extra hard! Alle remmen gaan los, het gaspedaal word diep ingetrapt, alle grenzen waren weggevaagd.

Basic Base bewijst zich weer als een bijzonder Drum ’n Bass feest.

Al vroeg op de avond was het vrij druk, zeker als je kijkt naar de vorige edities toen kwam het feest pas rond een uur of elf op gang. Nu was het rond tien uur al een gezellige bende en de dansvloer werd hier en daar al rijkelijk gevuld. Opvallend was het jonge publiek tijdens deze avond. Het was sowieso een wonderlijke wereld qua bezoekers die op het feest afkwamen, mensen van A tot Z waren aanwezig.

Door de diversiteit van de bezoekers maakt het van het geheel een unieke sfeer: fijn, gemoedelijk, iedereen vermaakt zich en geniet. Of je nou op een van de banken lag te luisteren naar het geweld wat uit de zaal komt of dat je midden in het beats-gevecht stond te dansen.

DJ’s Ben L en FRE4KNC van de SOLK Crew trapten de avond af. Gezamenlijk lossen ze elkaar om het kwartier af, dat de eerste drie uur lang. Ze bouwden de avond gemoedelijk en langzaam op. Waar het begon met vrij algemene Drum ’n Bass werd het gaspedaal langzaam ingetrapt en steeds meer brachten ze de dansende massa in het gewenste tempo.

Hierna werd het stuur overgenomen door DJ Lifecycle en hij schroefde gelijk het tempo een tandje naar boven toe. Dansen moesten de mensen, al was het voor de meeste even een schok toen ze het harde geweld door hun trommelvlies naar binnen drong. Even keerden ze richting de bar om even bij te komen. Een enkele minuten waren nodig om ze te overtuigen dat de muziek wel erg fijn was voor de voetjes. Samen met de MC werden er een paar mooie momenten gevormd. Want is het mogelijk om iedereen sentimenteel de aanstekers in de lucht te krijgen tijdens een snoeiharde Drum ’n Bass-set? Vanavond wel, het was een meer dan bijzonder om te zien.

Blowtorch & Brainstorm zijn de hoofdact van vanavond. Na een harde set van Lifecycle begonnen deze heren erg rustig. Waarom? Opbouw van hun set? Hier was niet echt goed over nagedacht. Het dansende publiek werd pardoes uit hun ritme gehaald. Een slechte start van deze heren die het daarna ook niet echt hebben kunnen herstellen. Het was net niet overtuigend genoeg, al konden het vele weinig schelen en gingen alsnog compleet uit hun plaat. De beats waren zo erg vies hard, gigantisch rauw en misschien wel een beetje smerig, dat het best fijn was. Het was soms net een constante oerkreet met ritme.

Het moet gezegd worden, het is bijzonder knap wat de organisatie telkens weer weet te bereiken in Lelystad. Elke keer is het feest een succes en elke keer is het weer anders. Deze editie mag dat niet in de boeken gaan als de beste ooit maar wat maakt het uit, het was een fijne avond en de piepende oren de volgende dag neem je dan maar voor lief.