Slechts zo’n 10% van alle bands die zich aanmeldt voor Popronde wordt ook daadwerkelijk geselecteerd. Eindhoven is doorgaans goed vertegenwoordigd in de selectie, maar komt er dit jaar met vier bands een beetje karig van af. Mexican Surf is een van hen (eigenlijk uit Oss, maar ach) en bovendien een collectief dat garant staat voor mooie taferelen, zowel op als naast het podium. We vroegen de jongens een dagboek bij te houden van al hun avonturen. En ook al beschouwen ze zichzelf niet echt als schrijvers, ze wilden ons wel een inkijkje geven in hun Popronde-avonturen. In deel 3: bloederige shows en bier, heel veel bier.

Hier is alweer het derde, en laatste deel van ons Popronde-avontuur. Popronde is inmiddels tot een einde gekomen voor ons. We hebben het enorm naar onze zin gehad met de nodige alcoholische versnaperingen. 

Te beginnen met Popronde Maastricht. Na wederom een behoorlijk stuk rijden in ons huis op wielen (de Ford Transit van Emiel), belanden we vlak naast Gabi’s Beer Bar. Chauffeur Thomas parkeert de bus pal naast het terras van een Italiaans restaurant. Stef trekt vervolgens de deur van de bus open, waardoor het geluid van vallende lege blikjes bier door heel het centrum van Maastricht hoorbaar is. Onze favoriete geluidsman Martijn – Mr. Popronde himself – is wederom aanwezig. Toch leuk dat je gedurende het Popronde-traject een steeds hechtere band opbouwt met je metgezellen.

Hier een foto met Gazelle.

Kurt Cobain is jaloers op de kaaklijn van Bas.

De volgende avond wacht Popronde Rotterdam op ons. Bar 3 is bekend terrein, maar deze keer spelen we met onze homeboys van Pizza Knife. Al zijn we wat aan de late kant… Martijn is uiteraard weer van de partij met het verzorgen van de nodige microfoonstandaards (HEY BACKLINE). Na een bloederige show van Pizza Knife mogen wij het podium van Bar 3 bevuilen. De zaal is packed en nagenoeg iedereen participeert vrolijk mee. Al met al een heerlijke avond!

Hang-adolescenten in Sittard poseren met een shirt van een kutband.

Spreekt voor zich.

De laatste show van het weekend is geen Popronde-show, maar hij mag zeker niet onopgemerkt blijven. We spelen namelijk in de Neushoorn backstage in Leeuwarden. Op de terugweg gebeurt er iets opmerkelijks. Na een korte stop bij een tankstation stapt iedereen weer vol goede moed de bus in. Maar dan gebeurt het: Bas stapt als laatste in en pakt ter ondersteuning de binnenkant van de bus vast. Precies op dat moment slaat Stijn de deur dicht en horen we een monotone “AAAAAAAAAAAAH”. Bas z’n hand zit tussen de deur. Iedereen schrikt, maar dit zakt weg zodra Stef vrijwel direct na het incident zijn telefoon pakt en rustig een spelletje begint te spelen. De schade valt gelukkig mee.

Popronde-routine.

Richard wil naar rechts, maar je mag alleen naar links – vinden ze grappig.

Op de donderdag spelen we onze laatste show in de kleine zaal van de Mezz, in Breda. Dit is een speciale avond; we hebben namelijk twee verrassingen in petto! Stef gaat ein-de-lijk zingen. Dit wordt aangekondigd voor we ‘Stay Away’ inzetten. Vaste roadie, goede vriend en acteur Richard Jansen Baas (die ene van de clip) speelt basgitaar. Een memorabel moment, maar dat was heel de Popronde eigenlijk wel.

Iedereen die zich in grote getale heeft verzameld om onze teringherrie aan te horen: bedankt! Het was ons een waar genoegen om zeventien gigs te spelen tijdens de Popronde én ongezond veel te drinken op de achterbank met de hemelse engelenstem van Bono door de autospeakers.

Lees ook deel 1 en deel 2 van het Popronde-dagboek van Mexican Surf.