Groen smullen op Lowlands Groen smullen op Lowlands

Zing Good Food biedt verantwoorde catering

, Tekst: Edgar Kruize Foto's: Esther Schulting ,

Groen smullen op Lowlands

Zing Good Food biedt verantwoorde catering

Tekst: Edgar Kruize Foto's: Esther Schulting , ,

Zelfs de grootste milieuvervuilers meten zichzelf anno 2008 een 'groen' imago aan om in de gunst van het publiek te vallen. Maar 'groen' is meer dan marketing. Het is een levensstijl. Ook (of misschien JUIST) op voedselgebied. Op Lowlands kan je proeven dat lekker ook gezond en ecologisch verantwoord kan zijn. Job Smulders verzorgt met zijn bedrijf Zing Good Food sinds 2007 in samenwerking met Oxfam Novib de biologische en eerlijke catering op Lowlands. Wij spraken met hem.

Zing Good Food biedt verantwoorde catering

Jullie staan jaarlijks op diverse festivals, waarin verschilt jullie aanpak op Lowlands? "Op Lowlands pakken we meestal wat uitgebreider uit dan op bijvoorbeeld Pinkpop. Zijn het daar vooral koffie, thee en zelfgemaakte frisdranken die we serveren, op Lowlands hebben we een volledige biologische en eerlijke menukaart waar ik me helemaal op kan uitleven. Lekker én gezond." Stel je dat menu speciaal voor een festival samen? "Dat hangt van een aantal factoren af. Welk groente en fruit er binnen het seizoen verkrijgbaar is, is een factor. Maar je kijkt ook naar wat het publiek lekker vindt. Dat laatste hangt weer samen met het soort festivals. Het publiek op een festival als Lowlands is over het algemeen van zichzelf al wat meer 'bewust' of 'alternatief'. Dat publiek komt als vanzelf naar onze tent toe. Maar we werken via Oxfam Novib ook samen met ID&T. Op festivals als Mysteryland en Welcome To The Future loopt over het algemeen een wat meer gemêleerd publiek rond en tot onze verbazing kozen veel mensen een zelfgemaakte ice tea die ze niet kennen boven een standaard colaatje. Een heel prettige ontwikkeling. Wat overigens ook meespeelt, maar dat is een hele andere discussie, is wie de hoofdsponsors van een festival zijn. Als dat bijvoorbeeld een frisdrankfabrikant is, mogen wij bepaalde drankjes niet verkopen. Waardoor wij op onze beurt weer heel creatief worden om met een alternatief te komen. Onze Lemon Cooler is op die manier ontstaan." In 2007 stonden op het Lowlands-menu bij Oxfam Novib onder meer Toscaanse groentensoep, een Pina Banana shake, focaccia met geitenkaas, honing en gedroogde tomaatjes en biologische appelsap. In totaal gingen er in het biologisch restaurant op Lowlands 7.500 broodjes, 4.000 soepen, 3.000 shakes en 10.000 koffies de magen van de festivalbezoekers in. Allemaal eerlijke en biologische producten. "Het uitgangspunt is om op een laagdrempelige manier mensen te laten zien en vooral proeven dat biologische 'faire' producten helemaal zo gek nog niet zijn en je ziet dat het bijval krijgt. Ik ben milieubewust, probeer zo te leven en het ook uit te dragen. Noem het maar een soort van missionariswerk. Ik vind niet dat kippen met afgeknipte snavels in een klein hok moeten zitten, of dat een citroen een schop onder de kont krijgt om sneller te groeien. Dat draag ik ook uit. We maken limonade van verse biologische citroenen, of zelfgemaakte ice tea. Alles biologisch en zoveel mogelijk eerlijk geproduceerd."
Tags

nu op 3voor12