A Million Squeeks brengt debuutalbum uit

Na twee EP’s nu album voor soloproject Mike Dobber (NIKOO, Klaus Womb & Penny Super Pony Strip)

Patric Muris ,

Mike Dobber, bekend als noiseman van o.a. NIKOO en een van de eigenaren van Barreuh Records, heeft met zijn solo ambient/noise-project A Million Squeeks Will Do You No Harm zijn debuutalbum afgeleverd. Na twee EP’s, wat losse tracks en splits met andere artiesten is daar dan nu de eerste full-length. Al is die term misschien iets te veel gezegd aangezien de release zes nummers telt. Het album verschijnt eind deze week gelimiteerd op cassette – uiteraard op zijn eigen label – maar is afgelopen zondag al online gereleased en daardoor nu al via Bandcamp te beluisteren en te downloaden.

In 2013 was daar opeens een nieuw muziekproject uit Eindhoven, het zoveelste van Mike Dobber: A Million Squeeks Will Do You No Harm, door Dobber zelf altijd heel begrijpelijk afgekort tot A Million Squeeks. Niet alleen de naam van zijn project, maar ook de titel van zijn eerste single is een aardige tongbreker: ‘Oh My Bottomless Pit Of Despair’. Geheel in stijl heeft ook het debuutalbum een aardige volzin als titel: ‘The Air Is Getting Colder, Summer Is Growing Older’. Evenals alle naamgevingen is ook de muziek van Dobber langgerekt en zeker niet alledaags. Niet zelden slaagt hij erin om tussen alle noise door toch een pakkende melodie te verwerken, die een nummer in het geliefde herkenningsgeheugen nestelt. Na de single verschenen enkele EP’s en waagde Dobber zich nog aan enkele covers (niet altijd uitgebracht) en diverse samenwerkingen met andere artiesten. Nu is er dan de eerste langspeler. Die term doet vermoeden aan een lp als medium waarop de muziek verschijnt, maar er is gekozen voor een ander nostalgisch medium – dat misschien wel eenzelfde comeback maakt als vinyl – de cassette. Voor de alpha-geek is de muziek echter ook online te vinden op Bandcamp, waar het album voor een vriendenprijsje wordt aangeboden. Luister en download het debuutalbum van A Million Squeeks Will Do You No Harm, dat met zes nummers evengoed ruim een half uur aan muziek telt, hieronder.
 


Wie de nieuwe nummers graag live gespeeld ziet worden, wordt zondag aanstaande al op zijn wenken bediend: ‘The Air Is Getting Colder, Summer Is Growing Older’ wordt op 20 september gepresenteerd op Incubate, in de Pauluskerk te Tilburg. Aanvang: 18:00.