MOOON geeft voorproefje nieuw album op club 3voor12/Eindhoven

In gesprek met MOOON over bikers, boze buren en Mark Rutte

Paul Knippenberg ,

MOOON stond afgelopen weekend nog onaangekondigd op het podium van café Altstadt te jammen met Hidden Charms. Morgen spelen de drie jonge bluesrockers uit Aarle-Rixtel wederom in Eindhoven, deze keer in de Effenaar als tweede band op Club 3voor12/Eindhoven. Hoog tijd om ze eens uitgebreid te spreken over repeteren in Helmond, een boze buurman, toekomstplannen en Mark Rutte.

We spreken af in de vaste repetitieruimte van MOOON met de veelzeggende naam ‘Repetitiecentrum de oefenruimte’ in Helmond, waar de Melissa Etheridge en Adele covers van de repeterende buren soms goed hoorbaar zijn. Hier werken de broers Gijs en Tom de Jong met hun neef Timo van Lierop vrijwel iedere dinsdag aan hun muziek.

Was er geen repetitieruimte beschikbaar in Aarle-Rixtel? 
Gijs: “Die ruimte hadden we zeker, bij ons thuis hebben we een prima plek waar we een tijdje hebben gespeeld. Na gedoe met een boze buurman zijn we uiteindelijk op zoek moeten gaan naar een nieuwe repetitieruimte.” Timo vult aan; “We speelden nooit langer dan een uur of tien ‘s avonds, dus we dachten dat het wel thuis zou kunnen. Helaas begon deze buurman al snel te klagen over geluidsoverlast. We hebben nog proberen te onderhandelen, door vaste repetitieavonden voor te stellen of te bekijken of we de boel iets konden isoleren. Uiteindelijk liet hij de politie langs komen en dreigde hij met rechtszaken. Daar hadden we natuurlijk helemaal geen zin in en daarom zijn we maar uitgeweken naar deze plek, naar Helmond. Wel jammer, want spontaan even repeteren – we zijn immers niet alleen familie maar ook buren – is niet meer mogelijk.”

Tom: “Het heeft er wel voor gezorgd dat we met meer focus en met meer resultaat repeteren, dat is het enige positieve aan deze situatie. We zijn hier in Helmond serieuzer geworden, want we betalen voor deze ruimte. Dat geeft toch een ander gevoel dan thuis een beetje jammen en rondhangen. Misschien zijn we daar onze buurman ooit nog eens dankbaar voor. Ooit.”

MOOON is nog steeds een piepjonge band, maar na het artikel over jullie favoriete platen, de Gouwe Lempkes weten we dat jullie voorbeelden inmiddels stokoud zijn. Hoe zijn jullie met deze muziek in aanraking gekomen?
Gijs: “Tijdens een verbouwing waren we noodgedwongen vaak in een andere ruimte van het huis. Daar stond een platenspeler en een stapel oude platen. Zo zijn Tom en ik deze muziek gaan draaien. Al snel wilden we zelf muziek gaan maken. Timo – onze neef en buurjongen – luisterde al veel naar deze muziek, dus een band was snel gevormd.” 

Luisteren jullie ook naar muziek die de afgelopen jaren is uitgekomen? 
Timo: “Soms... Er zijn wel toffe bands, als DeWolff, Mountain Bike, Fuzz, en King Gizzard and the Lizard Wizard ofzo, maar we zijn daar niet echt mee bezig. Dat zijn trouwens ook bands die vaak terug grijpen naar andere tijden. Moderne muziek kan zeker mooi zijn hoor, maar heel actief checken we het zeker niet."
Tom: “We kopen wel regelmatig platen, maar dan is het toch vooral ouder spul.”

Jullie hebben het afgelopen jaar veel gespeeld, waaronder op de albumrelease en het slotconcert van Afterpartees. Dat is vast geen toeval.
Gijs: “We speelden ooit in OJC Niks samen met Afterpartees, zo kennen we elkaar alweer een tijdje. Natuurlijk tof om op dit soort avonden te mogen spelen. Via Afterpartees hebben we ook contact gehad met iemand in Groningen die ons weer in de Vera, in de kelder dan wel, liet spelen. Erg mooi om daar te staan.”
Tom: “Tijdens het optreden in Venlo ging het publiek goed los, tot er iemand vol op z’n hoofd viel. Hij werd naar de zijkant gedragen, we hebben even getwijfeld of we wel moesten doorspelen, maar volgens mij viel het uiteindelijk wel mee. Was verder een hele vette avond.”
Timo: “Na die show in OJC Niks hebben we veel gespeeld in die regio, dus schijnbaar vonden ze het daar wel mooi. Het is best stug volk daar, daarin lijken ze wel een beetje op ons. Geen aanstellerij op het podium, maar eerst goed spelen, daar gaat het om. 

Van Limburg is het maar nog een kleine stap naar Duitsland, daar speelden jullie ook al vaker. Hoe komen jullie daar terecht?
Tom: We hebben het afgelopen jaar een aantal keren in motorclubs gespeeld. Schijnbaar beviel onze muziek goed bij de bikers, en werden we bij meerdere clubs uitgenodigd, ook in Duitsland. 

