Wat eten WIJ op Lowlands? Wat eten WIJ op Lowlands?

De aanloop naar lowlands

, Tekst en foto's: Edgar Kruize,

Wat eten WIJ op Lowlands?

De aanloop naar lowlands

Tekst en foto's: Edgar Kruize, ,

Normaal gesproken zaten drukdoende VIPs en persmuskieten zoals wij in de beroemde Spiegeltent op Lowlands te chillen. Terwijl het gepeupel buiten uren in de rij staat voor een lauw biertje, komt het daar koel uit de tap en is het voedsel er zeer aangenaam. De VIPs steken af en toe hun hoofd uit de tent om af te dalen tussen het gewone volk om een bandje te bekijken.

De aanloop naar lowlands

Normaal gesproken zaten drukdoende VIPs en persmuskieten zoals wij in de beroemde Spiegeltent op Lowlands te chillen. Terwijl het gepeupel buiten uren in de rij staat voor een lauw biertje, komt het daar koel uit de tap en is het voedsel er zeer aangenaam. De VIPs steken af en toe hun hoofd uit de tent om af te dalen tussen het gewone volk om een bandje te bekijken. Okee, een beetje flauw. Dit intro dus. Maar het bevat een kern van waarheid. Met name over dat voedsel, wat erg goed te doen is. André Amaro bestiert de tent en dit jaar neemt hij zelfs zijn eigen etablissement mee. Vaarwel spiegeltent, hallo Katrina! Binnen het wereldje van de festivalcateraars is André Amaro een vreemde eend in de bijt. Want André Amaro doet waar hij zich zelf het beste bij voelt en laat zich niet in een hokje duwen. "Ons culinaire werk is de economische motor voor al onze creativiteit", aldus Amaro, die vanuit Eindhoven met Amaro Industries niet alleen catert, maar ook boeken uitgeeft, tentoonstellingen organiseert, oefenruimte voor bands aanbiedt en nog veel meer. "En dat alles zonder subsidie. Dat is voor ons heel belangrijk. Onder de noemer Koks Zonder Grenzen organiseren we kerstdiners voor daklozen in Eindhoven, maar werken we ook nauw samen met de St. Johns Church in Brooklyn om daar maaltijden te verzorgen voor daklozen en na de orkaan Katrina waren wij de eerste Europeanen die er voedsel stonden te bereiden, vijf dagen na dato." Op festivals is Amaro al jaren een graag geziene gast met zijn no nonsens mediterrane gerechten met invloeden uit alle windstreken. "De frituurpan is bij ons verboden, een magnetron komt er niet in. Het ontneemt je de liefde voor het voedsel. Wij werken met zelfgemaakte olijfolie, puur zeezout, grappa en calvados van eigen productie. Momenteel ben ik 150 kilo kaas aan het maken met gedroogde aardbei er in. Die moet precies rond Lowlands klaar zijn." Daar bestiert Amaro de genoemde VIP/Guest/Pers-tent. "Ik heb jarenlang succesvol publiekscatering gedaan. Op diverse festivals en ook op Lowlands. Altijd volle bak, lekker eten. Waar het in de catering om gaat. Goed voedsel. Maar ondanks het succes werd dat op een gegeven moment formulewerk. Ik kon er voor mezelf niets meer uithalen en toen ben ik gestopt. Toen LOC7000 (verantwoordelijk voor onder meer de catering op Lowlands - red.) me weer benaderde, heb ik een aantal voorwaarden gesteld. Waarvan eentje was dat ik deze tent zou mogen draaien. De andere voorwaarde was dat het werk in de VIP/Guest/Pers-tent mijn eigen feestje zou zijn waarbij ze me met de invulling volledig vrij laten. Want niet alleen het voedsel moet goed zijn, de ambiance moet ook passen. Reken maar dat een maaltijd lekkerder smaakt als deze niet wordt opgediend door een zweterige man in een hemdje, maar door een mooie latina. Met tangomuziek op de achtergrond." Verwacht naast de zelfgemaakte kaas ook zelf gefokte, geslachte en gedroogde ham op het menu. "Mijn varken heette Rita. We hebben van de achterpoten echte Serrano ham gedroogd. Brabantse Serrano, da's pas echt bijzonder." Zielig vindt hij het niet. "Mijn achtergrond is mediterraan. Daar zijn ze toch wat makkelijker met dat soort dingen. Daarbij, écht goed voedsel kan je alleen garanderen als je zelf hebt zorggedragen voor de productie er van. Ik weet bij vrijwel alles wat ik serveer waar het vandaan komt, hoe het gekweekt is et cetera. Het overgrote deel is eigen productie." Amaro's favoriete gerechten om te serveren: Pasta met kreeft en koriander, gestoofde konijn met cantherellen en risotto met venusschelpen. Dát eten de VIPS dus op Lowlands. Na zijn werk enkele jaren in de genoemde spiegeltent te hebben gedaan, komt André Amaro vanaf dit jaar met zijn eigen mobiele theater/restauranttent Katrina naar Lowlands. Een mobiele concert-/theaterzaalrestaurant, 10 bij 15 meter en uit te breiden tot 25 meter lang. met als klapstuk een toren van 12 meter hoog. "Toen we werkten om de slachtoffers van Katrina op te vangen, kwam ik even buiten New Orleans in een volledig weggevaagd dorp terecht. Alleen een houten kerkte stond nog overeind. Dat vond ik zo'n mooi beeld, dat het als ontwerp is gebruikt voor mijn eigen (show)keuken op locatie. Hij is nu helemaal operationeel en komt zeker mee naar Lowlands!"
Tags

nu op 3voor12