Slechts zo’n 10% van alle bands die zich aanmeldt voor Popronde wordt ook daadwerkelijk geselecteerd. Eindhoven is doorgaans goed vertegenwoordigd in de selectie, maar komt er dit jaar met vier bands een beetje karig van af. Mexican Surf is een van hen (eigenlijk uit Oss, maar ach) en bovendien een collectief dat garant staat voor mooie taferelen, zowel op als naast het podium. We vroegen de jongens een dagboek bij te houden van al hun avonturen. En ook al beschouwen ze zichzelf niet echt als schrijvers, ze wilden ons wel een inkijkje geven in hun Popronde-avonturen. In deel 2: de geneugten des levens van de band uit Oss.

Na de aftrap in De Onderbroek in Nijmegen, gaan we een leipe periode tegemoet! Inmiddels zijn er al elf optredens gepasseerd. Stuk voor stuk ramvol met veel enthousiast publiek. Van kleine sportkroegen, tot sfeervolle hippe locaties tot een flink poppodium. Vele optredens op diverse locaties in Nederland. Dat is wat de Popronde in onze ogen zo tof maakt. Het is telkens toch weer een verrassing welke mensen er voor je neus staan, en hoe de sfeer op dat moment zal zijn... 

Rond een afgesproken tijd verzamelen we gezamenlijk bij Koen thuis, om vervolgens aan te rijden in de bandbus. De eerste paar minuten is het even kloten met het navigatiesysteem. Onze lieftallige bas(sist) Stef zit uiteraard achterin de wagen met een tevreden grijns te kijken naar zijn sixpack bier. Zodra je de eerste hemelse klanken hoort van zijn blik bier dat open knalt en het gekraak van zijn leren jack, terwijl hij vol overtuiging zijn vuist de lucht in steekt met een oerkreet, weten we het heel zeker: het gaat een prachtavond worden met belachelijk veel kuthumor en een bak aan herrie.

Stijn die netjes vraagt of ik deze foto kan verwijderen.

Stef die zojuist te horen krijgt dat er nog een extra koud sixpackje bier onder de stoel ligt.

Eenmaal aangekomen op locatie hebben we meestal wat struggles met het vinden van de juiste parkeerplek. Door Haarlem rijden is ongeveer hetzelfde als het spelen van een Tetris-spelletje. Het past allemaal maar net door alle smalle straten. Bij Thomas, onze chauffeur/geluidsman, hoeven we in ieder geval niet te twijfelen over zijn rijskills. Hij blijft er lekker cool onder. Die jongen vindt rijden hartstikke leuk! 

Als we bij de venue zijn gaan we direct lossen. Zorgen dat alle versterkers, het drumstel en de merchandise klaar staan op de locatie. Het lijkt vaak nog behoorlijk rustig bij aankomst, maar zodra de twintig minuten passeren is het bizar om te zien hoe druk het ineens is. Mensen lijken ontzettend enthousiast en hyped om ons te zien. Dat doet ons goed als band, wetende dat er enkele radicale feestneuzen in het publiek zitten die in staat zijn om er met een bloedneus en blauwe plekken uit te komen. We sporen het publiek natuurlijk aan dit zeker te doen. Tijdens Popronde Wageningen en Utrecht had het publiek er ook duidelijk zin in.

Koen intensief denkend aan een broodje Unox, 7 minuten voor het optreden. Lugosi’s, Haarlem.

Jules en Stef diep in gesprek over toekomstige album plannen. De Kennismakerij, Tilburg.

Na het optreden krijgen we regelmatig mensen die naar ons toe kwamen, erg positieve en oprechte reacties. Velen wilden na afloop graag een T-shirt van ons kopen. Een handige tip van ons aan andere bands: zorg dat je je M-sized shirts goed op voorraad hebt, deze gaan zonder twijfel het snelst de deur uit. 

Kort na het optreden moet je al snel afbouwen zodat de andere band, die na ons speelt, alvast kan opbouwen. Het is een strak schema waar je niet van kan afwijken. Zorg ervoor dat de bus alvast voor de locatie staat zodat je vrijwel direct kan inladen. Scheelt tijd en vooral moeite. Nog meer tips dus.

Charmeur Richard met z’n fancy ass smartwatch. Dit is die ene van de clip.

Roadie Thomas besloot komend half uur te staren naar een geplette mug in de hoek met maar twee pootjes.

Eenmaal aanbeland in de bus terug naar ons thuisfront Oss, luisteren we graag naar Slowdive, The Wytches, Thom Yorke en Yo La Tengo. Als we daar weer genoeg van hebben luisteren we naar Youssef & Kamal, een beruchte rapformatie uit Woensel die graag disstracks schrijft over Jan-Jaap van der Wal en Hans Kazan. Dan hebben we ook een zeker dieptepunt bereikt qua ‘humor’ die avond. De volgende ochtend staan we weer fris en fruitig op voor de dagelijkse routine met school of stage, erg rock-‘n-roll. 

De Popronde verloopt goed. Elk optreden lijkt weer een prestatie te zijn. Dit zorgt weer voor positieve energie, waardoor je als band geneigd bent het volgende optreden nét weer die extra push te geven. Tot slot een verzoek aan toekomstig, nieuw publiek: als we TOP zeggen, verwachten we een welgemeende OSS terug. Zo voelen we ons toch weer een beetje trots op ons pittoreske thuisfront. 

Kom gezellig langs tijdens Popronde Arnhem, Sittard, Maastricht, Rotterdam en Breda. Tot daar!

Lees hier deel 1 over de Popronde-avonturen van Mexican Surf.