10 Tips voor Eindhoven Psych Lab 2016

Met onder andere: Camera, Goat, Papir en Ulrika Spacek

Paul Knippenberg ,

Aanstaande vrijdag start de derde editie van Eindhoven Psych Lab in de Effenaar. Twee dagen zijn weer vol geprogrammeerd met een selectie uit de beste psychedelische acts van het moment. 3voor12/Eindhoven nam het programma alvast door, en tipt per festivaldag vijf onmisbare shows.

Vijf tips voor de vrijdag

The Oscillation
De leden van The Oscillation zijn graag geziene gasten in Eindhoven. De band was er al bij tijdens de officiële kick-off van Psych Lab en keerde snel terug voor de eerste editie van het festival. Vooral tijdens de eerste passage maakten de Britten indruk met harde, dwingende psych die werd afgewisseld met prachtige soundscapes. Het totaalplaatje werd destijds gecompleteerd met een imponerende lichtshow. Dit jaar is The Oscillation wederom aanwezig met nieuw materiaal van het recent uitgekomen album ‘Monograpic’.

Camera
Met het de boeking van Camera uit Berlijn mag de fraaie term Krautrock weer eens met recht van stal worden gehaald. De Duitsers laten zich sterk beïnvloeden door acts als Can, Neu! en zelfs Kraftwerk, al geven ze een geheel eigen draai aan de sound van hun voorbeelden. Camera maakte snel naam door middel van onaangekondigde guerrilla-optredens in de Berlijnse Metro, op straat en zelfs op de herentoiletten van een grote awardshow. Of ze ergens in Eindhoven nog zullen opduiken anders dan op het podium in de Effenaar is - uiteraard - nog onbekend.

White Hills
De leden van White Hills zijn regelrechte workaholics, dat kan niet anders. De band uit New York rondom zanger en gitarist Dave W. en bassiste Ego Sensation, bracht heel wat albums uit in de afgelopen jaren waarmee volop werd getoerd. Op deze albums waren de invalshoeken talrijk; van vlammende stoner naar space, psych, goth en new wave. Live worden deze nummers, in welke stijl dan ook, altijd gebracht met een enorme groove en drive.

Parquet Courts
Gruismeel staat sinds enkele jaren garant voor - kleinschalige - garage, psychedelica, punk en grunge shows in Eindhoven. Dit jaar zijn Psych Lab en Gruismeel een samenwerking aangegaan. Parquet Courts is een van de namen op het programma onder de noemer ‘Gruismeel Presents’. De Amerikaanse post-punkers bedienen zich zo nu en dan van een vleugje psych in hun muziek, waarmee ze prima op het affiche passen. Na al flink wat meeslepende psych kunnen een aantal stekelige hoekige liedjes als ‘Stoned and Starving’ en ‘Borrowed Time’ zeker geen kwaad. Alleen al voor deze afwisseling in het muziekprogramma en werk van het geweldige nieuwe album – 'Human Performance' –  een must-see op Eindhoven Psych Lab 2016.

Cairo Liberation Front meets High Wolf (Audio Test 008.epl16)
De livereputatie van Cairo Liberation Front is in Nederland inmiddels bekend en berucht. Verwacht op Psych Lab echter geen Arabisch carnaval maar iets geheel anders; er is namelijk een samenwerking aangegaan met High Wolf. Deze Franse multi-instrumentalist maakt percussie-gedreven muziek, vooral beïnvloed door de Afrikaanse muziekcultuur. Hij werkte eerder al samen met psych-acts als Sun Araw en Eternal Tapestry. Hoe de samenwerking op Eindhoven Psych Lab gaat klinken is nog onbekend. Interessant zal deze smeltkroes zeker worden.

Wil je weten wanneer Temples, Goat of Parquet Courts speelt? De dagindeling van Eindhoven Psych Lab is bekend. Ook de dagtickets zijn vanaf nu in de verkoop.

Posted by De Effenaar on Friday, April 1, 2016

Vijf tips voor de zaterdag

Ulrika Spacek
Sinds het uitbrengen van de hypnotiserende single ‘Beta Male’ is de ster van Ulrika Spacek rijzende aan het psych-firmament. De Britten debuteerden vervolgens met ‘The Album Paranoia’, een plaat die op louter lovende kritieken kan rekenen. Op basis van dit album staat deze jonge band in de komende weken meteen op Psych Lab en Best Kept Secret, waar het publiek kan uitmaken of het over een hype spreken of een nieuwe psych-sensatie vroeg hebben kunnen meepikken.

Radar Men from the Moon
Huisband en co-host Radar Men from the Moon staat ieder jaar op Eindhoven Psych Lab, elke keer met een ander idee of project. Deze keer was de invalshoek van de Eindhovenaren een gemakkelijke keuze: De band zal het album ‘Subversive II’ presenteren. Daar blijft het echter niet bij, op vrijdag speelt de band al, samen met GNOD. Met de overweldigende samenwerking tussen RMFTM en The Cosmic Dead van vorig jaar nog vers in het geheugen, zijn we erg benieuwd naar het volgende muzikale project met de alleskunners van GNOD.

Papir
De drie Denen van Papir wisten enkele jaren geleden enorm indruk te maken op het vermaarde Roadburn festival in Tilburg. De gelaagde, instrumentale, jam-georiënteerde stoner en psychedelica van deze liveband pur sang staat garant voor een heftige, meeslepende trip.

GNOD
GNOD gaf in 2014 één van de meest luide en intense shows op Eindhoven Psych Lab tot op heden. Waar de band dit jaar mee zal komen is niet duidelijk, op voorspelbaarheid zijn deze Britten nog nooit betrapt. Degelijkheid wel, de optredens van GNOD staan in welke vorm dan ook altijd garant voor een spannende, aardedonkere psychedelische show. Zoals hierboven al te lezen speelt GNOD twee keer op Eindhoven Psych Lab; op vrijdag gaan ze de samenwerking aan met RMFTM. Bonustip dus.

Goat
Volgens de legende is Goat ontstaan in een klein dorpje in uiterste noorden van Zweden. De bewoners beoefenen er occulte rituelen en voodoo onder begeleiding van psychedelische, opzwepende muziek. De muzikanten uit het dorp zijn de wereld ingetrokken als Goat. Goed verhaal en een aansprekende, niet alledaagse bandbiografie is geschetst. Wat er ook van waar mag zijn, de muziek is minstens zo intrigerend als bovenstaande introductie. Goat mixt afrobeat, psych, stoner en funk tot een bezwerend, trippy en toch vrij toegankelijk geluid. Live geeft Goat het toch al spannende geheel nog een extra dimensie: De Zweden spelen allen gemaskerd in exotisch ogende kledij. De grote blikvangers van de band zijn twee zangeressen die als hogepriesteressen heftig dansend en - vals – zingend de ceremonie leiden. Hype of geen hype, deze band moet je een keer hebben gezien.

Nog steeds niet eruit wat te gaan zien? Luister dan 7 juni van 21.00 uur tot 23.00 uur naar 3voor12/Eindhoven radio op GlowFM, voor een heuse voorpretuitzending. Met alles over Eindhoven Psych Lab: de tips, muziek en ervaringen van vorige jaren.

Eindhoven Psych Lab 2016 vindt op 10 en 11 juni 2016 plaats in de Effenaar.