Wel een ander publiek dan dat jullie gewend waren, kan ik me zo voorstellen.
Timo: “Het was zeker wel even wennen ja. Daar sta je dan als stel jonge jongens tussen allerlei stoere kerels in leren jasjes. Verder hebben we geen al te gekke dingen meegemaakt hoor. Of je nu op Stratumseind staat of in een motorclub, iedereen doet gek na vijftien biertjes. Het was voor ons in het begin een apart en nieuw wereldje, maar gelukkig kennen we een aantal bikers uit Aarle die ons helpen en het de mensen overal wel kennen.”

Afgelopen weekend stonden jullie op het podium te jammen met Hidden Charms, kunnen we op Club 3voor12/Eindhoven ook nog een jamsessie verwachten?
Gijs lacht; “Nee, ik denk dat we er gewoon met z’n drieën zullen zijn. Het jammen met Hidden Charms was tof, we hadden al eerder met ze samen gespeeld en gejammed, en helemaal gepland was dit niet. We waren gewoon als bezoeker in de Altstadt aanwezig.”
Tom: “Die mannen van Hidden Charms zijn leuke gasten maar ook gewoon erg goede muzikanten. Je roept: ‘Blues in G’ en iedereen weet wat hij moet doen. Zo hebben we op oudjaarsavond in Gemert ook nog met iemand gejammed die op een Hammond orgel speelde. Hij deed het geluid bij het optreden en vroeg of hij mee kon spelen. Alleen maar mooi natuurlijk.”
Timo: “Onze muziek leent zich ook perfect om op te jammen, dat doen we zelf ook vaker. Zeker wanneer we een optreden een beetje moeten oprekken of zelf lekker staan te spacen. Er is ruimte genoeg binnen ons geluid. Al jammend hebben we ook heel wat nummers geschreven, zoals laatst een nieuw nummer over Mark Rutte."

Mark Rutte? Een politieke plaat van MOOON?
Gijs: “Zoiets, we maakten altijd al Mark Rutte grapjes, in plaats van de bekende ‘Je moeder’ grappen. Wow, kijk daar, die is dik! Weet je wat pas dik is, de portemonnee van Mark Rutte!" Timo gaat verder op een serieuzere toon; “Het nummer gaat vooral over geld en frustraties, maar daar gaat het bij Rutte ook vrijwel altijd over. We zijn dus inderdaad een beetje een politieke punkband geworden met dit nummer. Je zou MOOON qua teksten soms kunnen vergelijken met De Heideroosjes. Soms gaat het bij ons helemaal nergens over, de andere keer zijn we vrij serieus. Of een aflevering van Southpark, een flinke bak onzin, met toch ergens een boodschap.”

Mark Rutte is dus een nieuw nummer, wanneer kunnen we een album of EP verwachten?
Gijs: “Eind februari gaan we een heel album opnemen. Hier hebben we vorig jaar erg veel aan geschreven.” Tom: “We weten nog niet wanneer we het album gaan uitbrengen. Het plan is om de boel eerst op te nemen en dan labels te benaderen.
Timo: “Zo kunnen we totaal onafhankelijk werken. Zo zal niemand zich er mee kunnen bemoeien. Niet dat we hele gekke dingen gaan doen, het album blijft een beetje in dezelfde sfeer die mensen van ons kennen. Blues, garage en lekker spacen, alles zit er weer in. Gewoon alle muziek die we zelf vet vinden. Van Blues tot liftmuziek. Alleen dubstep zal je nooit van ons horen.”
Gijs: “We gaan allemaal zingen op het album, en er zijn meer instrumenten te horen. En misschien keert de Hammond uit de jamsessie in Gemert ook nog terug.”

Wat zijn jullie belangrijkste ambities voor 2016 buiten het opnemen, en hopelijk snel uitbrengen van het album?
Alle drie in koor: “Spelen!”
Tom: “We willen vooral veel gaan spelen in de komende tijd. En het liefst op eigen kracht. We komen niet van de rockacademie, en hebben niet zoveel verstand van 'het wereldje', we willen gewoon gewaardeerd worden om onze muziek. Tot nu toe gaat dat best goed; we gaan niet te veel achter optredens aan, we krijgen gelukkig genoeg toffe kansen en aanbiedingen.”
Timo: “Wel willen we ook mee gaan doen aan Popronde dit jaar. Vorig jaar hebben we ons wel ingeschreven, maar kwamen we niet door de selectie. Waarschijnlijk ook omdat wij veel te laks waren. We hadden toen nog geen goed opgenomen muziek uit en geen website. Dat soort dingen, daar zijn wij nooit zo snel mee. Nu staat de EP op Spotify en we hebben eindelijk een website, dus maken we veel meer kans.”

Krijgen we op Club 3voor12 al een voorproefje van het nieuwe materiaal
Timo: “We gaan minimaal een nummer of drie van de nieuwe plaat doen. We spelen in ieder geval 'Where Money Goes' over onze vriend Mark Rutte.”

We gaan het morgen horen. MOOON speelt samen met Op Zoek Naar Johan en Tsar Bomba op Club 3voor12/Eindhoven in de kleine zaal van de Effenaar. Deuren open: 20.30 uur. Aanvang: 21.00 uur. Entree: €5,-. Kaarten zijn in de voorverkoop te verkrijgen via Ticketmaster, op de avond zelf aan de Effenaar-kassa.