Een meesterlijke huiskamer

Eerste Drumpatroon in nieuw poppodium komt langzaam op gang

Tekst: Jorrit Dijkstra ,

Na drieënhalve thuiseditie en drie edities in jongerencentrum Totum had Drumpatroon 7 afgelopen zaterdag de eer zich het eerste échte feest in de nieuwe Almeerse popzaal De Meester te noemen. Met een mix van hiphop, soul, crunk en grime vermaakten de vier Drumpatroon DJ’s op de welbekende manier het publiek: een ongedwongen sfeer, pompende beats en een glaasje cassis.

Eerste Drumpatroon in nieuw poppodium komt langzaam op gang

Na drieënhalve thuiseditie en drie edities in jongerencentrum Totum had Drumpatroon 7 afgelopen zaterdag de eer zich het eerste échte feest in de nieuwe Almeerse popzaal De Meester te noemen. Met een mix van hiphop, soul, crunk en grime vermaakten de vier Drumpatroon DJ's op de welbekende manier het publiek: een ongedwongen sfeer, pompende beats en een glaasje cassis.

Voorgaande edities van Drumpatroon waren steevast uitverkocht en hoewel dat deze keer niet het geval was, maakte het voor de gezelligheid niet veel uit. De bezoekers, en met hun de organisatoren, delen namelijk één en dezelfde passie: die voor muziek. Het is daarom des te lulliger dat ze aan het begin van de avond te kampen hadden met een aantal probleempjes. 'Wij krijgen hier niets voor', vertelt een geagriteerde organisator Daniël Franco, 'De Meester had best ervoor kunnen zorgen dat alles dit keer in orde was.' Zo bleek dat er geen naalden voor de draaitafels waren (er moest daarom met cd's gedraaid worden) en door een lekkage moest de zaal tijdelijk ontruimd worden. 'Het is gewoon slordig, bij het eerst feest in een nieuwe zaal. Gelukkig kwamen de meeste gasten gewoon terug, maar ik denk dat toch zeker tien procent weg is gegaan. Jammer', aldus Franco, alias DJ De D.

Het mocht desondanks de pret niet drukken voor de aanwezigen die gewoon waren gebleven. Naast muziek was er namelijk ook gedacht aan de kunstzinnige mens. De gerenoveerde zalen van De Meester waren voor de gelegenheid behangen met doeken van de Almeerse graffitikunstenares Miss Fren. En er werd niet alleen naar gekeken: een 'harde kern'-bezoeker schaffte ter plekke een 'sneaker'-doek aan. In de tweede zaal, welke in de toekomst gebruikt zal worden als loungeruimte of een zaal voor andersoortige muziek, werden tevens de designertoys van Highland Toys geëxposeerd. Hoewel de dozen vol met grappige, gekke en aparte poppetjes nog vol zaten, werd er gedurende de avond toch door de meeste bezoekers een kijkje genomen. Zo ook door de zeventienjarige Steven, die net aan het aanschouwen was hij de eveneens Almeerse kunstenaar Specs de poppetjes omtoverde tot ware Drumpatroon-wannahaves. 'Hiphop, graffiti en drank', lijkt mij de perfecte combinatie, lacht Steven.

Om de avond te voorzien van een geslaagde afsluiter was door de organisatie de Rotterdamse rapper GMB aangetrokken. Het grootste deel van het publiek was ondertussen al weg, wellicht had dat met de gemiddelde (lage) leeftijd te maken, maar de échte liefhebbers stonden wederom vooraan. GMB, wie eind deze maand zijn nieuwe cd released, liet zich tijdens zijn kwartier duurde show van zijn best kant zien en mag zich daarmee de eerst MC noemen die een microfoon in de nieuwe popzaal aan gort geholpen heeft.

Ondanks de korte onderbreking wegens veiligheidsredenen en het, naar mening van de DJ's, slechte geluid zal ook Drumpatroon 7 de geschiedenisboeken ingaan als een 'instant classic', net als voorgaande edities. De Meester heeft zich tijdens deze voordoop bewezen als een prima locatie voor een feestje en het is daarom dat Drumpatroon eind oktober wederom terugkeert naar De Meester.