Slechts zo’n 10% van alle bands die zich aanmeldt voor Popronde wordt ook daadwerkelijk geselecteerd. Eindhoven is doorgaans goed vertegenwoordigd in de selectie, maar komt er dit jaar met vier bands een beetje karig van af. Mexican Surf is een van hen (eigenlijk uit Oss, maar ach) en bovendien een collectief dat garant staat voor mooie taferelen, zowel op als naast het podium. We vroegen de jongens een dagboek bij te houden van al hun avonturen. En ook al beschouwen ze zichzelf niet echt als schrijvers, ze wilden ons wel een inkijkje geven in hun Popronde-avonturen. In deel 1: de aftrap, in Nijmegen.

Traditiegetrouw start de Popronde-karavaan in Nijmegen. En dan is het altijd maar hopen dat je als band wordt geboekt door dat cultcafé met die hilarische naam: de Onderbroek. Dat geluk viel Mexican Surf ten deel en dit is hoe het hen verging. Zoals je zult zien, zijn het mannen van weinig woorden. Let vooral ook niet op de kwaliteit van de foto’s. Ze hadden al genoeg bij zich om te sjouwen, een spiegelreflexcamera met tig lenzen kon daar niet ook nog bij.

Voor het vervoeren van de ploeg naar elke locatie die Mexican Surf aan zal doen, hebben we een Transit gehuurd. Een zespersoons busje met stinkende jongens vol moed om de wedstrijd te winnen. Het winnen van onbekende hartjes. Zes stinkende jongens in een dampend busje dus, die geen idee hebben van wat hun te wachten staat.

De strijd zal nog lang op ons wachten aangezien er een ‘get-in’ van twee uur is voordat we moeten spelen. We zijn zelfs de eerste ploeg die aanwezig is. En dat terwijl we als tweede op de bill staan. De ombouwtijd wordt van vijftien minuten bijgesteld naar twintig. Jottem.

Tijdens het wachten is er tijd voor fussball. De apparatuur wordt in een hok naast het podium gezet, zodat het ombouwen flink wordt vergemakkelijkt. Mooi, tijd voor vertier. De drinkbonnen worden verdeeld en in een rap tempo verzilverd.

 

Baskar is de band die het spits mag afbijten. Zeer fijn om te zien. Lekker swingen, iets wat wij ook graag doen. Maar dan met muziek in een ander jasje. Het afbouwen gaat vrij vlot en we kunnen, nadat alle versterkers zijn aangesloten, meteen beginnen. Line-check en knallen, that's the spirit! Soundchecken is voor prutsers.

Het publiek is aangenaam verrast. Een goeie start dus! Op naar de volgende Poprondes!

De komende tijd zal Mexican Surf ons op de hoogte houden van hun toer door het land!