Sensuàl prikkelt de zintuigen Sensuàl prikkelt de zintuigen

Proeven, voelen, kijken en luisteren naar ‘Brazilian Jazz ’n Grooves’

, Tekst: Rodion Jense, Foto's: Marcella Doppenberg

Sensuàl prikkelt de zintuigen

Proeven, voelen, kijken en luisteren naar ‘Brazilian Jazz ’n Grooves’

Tekst: Rodion Jense, Foto's: Marcella Doppenberg ,

Sensuàl neemt je graag mee in een gelukzalig gevoel van verre liefdes en een uitbundig uitgaansleven. Afgelopen zondag slaagde deze band hier behoorlijk in. Buiten was het koud en druilerig, maar binnen in de Underground te Lelystad wist de band een zwoele, broeierige sfeer op te bouwen.

Proeven, voelen, kijken en luisteren naar ‘Brazilian Jazz ’n Grooves’

Proeven
De jonge Nederlandse band Sensuàl liet het publiek proeven van een cocktail van jazz, pop en Braziliaanse muziek. De band noemt deze prettige mix van geluiden graag ´Brazilian Jazz ’n Grooves´.

Voelen
De band zat sowieso in een heerlijke groove, want het was duidelijk voelbaar dat de band nog in een overwinningsroes verkeerde. Twee dagen eerder stonden ze namelijk nog samen met het Metropole Orkest op het Edison Gala. De band nam toen hun Edison Jazzism Publieksprijs in ontvangst. Voor hun optreden in Lelystad werd deze felbegeerde Edison dan ook vol trots aan het publiek getoond.

Kijken
De mooie verlichting in de Underground droeg goed bij aan deze sfeer. Tijdens eerdere edities van Underground Jazz was er alleen maar rood licht te zien, alsof deze kleur verplicht is tijdens een jazz optreden. Gelukkig werden op deze dag ook de andere kleuren goed ingezet. Wel zo prettig voor de ogen. Het was erg mooi om te zien hoe de muzikanten op gingen in het spelen van hun muziek. Toetsenist Emiel van Rijthoven speelde minutenlang met zijn ogen dicht. De spaarzame momenten dat hij zijn ogen wel open had kon hij overigens nog niet veel zien. Een lange haarlok hing namelijk als een rolgordijn voor zijn gezicht. Achteraf zegt hij hierover dat hij steeds vaker volledig op zijn gehoor afgaat tijdens het spelen. Behalve de muziek merkt hij dan niets meer van wat er om zich heen gebeurt.

Luisteren
De toetsenist was overigen niet de enige die op ging in de muziek. Percussionist Gijs van Straalen ging volledig op in zijn minutenlange solo met de maracas (je weet wel,  van die sambaballen). Een lange solo met dit ogenschijnlijk eenvoudige muziekinstrument lijkt misschien saai, maar dat was het niet. Deze muzikant wist het publiek volledig mee te slepen. De band speelde ook nog wat met het publiek door de mensen in de zaal te laten meezingen met het aanstekelijke nummer ´Tique-Tim´. Tijdens het optreden vloeiden de Braziliaanse teksten met veel gemak uit de mond van zangeres Eva Kieboom. Het klinkt alsof zij een geboren Braziliaanse is. Haar naam klinkt echter alles behalve Braziliaans. Zij komt dan ook uit Limburg. Maar ja, voor ons in Flevoland is Limburg eigenlijk ook het buitenland.

Bas van Breenen, organisator van Underground Jazz, heeft Sensuàl gevraagd om op te treden, ruim voordat bekend was dat zij de Edison zouden winnen. Bas is er trots op dat hij de band binnen heeft gehaald. Lelystad mag trots zijn op de serie concerten van Underground Jazz. Vanuit de Lelystadse politiek zou je daarom ook enig enthousiasme mogen verwachten, maar helaas, ondanks de uitnodigingen is een reactie vanuit de gemeenteraad uitgebleven. Voor organisatoren van muziekevenementen in Lelystad blijft het dus roepen in de woestijn.

Zal Lelystad op cultureel gebied dan voor altijd een van God verlaten kale vlakte blijven? Als het aan ´zendeling´ Bas van Breenen ligt niet, want voor de komende editie van Underground Jazz heeft hij viervoudig Edisonwinnaar Eric Vloeimans uitgenodigd om op te treden. Dit concert zal plaatsvinden op 25 januari 2009 in dezelfde Underground te Lelystad.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland